В Южна Корея предупредиха за повторно появяване на Covid-19 при оздравелите Снимка: © Getty Images

Официалният брой на излекуваните от Covid-19 в световен мащаб вече е 337 471, но нова информация от Центровете за контрол и превенция на болестите в Южна Корея показва, че дори и за тях битката с вируса може да не е приключила.

За да бъде потвърден даден пациент за здрав, веднъж след като вече е бил засегнат от болестта, той трябва да даде две отрицателни проби, разделени от 24-часов период. В азиатската държава обаче отбелязват 51 случая, в които скоро след това отново е бил даден положителен тест.

Директорът на Центровете Джон Юн-кьон поясни, че не става дума за повторно заразяване, а за възобновяване на вече установения по-рано вирус:

"Макар да предполагаме, че става дума за повторна активация на вируса, в момента провеждаме обстойно проучване по въпроса - в много случаи се е получавало така, че пациентът дава един негативен тест, последван от позитивен ден по-късно."

Подобна тенденция е наблюдавана и в Китай. Според директора на интензивното отделение на Peking Union Medical College Hospital няма логика да става въпрос за повторно заразяване, тъй като "на теория" антителата се съхраняват по-дълго в кръвта ни. Според него отговорът може да се крие в съмнителната достоверност на негативните тестове - проби, взети от различни области на тялото на даден пациент, могат да дадат различен резултат.

Макар да отбеляза рязък скок в броя на заразените в края на февруари и началото на март, Южна Корея е една от страните, които успяха да снижат кривата и днес броя на случаите там е 10 423, от които 204 са починали, а 6 973 са оздравели.

Държавата се отличи с масово тестване и бързо издирване на контактните лица, като ключово за овладяването на ситуацията бе и съдействието на гражданите. На 3 март бяха отбелязани 851 нови случая, но след седмица броят на новите заразени спадна неколкократно и тенденцията продължи. На 8 април те са били 53.

Текущото изследване на Центровете ѝ за контрол и превенция на болестите относно повторното появяване на вируса при пациентите обаче може да промени значително ситуацията в световен мащаб.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024