Снимка: © Getty Images

Официалният брой на излекуваните от Covid-19 в световен мащаб вече е 337 471, но нова информация от Центровете за контрол и превенция на болестите в Южна Корея показва, че дори и за тях битката с вируса може да не е приключила.

За да бъде потвърден даден пациент за здрав, веднъж след като вече е бил засегнат от болестта, той трябва да даде две отрицателни проби, разделени от 24-часов период. В азиатската държава обаче отбелязват 51 случая, в които скоро след това отново е бил даден положителен тест.

Директорът на Центровете Джон Юн-кьон поясни, че не става дума за повторно заразяване, а за възобновяване на вече установения по-рано вирус:

"Макар да предполагаме, че става дума за повторна активация на вируса, в момента провеждаме обстойно проучване по въпроса - в много случаи се е получавало така, че пациентът дава един негативен тест, последван от позитивен ден по-късно."

Подобна тенденция е наблюдавана и в Китай. Според директора на интензивното отделение на Peking Union Medical College Hospital няма логика да става въпрос за повторно заразяване, тъй като "на теория" антителата се съхраняват по-дълго в кръвта ни. Според него отговорът може да се крие в съмнителната достоверност на негативните тестове - проби, взети от различни области на тялото на даден пациент, могат да дадат различен резултат. 

Макар да отбеляза рязък скок в броя на заразените в края на февруари и началото на март, Южна Корея е една от страните, които успяха да снижат кривата и днес броя на случаите там е 10 423, от които 204 са починали, а 6 973 са оздравели.

Държавата се отличи с масово тестване и бързо издирване на контактните лица, като ключово за овладяването на ситуацията бе и съдействието на гражданите. На 3 март бяха отбелязани 851 нови случая, но след седмица броят на новите заразени спадна неколкократно и тенденцията продължи. На 8 април те са били 53.

Текущото изследване на Центровете ѝ за контрол и превенция на болестите относно повторното появяване на вируса при пациентите обаче може да промени значително ситуацията в световен мащаб.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

СДВР предупреждава за нов вид телефонна измама

"Бъдете особено бдителни и внимателни при получаване на телефонно обаждане, в което ви се представят за банков служител"

Прокуратурата не бездействала по сигналите на Петков от времето на служебния кабинет

ПРБ отрече и изказване на шефа на Правната комисия за намесата на Гешев

BILLA раздава награди с онлайн играта "Завърти и спечели" - може да пробвате късмета си всеки ден

Кампанията е от 13 януари до 17 февруари, не е нужно да сте направили покупка

Гроздан Караджов освободи един от изпълнителните директори на "Автомагистрали"

Десислава Христова е задействала "инхаус" процедурите за "Хемус" още през 2018 г.

Големите хранителни вериги принципно подкрепят въвеждането на вендинг машини за отпадъци

Сдружението за модерна търговия подкрепя депозитната система за опаковки, каза Борислав Сандов

Историята на измамницата Анна Сорокин тръгва по Netflix през февруари (видео)

Първият трейлър на сериала с Джулия Гарнър излезе този уикенд

Цацаров поиска Гешев да го провери

Шефът на КПКОНПИ внесе оставката си в Народното събрание

Ограничават до 30 км/ч скоростта в центъра на София от февруари

"Зона 30" ще е между 4 булеварда, готов е и втори проект