Снимка: © Getty Images

Централната избирателна комисия и "Информационно обслужване" вече предупреждават за опасност от "огромно напрежение" в големите изборни райони по време на парламентарния вот на 4 април заради усложнените условия за отчитане на гласовете.

"Кандидатите са толкова много, че изчисленията на "Информационно обслужване" показват, че от всички протоколи в страната ще бъдат извлечени около 10 милиона числа. Това наистина е много дори за опитни хора. Те ще трябва да се въведат отново на територията на ЦИК, за да се потвърдят и проверят всички разлики. Не мисля, че трябва да очакваме много голямо забавяне, но ще има огромно напрежение в София, Пловдив, Бургас и там, където броят на мандатите е 10 или повече", каза говорителят на ЦИК Димитър Димитров в интервю за БНТ.

Председателят на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов призова да се облекчи работата на членовете на секционни избирателни комисии или хората да се подготвят, че резултатите от изборите няма да бъдат обработени в сроковете, предвидени от Изборния кодекс.

"Работата е минимум 3,5 пъти повече в сравнение с 2017 г., а сроковете са същите. Като увеличите една работа от 3 до 4 пъти, какво става с времето за нейното извършване? И да се скъсате от работа, ще се умножи времето по две. Или сроковете ще бъдат нарушени, или комисиите не бива да бъдат карани да събират на ръка", каза той пред Нова ТВ.

От ЦИК обаче твърдят, че няма време за промяна в протоколите за отчитане на гласове, а безсмисленото формализиране на отчитането на гласове е записано в Изборния кодекс.

"В СИК няма клавиатура, на която да събирате данните, защото такава ни е изборната система. Събира се с елка в СИК. Там няма машини и електроника. Компютърът е в РИК, а Изборният кодекс изисква на присъстващите наблюдатели, застъпници, представители на партии да им се даде протокол от СИК. Как ще стане това, ако няма въвеждане и сумиране в СИК? На какво да се подпишат? На празни клетки?", коментира говорителят на ЦИК Таня Цанева в Нова ТВ.

Хаосът може да се задълбочи и поради факта, че членовете на секционни комисии ще започнат да се обучават едва след 25 март - и то онлайн, заради пандемичните ограничения.

"РИК имат опит, те са избрани специално. Не би трябвало да има проблем с пренасянето на информация на това ниво. Но обучението на СИК ще е голям проблем. Уверението ни е, че ще има по един техник (за машините за гласуване) на всяка обучителна сесия. Самите членове на СИК ще могат да минат, да я погледнат, да се уверят какво трябва да извършат", каза Димитър Димитров.

Членовете на Централната избирателна комисия не се ангажираха колко дълго може да е забавянето в обявяването на резултати, макар че според Константинов то може да се удължи до 6-8 дни след края на гласуването.

В София районните избирателни комисии ще бъдат разпределени на три места - два от РИК-овете ще бъдат поставени в "Арена Армеец", третата столична комисия ще е в зала "Фестивална", а протоколите от София-област (26 РИК) ще се отчитат в Интер експо център.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании. 

Почина създателят на "Малкия Никола" Жан-Жак Семпе

Големият френски художник беше един от известните създатели на корици на New Yorker

Шрьодер съди Бундестага заради отнетите му привилегии

Бившият канцлер се бори да си върне издръжката от 400 000 евро

Мария Бакалова ще се снима в два нови холивудски филма

Единият филм е история между баща и дъщеря, а другият за съперничество между две компании

Пеевски заведе иск в САЩ за това, че е бил "неоснователно санкциониран"

Сред ответниците по делото са Джанет Йелън и Антъни Блинкен