Ваксината на Janssen е на крачка от одобрение в САЩ Снимка: © Getty Images

Ваксината срещу Covid-19 на Janssen / Johnson & Johnson е препоръчана за одобрение от администрацията на американския лекарствен и хранителен регулатор FDA.

Окончателното решение за допускането на препарата за пациенти в САЩ ще бъде взето от експертната комисия за ваксините и свързаните биологични продукти, която ще се събере на 26 февруари, за да разгледа кандидатурата на Janssen.

Дъщерната компания на Johnson & Johnson вече кандидатства за разрешение в Европейската агенция по лекарствата, като се очаква становище към средата на месец март.

Екипът на FDA смята, че резултатите от клиничните изпитания за ефикасност и безопасност отговарят на препоръките за разрешение за спешна употреба на ваксини.

Нивото на защитата, която препаратът осигурява, се оценява на 66%, макар че варира по региони - 72% в САЩ, 66% в Латинска Америка и 57% в Южна Африка, където бе открит нов вариант на коронавируса. Компанията-производител твърди, че имунизацията осигурява 100% защита срещу хоспитализиране или смърт при евентуална инфекция със SARS-Cov2.

Няма данни за тежки странични ефекти след ваксиниране, а най-често отчитаните реакции са главобол, умора, болки в мускулите или треска.

Предимството на ваксината на J&J е, че защитата се проявява само след една доза, което би направило производството и логистиката по-лесни за изпълнение.


Спутник, AstraZeneca и Janssen: Какво показва сравнението на данните за трите векторни ваксини

Южна Африка отлага ваксинирането с AstraZeneca и ще заложи на Johnson & Johnson


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация

При-най малките бебета симптомите на болестта може да не са кашлица

10:07 - 21.04.2024
Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024