Снимка: © Getty Images

Изследователи от Университета в Оксфорд ще направят първото клинично изпитание на ваксината си срещу Covid-19 върху доброволци под 18-годишна възраст, съобщава SkyNews.

Препаратът се произвежда в партньорство с компанията AstraZeneca и разработена по аденовирусна векторна технология. Преди седмици тя беше одобрена за ползване в ЕС, но само за пълнолетни граждани, като някои държави поставиха и горна възрастова граница от 65 г.

Проучването на Оксфорд ще привлече 300 доброволци на възраст между 6 и 17 години, за да се провери дали ваксината предизвиква силна имунна реакция срещу SARS-Cov2.

"Повечето деца са относително незасегнати от коронавируса и рядко има случаи на влошено здравословно състояние след инфекцията, но все пак е важно да се установи безопасността и имунната реакция на ваксината при деца и млади хора, защото някои от тях биха могли да имат ползи от имунизацията", казва проф. Андрю Полард, който ръководи изследването.

240 от участниците в изпитанията ще получат ваксината за Covid-19, а на останалите ще се постави препаратът срещу менингит.

Британските здравни власти се надяват, че до края на годината може да има първа одобрена Covid-ваксина за непълнолетни пациенти, която може да помогне за овладяването на бъдещото разпространение на вируса в училищата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена