Снимка: © Getty Images

Прокуратурата в Ню Йорк официално обвини руския политик Александър Бабаков в незаконно влияние и пропаганда. Бабаков, заедно с двама свои сътрудници, е провеждал "незаконни действия срещу Украйна, извън бойното поле", на американска територия от 2012 година.

Неговите сътрудници са Александър Воробьов и Михаил Плисюк - на тях също са повдигнати обвинения във федералния съд в Манхатън.

За прикритие на дейността си тримата са използвали дейността на организацията "Институт за изследвания и международна интеграция". През 2017 година „поне един член на Конгреса на САЩ“  е бил канен на безплатно посещение на конференция в Ялта, която те и техни сътрудници организирали и популяризирали.

Конференцията трябвало да е в подкрепа на Сергей Аксьонов – назначеният от Кремъл ръководител на Крим, който също е санкциониран от американското правителство заради политиката си по отношение на Украйна. Конгресменът, който не е посочен поименно в обвинителния акт, отклонил предложението. 

Част от работата на сътрудниците е била да организират срещи на членове на Конгреса с Бабаков и „други чуждестранни служители, които са съгласни с неговите позиции“. Прокуратурата на Ню Йорк твърди, че са се опитали да вербуват за свои агенти и американски граждани.

В обвинителния акт, чийто текст беше разпространен от министерството на правосъдието, пише, че "руски депутат и двама негови сътрудници са провеждали прикрита пропагандна кампания, целяща спечелване на подкрепата на правителството на САЩ за дневния ред на  външната политика на Русия, включително за действията й срещу Украйна."

По-голямата задача на руското правителство е била да повлияе на общественото мнение в своя полза, да всее раздор в американските институции и да вбие клин между САЩ и европейските им съюзници.

Бабаков е един от "архитектите" на българската енергийна зависимост от Русия. Неотдавна бившият втори в ГЕРБ - Цветан Цветанов,  през ефира на БНР попита Томислав Дончев, Теменужка Петкова, Бойко Борисов:

„Правени ли са срещи с Александър Бабаков, Александър Воробьов - хора от забранителния списък на Европейската комисия, когато се прокарваше идеята за „Южен поток“, и дали тези лица не са участвали в структурирането на цялостния проект по „Турски поток“, който да бъде с отговорност за българската страна, за българското енергийно дружество „Булгартрансгаз“.

През ноември 2013 г. Александър Бабаков, депутат от горната камара на руския парламент и специален пратеник на президента Путин за връзка с руснаците извън страната, посещава банкера Цветан Василев.  В книгата на посетителите за този ден е записано "г-н Бабаков, с охрана".

След години в интервю за Антикорупционния фонд Василев говори за срещите си с Бабаков и разказва, че организацията на "Южен поток" е била контролирана от депутата на ДПС Делян Пеевски, като проектът е трябвало да бъде финансиран от КТБ.

Строежът на "Южен поток" беше спрян през 2014 г. след намесата на Европейската комисия и американски конгресмени.

През декември 2014 г. "Ню Йорк Таймс" публикува разследване, доказващо, че Путин оказва натиск върху България за "Южен поток". В статията се разказваше за среща на руския депутат Александър Бабаков в столичен бар близо до парламента, на която той се е опитал да подкупи български зам.-министър, отговарящ за енергетиката.

Въпросният зам.-министър е Божан Стоянов, част от служебното правителство на Марин Райков. Стоянов съобщава за срещата си на българското разузнаване.

През 2017 г. Антикорупционният фонд също изпрати сигнал до прокуратурата с искане за проверка по случая, но нищо не последва. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"