В Южна Корея предупредиха за повторно появяване на Covid-19 при оздравелите Снимка: © Getty Images

Официалният брой на излекуваните от Covid-19 в световен мащаб вече е 337 471, но нова информация от Центровете за контрол и превенция на болестите в Южна Корея показва, че дори и за тях битката с вируса може да не е приключила.

За да бъде потвърден даден пациент за здрав, веднъж след като вече е бил засегнат от болестта, той трябва да даде две отрицателни проби, разделени от 24-часов период. В азиатската държава обаче отбелязват 51 случая, в които скоро след това отново е бил даден положителен тест.

Директорът на Центровете Джон Юн-кьон поясни, че не става дума за повторно заразяване, а за възобновяване на вече установения по-рано вирус:

"Макар да предполагаме, че става дума за повторна активация на вируса, в момента провеждаме обстойно проучване по въпроса - в много случаи се е получавало така, че пациентът дава един негативен тест, последван от позитивен ден по-късно."

Подобна тенденция е наблюдавана и в Китай. Според директора на интензивното отделение на Peking Union Medical College Hospital няма логика да става въпрос за повторно заразяване, тъй като "на теория" антителата се съхраняват по-дълго в кръвта ни. Според него отговорът може да се крие в съмнителната достоверност на негативните тестове - проби, взети от различни области на тялото на даден пациент, могат да дадат различен резултат.

Макар да отбеляза рязък скок в броя на заразените в края на февруари и началото на март, Южна Корея е една от страните, които успяха да снижат кривата и днес броя на случаите там е 10 423, от които 204 са починали, а 6 973 са оздравели.

Държавата се отличи с масово тестване и бързо издирване на контактните лица, като ключово за овладяването на ситуацията бе и съдействието на гражданите. На 3 март бяха отбелязани 851 нови случая, но след седмица броят на новите заразени спадна неколкократно и тенденцията продължи. На 8 април те са били 53.

Текущото изследване на Центровете ѝ за контрол и превенция на болестите относно повторното появяване на вируса при пациентите обаче може да промени значително ситуацията в световен мащаб.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протест срещу връщането на хартиените бюлетини блокира движението пред парламента

 Демонстрантите блокираха движението пред сградата на Народното събрание, а цялото пространство е изпълнено с хора

19:55 - 01.12.2022

Доц. Осиковски: Facebook не е публичен площад. Може да усилва и заглушава гласове, но бутоните са в ръцете на модераторите

Според доц. Мартин Осиковски дебатът за модерирането на българския Facebook се води грубо

18:30 - 01.12.2022

"Шак" по HBO Max - неразказваната история на най-големия шоумен в NBA

Реалистичен разказ, в който О`Нийл е оставен да бъде себе си

15:17 - 01.12.2022

Kaufland ще развива магазините си като мултифункционални търговски центрове

Компанията продължава да модернизира магазините си в улеснение на своите клиенти

15:03 - 01.12.2022

ПП и ДБ отново свикват протест срещу връщането на хартиената бюлетина

Това ще е третият протест срещу хартиената бюлетина в рамките на две седмици

14:56 - 01.12.2022

Актьори от Народния театър подкрепят с подписка началника си

Част от трупата се подписа "за" директора Васил Василев. Валери Йорданов му иска оставката, обръсна косата си и брани Морфов

14:47 - 01.12.2022