Снимка: © Getty Images

Руската ваксина Спутник V има 91,6% ефикасност срещу заболяване от Covid-19, придружено със симптоми. Това показват предварителните данни от анализ на резултатите от клиничните изпитания на препарата.

Ефикасността й достига до 100% срещу тежко или умерено тежко протичане на болестта, се твърди в данните, публикувани в The Lancet.

Изпитанията са направени върху 19 866 души, от които близо 3/4 са получили две дози от истинската ваксина, а останалите - плацебо.

Във ваксинираната група са установени 16 случая на симптоматично протичане на Covid-19 три седмици след като участниците в тестовете са получили първата си доза. 62 случая са засечени в плацебо-групата. По този начин е изчислена обща ефикасност от 91,6 на сто.

Резултатът сред възрастовата група над 60 г. (общо 2144 доброволци) е показал, че ваксината има сходно ниво на ефикасност и при тях (91,8%).

21 дни след първата доза не са установени никакви случаи на тежко или умерено протичане на Covid-19 сред ваксинираните хора, докато при плацебо-групата са се разболели 20 души.

Страничните ефекти са редки, като повечето свидетелства са за болка в инжектираното рамо, грипоподобни симптоми и умора.

Анализът изследва само случаите на Covid-19, при които пациентът показва симптоми. Авторите му отбелязват, че са необходими допълнителни изследвания, за да се разбере каква е ефикасността на препарата срещу асимптоматични инфекции, пренасяне на вируса и дълготрайност на имунната защита.

Клиничните изследвания продължават и в момента, като се очаква да обхванат общо 40 000 доброволци.

Спутник е двудозова аденовирусна векторна ваксина, която използва два различни аденовируса във всяка доза. Инжекциите се поставят в интервал от 21 дни. Също като ваксините на AstraZeneca, тя няма нужда от специални фризери с ултраниски температури за съхранение.

Ваксината все още не е одобрена от Европейската агенция по лекарствата, но се прилага в страни като Русия, Беларус, Сърбия и др.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна се прицели в руските сили, които стрелят по и от АЕЦ "Запорожие"

Зеленски определи тези войници като "специална цел"

Салман Рушди вече не е на командно дишане и може да говори

Писателят бе нападнат по време на своя лекция

Почина поетесата Екатерина Йосифова

Българската писателка си отиде на 81 години

Консерваторите в САЩ пускат свое приложение за запознанства за "хора с правилно разбиране за света"

Потребителите от женски пол ще могат да получат безплатни премиум акаунти, но мъжете ще трябва да си платят за него

Русия блокира достъпа до лекарства, твърди украински министър

Войната в Украйна е довела до редица проблеми за здравните услуги в Украйна