Снимка: © Getty Images

Когато Русия одобри първата ваксина срещу Covid-19 в света през август 2020, здравните експерти извън страната се усъмниха в безопасността на Спутник V. Липсата на достатъчно информация за разработката на московския институт „Гамалея“ доведе до много въпроси с неясен отговор, докато сп. The Lancet не публикува данните от фаза III на клиничните тестове, които показаха 91,6% ефикасност.

Резултатите от тестването на аденовирусната ваксина, които станаха ясни на 2 февруари, сочат, че Спутник V се е доказала като по-ефективна от препарата на AstraZeneca/Oxford, а една от големите разлики е, че е с над 90-процентова ефикасност при изследваните пациенти над 60 г.

За ваксината на британско-шведската компания, която също е векторна (на базата на аденовирус), няма достатъчно данни за възрастовата група 55+, за да се определи колко добре би действала при нея, съобщи европейският регулатор ЕМА.

Тестовете на Спутник V от трета фаза включват 19 866 души, от които близо 3/4 са получили две дози от истинската ваксина, а останалите - плацебо. Във ваксинираната група са установени 16 случая на симптоматично протичане на Covid-19 три седмици след като участниците в тестовете са получили първата си доза. 62 случая са засечени в плацебо-групата.

Резултатът сред възрастовата група над 60 г. (общо 2144 доброволци) е показал, че ваксината има сходно ниво на ефикасност и при тях - 91,8%. Хората на 60+ са представлявали 14,3% от имунизираните, което означава, че руските учени разполагат със сравнително добра представителна извадка.

Изследването е проведено от 7 септември до 24 ноември 2020 в 25 болници и поликлиники в Москва.

Ако трябва да сравним резултатите от Спутник V с друга от векторните ваксини – резултатите на AstraZeneca и Оксфорд от фаза III показват 131 симптоматични инфекции с Covid от общо 11 636 пациенти, получили две дози от препарата. Изследването, публикувано на 23 ноември 2020, отчита, че средната ефикасност на ваксината е 70,4%. В него са участвали общо 23 848 души във Великобритания и Бразилия (половината от тях са в контролната група).

Интересното в доклада от The Lancet е, че на 2741 пациенти първо им е била поставена половин доза, а след това цяла, като така препаратът е показал повишена ефикасност – 90%.

Само 8% от доброволците в групата с ваксинираните са били между 56 и 69 години, а около 4% са тези над 70 г. Поради тази причина Германия и Австрия препоръчаха препаратът да не се поставя на хора в групата 65+, а Италия не иска да имунизира населението на 55 и повече години с ваксината. В кратката й характеристика, публикувана от ЕМА, пише, че няма достатъчно данни за действието й при най-възрастните, но регулаторът съобщава, че препаратът може да се поставя на всички на възраст 18+, защото е безопасен.

България ще разчита най-много на ваксината на AstraZeneca и е поръчала 4,5 млн. дози.

Сред компаниите, които са публикували резултати от фаза III на клиничните изпитания, има още една, която разработва ваксина на базата на аденовирус. Това е Janssen – белгийското подразделение на американската Johnson&Johnson. Препаратът, който се прилага с една доза, е показал 66% ефикасност срещу тежки симптоми на Covid, гласи проучването, публикувано през януари.

Маневрите с ваксината на Janssen: как първо я отказахме, а после я поръчахме извънредно

В клиничните тестове са участвали 43 783 пациенти, като половината от тях са получили плацебо. Отчетени са 468 инфекции с коронавирус. Сред доброволците е имало 14 672 души в групата на 60+ години, което представлява 34% от пациентите.

Тестовете са проведени в САЩ, Южна Африка и няколко страни в Латинска Америка, като ефикасността е различна във всеки регион. В САЩ дозата е показала 72% действие при предотвратяване на умерено и тежко заболяване, в Латинска Америка ефективността е паднала до 66 на сто, а най-слаба е в Южна Африка – 57%. Това най-вероятно се дължи на новия вариант на SARS-CoV-2, който бе открит в страната.

Нито при Спутник V, нито при AstraZeneca и Janssen са регистрирани смъртни случаи по време на изпитанията, свързани с ваксината.

21 дни след първата поставена доза от руския препарат не са установени никакви случаи на тежко или умерено протичане на Covid-19. AstraZeneca отчитат само 10 заболели – и то в контролната група, при Janssen също няма усложнения. В нито едно от изследванията няма остри алергични реакции.

Общото между трите ваксини е, че са векторни и нямат общо с иРНК технологията на Pfizer/BioNTech и Moderna. Съдържат в себе си аденовирус, който пренася генетични инструкции в организма, за да предизвика имунен отговор срещу шиповия протеин на SARS-CoV-2.

Спутник V използва два различни аденовируса във всяка доза. Инжекциите се поставят в интервал от 21 дни. Ваксината на AstraZeneca се поставя с пауза от 28 дни между двете дози. Препаратът на Janssen е в една доза, но компанията разработва и втора, за да може евентуално да покачи ефективността.

И трите ваксини нямат нужда от специални фризери с ултраниски температури за съхранение - както Pfizer/BioNTech и Moderna, а могат да се складират дълго време при нормални хладилни температури.

AstraZeneca беше одобрена от Европейската комисия и този месец започват доставките ѝ във всички държави членки. Това се случва въпреки скандалите, в които компанията се замеси, обявявайки, че съкращава повече от половината планирани дози за Европа по време на първото тримесечие. Ваксината вече се използва във Великобритания.

Препаратът на Janssen не е одобрен от регулатора ЕМА, но ЕК има сключен договор с компанията за доставка на милиони дози. Комисията няма договор за разпространение на Спутник V, но заяви, че преговаря с всички възможни кандидати. Унгария съобщи, че ще купи два милиона дози от препарата, а той вече се използва в страни като Русия, Беларус, Сърбия и др.


Прочетете още:

Тя се казва Кейт Бингам и на нея милиони британци дължат ваксините си

Стратегията на САЩ за Covid-19: Аптеките се включват в масовото ваксиниране


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти