Там, където пътят свършва и започва магията на дивото

Съдържание от Yettel

Всеки турист, независимо откъде идва и къде отива, има нужда от добра инфраструктура, лесен достъп и достатъчно информация за местата и обектите, които си е набелязал да посети.

България е атрактивна с умерения си климат, разнообразието от природни, исторически и културни забележителности.

Мария Панайотова е на 31 години от София. В момента живее в близост до Варна. Винаги е работила в сферата на туризма. Основно с азиатския пазар по познатите маршрути из България. От седем години се занимава с корпоративни събития и организацията им във и извън страната.

Последните няколко години развива успешен хотелиерски бизнес и екотуризъм в Източните Родопи. Гледа на България не само като на туристическа дестинация, но и като на продукт, който трябва да представи по най-добрия начин на чужденците от Изтока.

Цялата тази страст към природата обаче, преди да е професия, е нещо възпитано у нея в детството ѝ.

Като малка Мария обикаля със родителите си страната и посещава много от архитектурните резервати и природните забележителности.

Харесва ѝ пешеходният туризъм, а на един от походите открива и бъдещия си съпруг. Заедно с него продължава това си хоби и двамата обикалят и опознават планините в България.

Като се обърне сега назад, Мария определя попадането си в туристическия сектор като щастлива случайност. Допада ѝ динамиката на организационната дейност и комуникацията с хора от всички краища на света.

Раждането на първото ѝ дете не променя особено ритъма ѝ и на работа.

Пътуванията започват да отнемат малко повече време и изискват по-подробно планиране, но след като прави шест полета със седеммесечно бебе разбира, че няма какво да я спре.

В момента Мария живее около Варна. Харесва Римските терми на древния Одесос в Гръцката махала. Това е най-голямата римска баня на Балканите и датира от II-III в.

Мария обича често да ходи там и това е едно от местата, които задължително препоръчва на всеки турист.

Не бяга от много известните места, смята, че неслучайно са такива. Професионалното ѝ мнение, е че България е по-скоро богата на дестинации.

Дава за пример и архитектурно-музейния резерват Царевец във Велико Търново, който също предлага като локация на своите клиенти. Високо оценява и шоуто "Звук и светлина", което ежегодно привлича хиляди посетители. В района се намира и реконструираната през 30-те години на XX в. Балдуинова кула, в която според легендите император Балдуин Фландърски намира смъртта си след като е заловен от Цар Калоян.

Все пак, като човек роден в София, Мария заявява с усмивка: "От Витоша по-високо няма!" За нея планините са любимо място за отмора, а хижа "Алеко" се явява основен изходен пункт за много маршрути. Това се отнася както за летните разходки, така и за зимните, когато пейзажът се променя изцяло под натрупания сняг.

Освен ключова локация, "Алеко" е и част от историята, защото е една от първите туристически хижи у нас и носи името на основателя на организирания туризъм в България, разказва ни Мария. Тази година се навършват 100 години от започването на нейното строителство.

Като човек свързан с туризма, Мария има и от познатите на поколения българи паспорти на Българския туристически съюз (БТС), в които се събират печати от различните обекти от Националното движение "Опознай България - 100-те национални туристически обекта". Признава, че щеше да е събрала много повече, ако не забравяше постоянно книжката си вкъщи.

Миналата година БТС и Yettel дигитализираха "100-те национални туристически обекта" и печати от посетените обекти вече могат да се събират и в приложението на Yettel, без това да заменя традиционните хартиени паспорти.

Сега те могат да се събират дигитално, само с помощта на смартфон.

Интересно е, че от приложението Мария успява да научи и нови неща.

Харесват ѝ аудио и видео историите, създадени от български артисти. Дори е препоръчала приложението на свои близки. Точно в момента с него всеки има шанс да спечели и страхотни награди, ако прави постижения и кани нови приятели.

В приложението на Yettel потребителите ще намерят шест категории постижения за събиране на печати, а всяко завършено постижение и поканен приятел, който е взел първия си дигитален печат, носят шанс за някоя от месечните награди. Сред тях са както технологични изненади като смарт часовници, безжични слушалки и iPhone 15, така и тематични за инициативата туристически артикули.

Предизвикателство за младата жена, избрала да навлезе професионално в сферата на туризма, е и развиването на хотелиерски бизнес в по-отдлечените кътчета на България, каквито са местата в Източните Родопи.

"Това е най-южната част на страната и там "пътят свършва". Точно това е и причината районът да запази своето богато биоразнообразие, което е по-високо ценено от чужденците, отколкото от българите," казва Мария.

Мария е оптимист: "Малко по малко нещата се случват и всички усилия придобиват смисъл," казва тя с усмивка.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024