Снимка: © Getty Images

С почти 10 милиона активни случая на Covid-19 и над 450 000 жертви на пандемията, Съединените щати нямат никакво време за губене във ваксинационната си кампания.

До момента обаче американските здравни служби са успели да имунизират само 9,6% от населението на страната. Това е по-висок относителен дял в сравнение със средното ниво в ЕС, но темпото е твърде бавно за преодоляване на кризата с коронавируса.

Администрацията на Джо Байдън вече се ангажира да увеличи доставките на дози от ваксините с 16% през следващите три седмици. Сега федералното правителство реши да ускори кампанията, като започне да изпраща ваксини директно до най-големите аптечни вериги.

Минимум 10,5 млн. дози ще бъдат разпределяни в болниците, специалните ваксинационни центрове и партньорите - фармацевти всяка седмица.

Правителството ще закупи и допълнителни 100 милиона дози както от Pfizer, така и от Moderna (двете компании, чиито кандидати бяха одобрени от FDA), като целта е да се осигурят достатъчно ваксини за 300 млн. души от населнеието до края на лятото или ранната есен на 2021.

От 11 февруари американците ще могат да получават ваксините си директно в аптеките. Заради ограничените количества програмата ще започне да работи първо с около 6500 обекта в цялата страна, но се очаква тя да бъде разширена до 40 000 аптеки.

Администрацията е осигурила и допълнителни ресурси, които са необходими за извличане на шест (вместо пет) дози от една ампула на ваксината на Pfizer / BioNTech.

В комплектите, които се разпределят на лекарите и медицинските сестри в имунизационните центрове, се добавя и специалната спринцовка с малък неизползваем обем. Това би трябвало да помогне за увеличаването с 20% на броя на потенциалните пациенти, имунизирани с препарата.

Няколко щата вече работят със своите аптечни мрежи за директно разпределение на дозите от ваксините.

Фармацевти се включиха и във фазата за имунизиране на обитателите на домове за социални грижи

Новото партньорство ще освободи местната власт от тази задача и ще създаде пряка връзка между федералното правителство и търговците на дребно.

Две от най-големите мрежи за аптеки и дрогерии в страната - CVS и Walgreens - вече обявиха готовността си да започнат ваксинирането на клиентите си от 11 и 12 февруари, като CVS ще покрие населението на 11 щата, а Walgreens - 15 щата.

Тя се казва Кейт Бингам и на нея милиони британци дължат ваксините си


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Соноя Мидзуно влиза в най-голямата си роля досега

Едно от атрактивните лица, които ще гледаме в "Домът на дракона"

България ще купи само един танкер с LNG за октомври

 "За ноември и декември не намерихме слотове"

Русия е изгубила "половината от авиацията на Черноморския флот" след взривовете в Крим

Путин назначи нов командир на Черноморския флот след провалите

Линда Еванджелиста отново блести във Vogue, но белезите от травмата остават по тялото ѝ

"Имам разрези по цялото тяло. Имах конци. Носих компресиращи дрехи под брадичката си. Цялото ми тяло беше здраво стегнато в продължение на 8 седмици - нищо не помогна"

„Захарни заводи“ Горна Оряховица празнува 110-години от основаването си

Компанията е най-дълго функциониращият и голям производител на захар и захарни изделия в страната

Татуировки "White Power" и "Кръв и чест": Как DAZN отмени мач на български боксьор

Иван Николов трябваше да се бие срещу английския рапър KSI, но неонацистките надписи по тялото му доведоха до провал

Ивайло от Банишора и 28-метровата витрина на бъдещето

28,80 метровата витрина в Kaufland Банишора е сертифицирана от TÜV

Сменено е цялото ръководство на ДФ "Земеделие"

Бившият директор изкара на поста си само 5 месеца