Снимка: © Getty Images

Централната избирателна комисия и "Информационно обслужване" вече предупреждават за опасност от "огромно напрежение" в големите изборни райони по време на парламентарния вот на 4 април заради усложнените условия за отчитане на гласовете. 

"Кандидатите са толкова много, че изчисленията на "Информационно обслужване" показват, че от всички протоколи в страната ще бъдат извлечени около 10 милиона числа. Това наистина е много дори за опитни хора. Те ще трябва да се въведат отново на територията на ЦИК, за да се потвърдят и проверят всички разлики. Не мисля, че трябва да очакваме много голямо забавяне, но ще има огромно напрежение в София, Пловдив, Бургас и там, където броят на мандатите е 10 или повече", каза говорителят на ЦИК Димитър Димитров в интервю за БНТ. 

Председателят на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов призова да се облекчи работата на членовете на секционни избирателни комисии или хората да се подготвят, че резултатите от изборите няма да бъдат обработени в сроковете, предвидени от Изборния кодекс. 

"Работата е минимум 3,5 пъти повече в сравнение с 2017 г., а сроковете са същите. Като увеличите една работа от 3 до 4 пъти, какво става с времето за нейното извършване? И да се скъсате от работа, ще се умножи времето по две. Или сроковете ще бъдат нарушени, или комисиите не бива да бъдат карани да събират на ръка", каза той пред Нова ТВ. 

От ЦИК обаче твърдят, че няма време за промяна в протоколите за отчитане на гласове, а безсмисленото формализиране на отчитането на гласове е записано в Изборния кодекс. 

"В СИК няма клавиатура, на която да събирате данните, защото такава ни е изборната система. Събира се с елка в СИК. Там няма машини и електроника. Компютърът е в РИК, а Изборният кодекс изисква на присъстващите наблюдатели, застъпници, представители на партии да им се даде протокол от СИК. Как ще стане това, ако няма въвеждане и сумиране в СИК? На какво да се подпишат? На празни клетки?", коментира говорителят на ЦИК Таня Цанева в Нова ТВ. 

Хаосът може да се задълбочи и поради факта, че членовете на секционни комисии ще започнат да се обучават едва след 25 март - и то онлайн, заради пандемичните ограничения. 

"РИК имат опит, те са избрани специално. Не би трябвало да има проблем с пренасянето на информация на това ниво. Но обучението на СИК ще е голям проблем. Уверението ни е, че ще има по един техник (за машините за гласуване) на всяка обучителна сесия. Самите членове на СИК ще могат да минат, да я погледнат, да се уверят какво трябва да извършат", каза Димитър Димитров. 

Членовете на Централната избирателна комисия не се ангажираха колко дълго може да е забавянето в обявяването на резултати, макар че според Константинов то може да се удължи до 6-8 дни след края на гласуването.

 В София районните избирателни комисии ще бъдат разпределени на три места - два от РИК-овете ще бъдат поставени в "Арена Армеец", третата столична комисия ще е в зала "Фестивална", а протоколите от София-област (26 РИК) ще се отчитат в Интер експо център. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Край на ерата "Меркел": Олаф Шолц официално е новият канцлер на Германия

Той ще предвожда тройната коалиция между Социалдемократите, "Зелените" и "Свободните демократи"

Да уволниш 900 души с едно обаждане по Zoom: Скандалът с Better Mortgage

"Ако участвате в този разговор, значи сте част от злополучната група служители, които ще бъдат уволнени"

Велислав Минеков пред парламента за казуса с в. "Труд": Връщаме си откраднатата държава

"Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато пред парламента биеха деца и журналисти по време на летните протести?", попита министърът

СЗО: Ваксините предпазват от варианта "Омикрон"

Първи съмнения, че щамът вече циркулира в България

Разговорът между Байдън и Путин: САЩ заплашиха с мерки заради Украйна, Русия не иска Киев в НАТО

Двамата лидери говориха 2 часа, а подробности дадоха съветниците им

Близо 2300 нови случая на Covid и над 100 починали за денонощие у нас

Поставени са още над 17 хиляди дози от ваксините

Пак проблеми с биографията на кандидат за министър от ИТН. Димитър Гърдев не е бил съветник в ЕП

Гърдев е бил не съветник, а асистент, и не в ЕП, а на Елена Йончева