Снимка: © Getty Images

Австрия се присъедини към позицията на Германия, че не е препоръчително хората на и над 65-годишна възраст да се ваксинират с препарата на AstraZeneca срещу Covid-19.

Националният съвет за ваксинация във Виена препоръча имунизирането с векторната ваксина само при гражданите под 65 години, тъй като според тях има твърде малко данни от клиничните изпитания, показващи ефективност на препарата при най-възрастните.

Ваксината на британско-шведската фармацевтична компания, разработена заедно с учени от „Оксфорд“, е тази, на която България ще разчита най-много за масовата имунизация. Страната ни очаква 4,5 млн. дози от нея, след като тя получи одобрение от европейския регулатор през изминалата седмица.

В четвърта фаза на Националния план за ваксинация попадат възрастните над 65 години и тези с хронични заболявания. Тази група – според данни на здравните власти – се състои от 1,8 млн. души.

Великобритания използа препарата за всички възрастови групи, докато изпитанията му сред пациентите от 65+ все още продължават. Властите в Австрия се надяват на повече информация от тестовете до края на февруари, пишат Kurier и thelocal.at.

Съветът за ваксинация във Виена препоръчва поставянето на дози от ваксината на AstraZeneca на гражданите между 18 и 64 години, докато за по-възрастните и за пациентите в рискови групи препоръчва препаратите на основата на иРНК. Става въпрос за одобрените ваксини на Pfizer/BioNTech и Moderna. Ако това няма как да се случи, то ваксината на AstraZeneca не е напълно забранена за тази група от населението – тя също е „достатъчно ефикасна“.

Междинен доклад от клиничното изследване на AstraZeneca беше публикуван в края на 2020, като показа ефективност между 62 и 90%. Мнозинството от участниците в изпитанията са хора под 55-годишна възраст. Само 8% от доброволците са били между 56 и 69 години, а под 4% са тези над 70 г. 

Германия изрази същата позиция като Австрия на 28 януари - чрез Комисията по ваксините към института "Роберт Кох". За подобни проблеми призна и изпълнителният директор на фармацевтичната компания Паскал Сорио. В интервю за „La Repubblica“ той каза, че европейските държави могат да ползват тази ваксина за по-младото си население, а да имунизират с дози от Pfizer/BioNTech и Moderna възрастните хора.

Италия изрази още по-крайна позиция, като обяви в събота, че ваксината на AstraZeneca не се препоръчва за лица над 55 години. Решението на медицинската агенция дойде само ден след одобрението на препарата от страна на регулатора ЕМА. Той, от своя страна, обяви, че ваксината е ефективна и безопасна за хората над 18-годишна възраст.

Френският президент Еманюел Макрон също изрази скептицизъм относно липсата на данни за възрастовата група 65+. Пред AFP той обяви: „Това, което мога да ви кажа официално, е, че обратната връзка, която получихме, не ни дава окуражаващи резултати за хората над 60-65 години, които трябва да си поставят доза от ваксината на AstraZeneca".


Прочетете още:

Паскал Сорио, AstraZeneca: ЕС забави поръчката на ваксините с 3 месеца спрямо Великобритания

Германия препоръчва ваксината на AstraZeneca само за хора под 65 г.

Ангел Кунчев: След два месеца ще ме питате "Защо поръчахте толкова ваксини?"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сашка Васева е в тежко състояние, близките ѝ откриха дарителска сметка

Нуждае се от спешна операция, за да възстанови зрението си и да пребори рака

Контузия спря "Златните момичета" от ансамбъла да участват на световното първенство

Това трябваше да е последното състезание на олимпийските шампионки

Евентуален следващ локдаун ще има само за неваксинираните

Зам.-министърът на здравеопазването даде подробности кога ще се прибегне до ново затваряне

Образователният министър Николай Денков стана академик

Той е сред първите 2% на най-влиятелните учени в света според Станфордския университет

Нови разкрития срещу Facebook: Не правят нищо против трафика на хора и заглушават опозицията

17 американски медии уличиха Зукърбърг в още злоупотреби

Сутрешни новини: Изтеглиха успешно кораба Vera Su; Над 5800 нови случая на Covid и 243 починали

Ердоган се отказа да гони посланици на 10 страни от Запада