В САЩ започна дело срещу Александър Бабаков - един от архитектите на българската енергийна зависимост Снимка: © Getty Images

Прокуратурата в Ню Йорк официално обвини руския политик Александър Бабаков в незаконно влияние и пропаганда. Бабаков, заедно с двама свои сътрудници, е провеждал "незаконни действия срещу Украйна, извън бойното поле", на американска територия от 2012 година.

Неговите сътрудници са Александър Воробьов и Михаил Плисюк - на тях също са повдигнати обвинения във федералния съд в Манхатън.

За прикритие на дейността си тримата са използвали дейността на организацията "Институт за изследвания и международна интеграция". През 2017 година „поне един член на Конгреса на САЩ“ е бил канен на безплатно посещение на конференция в Ялта, която те и техни сътрудници организирали и популяризирали.

Конференцията трябвало да е в подкрепа на Сергей Аксьонов – назначеният от Кремъл ръководител на Крим, който също е санкциониран от американското правителство заради политиката си по отношение на Украйна. Конгресменът, който не е посочен поименно в обвинителния акт, отклонил предложението.

Част от работата на сътрудниците е била да организират срещи на членове на Конгреса с Бабаков и „други чуждестранни служители, които са съгласни с неговите позиции“. Прокуратурата на Ню Йорк твърди, че са се опитали да вербуват за свои агенти и американски граждани.

В обвинителния акт, чийто текст беше разпространен от министерството на правосъдието, пише, че "руски депутат и двама негови сътрудници са провеждали прикрита пропагандна кампания, целяща спечелване на подкрепата на правителството на САЩ за дневния ред на външната политика на Русия, включително за действията й срещу Украйна."

По-голямата задача на руското правителство е била да повлияе на общественото мнение в своя полза, да всее раздор в американските институции и да вбие клин между САЩ и европейските им съюзници.

Бабаков е един от "архитектите" на българската енергийна зависимост от Русия. Неотдавна бившият втори в ГЕРБ - Цветан Цветанов, през ефира на БНР попита Томислав Дончев, Теменужка Петкова, Бойко Борисов:

„Правени ли са срещи с Александър Бабаков, Александър Воробьов - хора от забранителния списък на Европейската комисия, когато се прокарваше идеята за „Южен поток“, и дали тези лица не са участвали в структурирането на цялостния проект по „Турски поток“, който да бъде с отговорност за българската страна, за българското енергийно дружество „Булгартрансгаз“.

През ноември 2013 г. Александър Бабаков, депутат от горната камара на руския парламент и специален пратеник на президента Путин за връзка с руснаците извън страната, посещава банкера Цветан Василев. В книгата на посетителите за този ден е записано "г-н Бабаков, с охрана".

След години в интервю за Антикорупционния фонд Василев говори за срещите си с Бабаков и разказва, че организацията на "Южен поток" е била контролирана от депутата на ДПС Делян Пеевски, като проектът е трябвало да бъде финансиран от КТБ.

Строежът на "Южен поток" беше спрян през 2014 г. след намесата на Европейската комисия и американски конгресмени.

През декември 2014 г. "Ню Йорк Таймс" публикува разследване, доказващо, че Путин оказва натиск върху България за "Южен поток". В статията се разказваше за среща на руския депутат Александър Бабаков в столичен бар близо до парламента, на която той се е опитал да подкупи български зам.-министър, отговарящ за енергетиката.

Въпросният зам.-министър е Божан Стоянов, част от служебното правителство на Марин Райков. Стоянов съобщава за срещата си на българското разузнаване.

През 2017 г. Антикорупционният фонд също изпрати сигнал до прокуратурата с искане за проверка по случая, но нищо не последва.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024