"Вагнер" е името на наемниците на Путин. Станаха известни с действията си през 2014 г.  в Украйна, когато техни членове се включиха в силите на проруските сепаратисти. Сега отново са там. 

Твърди, че около 10 000 членове на "Вагнер" са разположени в Сирия, Либия, Судан, Централноафриканската република или в Мали, където буквално разграбват държавата. "Групировката използва слабостта на определени държави, за да се настанят (там) и да подсилят руското влияние в Африка", каза неотдавна френският външен министър Жан-Ив льо Дриан.

Той определя бойците от "Вагнер" като бивши руски войници, въоръжени от Русия и ползващи руска логистична подкрепа.

Кремъл има друга версия и официално ги класифицира като независима частна охранителна компания.

През февруари 2018 г. в Хашам, Сирия, американската армия ликвидира между 200 и 300 войници от групировката, която изненадващо прави опит да атакува позициите на САЩ в региона. Руската армия, която по това време разполага с пряка комуникационна линия с американските войски, не предупреждава, че това са нейни граждани. МВнР на Русия омаловажава случая и твърди, че са загинали не повече от петима наемници. Москва не припознава случилото се като директен военен сблъсък със САЩ, който можеше да доведе до изключително тежки последици. 

Експертите обаче смятат, че групировката е част от руската хибридна война. Тактиката е проста - Москва отрича всякакви връзки с наемниците, позволявайки им да се намесват във военни конфликти, без Русия да носи отговорност.

След разполагането на части на "Вагнер" в Сирия и титуловането им като "ловци на Ислямска държава", около войниците започва да се гради един вид мистицизъм, придружени от възхвала на начина им на живот в социалните медии. Използват се множество препратки към скандинавската и езическата митология, а самите членове на групата се наричат ​​„музиканти“. Името "Вагнер" идва от прякора на основателя им - Дмитрий Уткин. Той не го избра от интерес към класическата музика, а към „Третия райх“ и любимия композитор на Хитлер.

Уткин е "украсил" тялото си с различни нацистки татуировки - включително нашивки на SS върху врата.

Колкото и Кремъл да отрича връзка с "трупата", в интернет могат да се намерят снимки на Уткин и Владимир Путин. 51-годишният лидер на "Вагнер" се появява през 2016 г. на прием в Кремъл като носител на четири военни ордена "за мъжество". 

Другият човек, свързван с бойците от "Вагнер", е Евгений Пригожин, популярен и като „готвача на Путин“, тъй като организира кетъринга за правителствените събития на Кремъл. Пригожин е и човекът, който финансира т.нар. фабрика за тролове на Русия - т.нар. Агенция за интернет изследвания, чиито служители се занимават с масовото разпространение на пропаганда и дезинформация в социалните мрежи. Той е санкционирани от САЩ и от ЕС заради ролята си във войната в Украйна, намесата в президентските избори от 2016 г. и други нарушения. 

На "Вагнер" не трябва да се гледа като на единна организация. „Вагнер е по-скоро съзвездие от временни наемни групи“, обяснява Кандис Рондо, директор на програмата Future Frontline в американския мозъчен тръст New America. Те работят под различни имена, което улеснява Кремъл да отрича връзки стях.

Според украинската Военна разузнавателна служба по част от загиналите руснаци вече са открити идентификационни знаци на арабски и френски език, което е доказателство, че става дума за наемна войска.

Украинските тайни служби също така неотдавна оповестиха, че имат данни 400 бойци от "Вагнер" да са били ангажирани с атентати срещу президента Володимир Зеленски - става дума за няколко опита. Според британския "Дейли телеграф" те вероятно са участвали и в атака срещу военната база в Яворв, Лвовска област.

Наемниците на Вагнер привличат вниманието не само с особения си статут, но и с характерната си жестокост. 

В Сирия се твърди, че са обезглавили и изгорили дезертьор от сирийската армия, в Либия - че са застреляли трима цивилни и са поставили мини в жилищни райони, като убиват или раняват сериозно десетки жители.

В Централноафриканската република са обвинени от ООН в произволни арести, изтезания и масови екзекуции.

В социалните мрежи често могат да се намерят следи от това как се вербуват наемници за армията на Уткин. 

„Със сигурност "Вагнер" поддържа връзки с неонацисти“, казва Адам Хадли, директор на Tech Against Terrorism, базирана в Лондон неправителствена организация. От тази гледна точка твърдението на Кремъл, че денацифицира Украйна, няма никакъв смисъл, особено като се има предвид малката част от десните екстремисти, воюващи на украинска страна. „Дезинформацията и терористичните дейности просто се припокриват“, продължава той.

Твърди се, че Русия вече е търсила бойци от Сирия и Либия, за да подсили украинския си фронт: „Забележително е, че сега Путин пита за милициите, обучени от собствените му наемници. Това е още една индикация, че Русия изпитва затруднения“, казва Рондо. „Използването на бойци от други региони на света винаги увеличава и вероятността за военни престъпления“.

"Русич" е крайнодясна милиция, свързана с "Вагнер". В Instagram могат да се открият публикации от края на 2021 г., които показват предстоящо разполагане на Русич в Украйна. Tech Against Terrorism, също открива няколко препратки към скорошни дейности на "Русич" и на "Движението на Руската империя", друга неонацистка група, класифицирана като терористична от Съединените щати. На 15 март проруски сепаратисти се снимат със знаме на имперското движение.

Наемниците се вербуват главно в социалните мрежи, където те ползват имена, различни от „Вагнер“, за да заобиколят алгоритмите и филтрите за съдържание - например „Ястребите“. 

Колко руски наемници вече са загинали в боевете  в Украйна, не е ясно. Дори и в смъртта си обаче, те носят полза за Кремъл, тък като не се появяват в статистиката на руснаците, която вероятно така или иначе е фалшифицирана. Официално те не са на фронта от името на Кремъл.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Политици и сайтове с опорки в комбина: Как руската пропаганда стига до българските читатели

Пропагандните статии за Русия са се увеличили 10 пъти след началото на войната

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства