Стратегията на САЩ за Covid-19: Аптеките се включват в масовото ваксиниране Снимка: © Getty Images

С почти 10 милиона активни случая на Covid-19 и над 450 000 жертви на пандемията, Съединените щати нямат никакво време за губене във ваксинационната си кампания.

До момента обаче американските здравни служби са успели да имунизират само 9,6% от населението на страната. Това е по-висок относителен дял в сравнение със средното ниво в ЕС, но темпото е твърде бавно за преодоляване на кризата с коронавируса.

Администрацията на Джо Байдън вече се ангажира да увеличи доставките на дози от ваксините с 16% през следващите три седмици. Сега федералното правителство реши да ускори кампанията, като започне да изпраща ваксини директно до най-големите аптечни вериги.

Минимум 10,5 млн. дози ще бъдат разпределяни в болниците, специалните ваксинационни центрове и партньорите - фармацевти всяка седмица.

Правителството ще закупи и допълнителни 100 милиона дози както от Pfizer, така и от Moderna (двете компании, чиито кандидати бяха одобрени от FDA), като целта е да се осигурят достатъчно ваксини за 300 млн. души от населнеието до края на лятото или ранната есен на 2021.

От 11 февруари американците ще могат да получават ваксините си директно в аптеките. Заради ограничените количества програмата ще започне да работи първо с около 6500 обекта в цялата страна, но се очаква тя да бъде разширена до 40 000 аптеки.

Администрацията е осигурила и допълнителни ресурси, които са необходими за извличане на шест (вместо пет) дози от една ампула на ваксината на Pfizer / BioNTech.

В комплектите, които се разпределят на лекарите и медицинските сестри в имунизационните центрове, се добавя и специалната спринцовка с малък неизползваем обем. Това би трябвало да помогне за увеличаването с 20% на броя на потенциалните пациенти, имунизирани с препарата.

Няколко щата вече работят със своите аптечни мрежи за директно разпределение на дозите от ваксините.

Фармацевти се включиха и във фазата за имунизиране на обитателите на домове за социални грижи

Новото партньорство ще освободи местната власт от тази задача и ще създаде пряка връзка между федералното правителство и търговците на дребно.

Две от най-големите мрежи за аптеки и дрогерии в страната - CVS и Walgreens - вече обявиха готовността си да започнат ваксинирането на клиентите си от 11 и 12 февруари, като CVS ще покрие населението на 11 щата, а Walgreens - 15 щата.

Тя се казва Кейт Бингам и на нея милиони британци дължат ваксините си


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ВАС окончателно задължи "Витоша ски" да поправи Драгалевския лифт

Решението потвърждава законността на заповед от главния архитект, издадена преди 2 години

14:14 - 29.11.2023
Важно днес

Респираторни заболявания пълнят болници в Китай. СЗО казва, че засега няма нужда от ограничения

Китайските власти обясняват ръста на заболелите с отменените ковид ограничения

13:17 - 29.11.2023
Важно днес

Арсен и живак са отровили съпругата на Кирило Буданов

"Лично отмъщение" на Путин ли стои зад опита за убийство на Марианна Буданова?

12:19 - 29.11.2023
Живот

"Хамас" покани Мъск в ивицата Газа след посещението му в Израел

Предложението идва ден след визитата на милиардера в кибуц, придружен от Бенямин Нетаняху

12:15 - 29.11.2023
Важно днес

Патриарх Неофит е в болница заради белодробно заболяване

Хоспитализацията се случва месец след 78-мия му рожден ден

11:12 - 29.11.2023