В търсене на следващия ръководител на НАТО: Датският премиер попадна в бурята от спекулации Снимка: © Getty Images

Кой ще бъде следващият ръководител на НАТО? Това е въпросът, който много политически актьори от международната сцена си задават в момента. Сега нови спекулации по въпроса се появиха по адрес на датския премиер Мете Фредериксен, след като тя получи покана да посети Белия дом.

Вашингтон съобщава, че президентът Джо Байдън ще се срещне с Фредериксен следващия месец, а новината подхрани разговорите в централата на НАТО за това дали САЩ възнамеряват да подкрепят именно датската лидерка за шеф на Алианса, посочва изданието "Politico".

Постът традиционно се дава на европеец, но изисква одобрението на Вашингтон. Сегашният генерален секретар Йенс Столтенберг трябва да се оттегли от длъжността в края на септември, след като мандатът му беше удължаван на няколко пъти.

Спекулациите Столтенберг да бъде заместен от Фредериксен имат своите аргументи, тъй като датският ръководител се вписва в няколко списъка. Съюзниците търсят политик с авторитет на правителствен ръководител, а като се има предвид, че всички предишни ръководители на НАТО са били мъже, в момента има силен натиск за намиране на кандидат жена, пише "Politico".

В същото време Дания се разглежда като страна от "средно ниво" в съюза - тя е силен поддръжник на Украйна, но не е най-силният им партньор в сравнение с други страни от източния фланг.

"Смятам, че тя е сериозен кандидат", посочва западноевропейски дипломат през изданието под условие за анонимност.

Друг високопоставен дипломат от Централна Европа е на същото мнение.

"Тя наистина е разглеждана сериозно от редица по-големи съюзници", казва той и добавя, че датският премиер "е била доста твърда в хода на войната за Украйна".

Минусът пред Фредериксен е, че тя идва от страна, която съвсем наскоро е заемала ръководния пост в НАТО. Бившият министър-председател на Дания Андерс Фог Расмусен е генерален секретар в периода 2009-2014 г.

"Не всички съюзници биха се зарадвали да видят още един кандидат от скандинавска страна", изтъква западноевропейският дипломат.

Висш дипломат от Централна Европа е още по-остър в позицията си и пита риторично: "Има ли група нации, предопределени за поста на генерален секретар?".

Дания изостава с разходите си за отбрана - въпрос, който може да предизвика безпокойство в някои страни от блока. Според последните оценки на НАТО през 2022 г. Копенхаген е изразходвал за отбрана едва 1,38% от БВП, което не отговаря на целта на алианса от 2%.

"Какво послание относно разходите за отбрана ще произведе това?", задава въпроса висш дипломат от Централна Европа.

Освен това все още не е ясно кога - и дали изобщо - Фредериксен ще бъде на разположение да оглави Алианса. Независимо от това, нейните усилия в помощ на Украйна и НАТО ще бъдат на първо място в дневния ред по време на визитата ѝ във Вашингтон.

В изявлението на Белия дом се казва, че тя и Байдън "ще направят преглед на усилията ни като съюзници от НАТО и близки партньори за укрепване на трансатлантическата сигурност и засилване на икономическия просперитет" и "ще обсъдят непоколебимата ни подкрепа за Украйна в лицето на бруталната агресивна война на Русия".

Поканата предизвика особено любопитство сред някои европейски лидери и дипломати. Въпреки че крайното решение за ръководния пост изисква единодушие от всички 31 членове на Алианса, правителството на САЩ по принцип проверява кандидатите, преди да бъде направен окончателният избор.

Самата Фредериксен омаловажи спекулациите за евентуална смяна на поста, като миналия месец заяви, че не е кандидат. Някои официални лица предупреждават, че макар тя да е силен претендент, надпреварата все още е широко отворено. Сред другите имена, които в момента се спрягат като възможни кандидати, са министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте, испанския премиер Педро Санчес и британският министър на отбраната Бен Уолъс.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024