Ангел Кунчев: След два месеца ще ме питате "Защо поръчахте толкова ваксини?" Снимка: © Getty Images

Проблемът на България не е в липсата на ваксини, а да достигнем по-голям процент от хора, които искат да се имунизират. Това е мнението на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който коментира в интервю за NOVA защо България продължава да е последна в ЕС по процент ваксинирани срещу Covid-19.

У нас поне една поставена доза от препарата имат 37 636 души – около 0,5% от всички граждани. Тази цифра обаче е над 2% за Гърция и близо 3% за Румъния, при положение че всички страни получават количество, съответстващо на дела на населението им в ЕС. Затова продължават съмненията относно това дали България не получава по-малко дози.

„Получаваме това, което сме поръчали и което фирмите успяват да доставят“, каза Кунчев. „Всички цени са еднакви за държавите в ЕС. Европейската комисия ги договаря. Ние имаме около 38 хиляди ваксинирани, удвоете го и виждате, че това е количеството, влязло у нас към момента. Ще има увеличаване на дозите от февруари нататък, към края на февруари ще започнем третата фаза, ако дойде ваксината на AstraZeneca. Дори в края на март ще може да започнем четвърта фаза – масова имунизация при личните лекари“.

В най-добрия сценарий: 2,5 млн. души в България може да се ваксинират до края на юни 2021

„Знаете ли, след два месеца ще ми задавате въпроса: „Защо поръчахте толкова ваксини?“. В момента сме поръчали 12 милиона, ако някой ме убеди, че в България ще се имунизират 6 милиона души, ще бъда най-щастливият човек. С новите препарати, които идват, ще достигнем 18 милиона. Аз мисля, че взимаме повече, отколкото ни трябват“, каза Кунчев.

Според него - сравненията със Сърбия, Турция и Израел, които са в много по-напреднал етап по имунизиране на населението, не са коректни, защото те не са членове на ЕС.

„По-интересен въпрос е защо сме поръчали от някоя определена ваксина повече. Към момента на вземане на тези решения абсолютно всички данни сочеха, че препаратът на AstraZeneca ще получи първи разрешение в Европа. Второ – това е ваксина, която е произведена по доста по-позната технология, за която имаме информация. Трето – тя е несравнимо по-лесна за съхранение, лекарите ще я държат в хладилници 2-3 месеца. Другата – на Pfizer/BioNTech се държи само за 5 дни в хладилника, по-ограничена е за прилагане“, каза здравният инспектор.

„Във всеки един момент - всяка партида може да спре. Производството на ваксини е толкова жестоко контролиран процес – регулаторът ЕМА го следи, независими лаборатории изследват всяка партида. Малко отклонение да има – партидата се спира“, обясни Кунчев. „Колко повече ваксини да поръчаме? Имаме гарантирани 18 милиона“.

По думите му – ако в началото бяхме получили повече дози от Pfizer/BioNTech и Moderna, ситуацията можеше да е „по-различна само за седмица-две".

„В края на февруари ще видим, че проблемът е да достигнем процентите, които искаме, а не липсата на ваксини“, смята Кунчев.

Той каза, че засега в България са открити 8 случая на новия британски вариант на коронавируса и направи сравнение, че у нас 10 души заразяват 6-7, а в Обединеното кралство същият брой хора инфектират 27. Концентрацията на вируса в горните дихателни пътища е между 10 и 100 пъти по-голяма, което прави възможността за заразяване няколко пъти по-голяма при новия щам. Затова здравните експерти забраняват носенето на шалове и шлемове.

Кунчев обясни, че изследванията, при които са установени случаите на британския вариант, са „нарочени“. Направени са на хора, които са се върнали от Великобритания, или които при изследване с PCR са показали липса на S-антиген – характерна черта на щама. Направени са общо 50 изследвания.

„Ако ги направим в нормална среща, ще открием повече такива инфекции. Вариантът е в България, но с пренебрежимо нисък процент“, каза Кунчев.

„Мен лично ме е страх повече от южноафриканския вариант. Той, за разлика от британския, е много по-слабо разпространен. Малко страни в ЕС са установили този вирус. Ние не сме. Ще го търсим чрез секвенция. Имаме 6 различни научни центъра в България, които могат да правят секвенция, и още от следващия месец ще правим много по-голям брой генетични търсения на нови варианти“, добави той.

„Имаме данни, че този вариант е по-неприятен, предизвиква по-тежко заболяване и по-висока смъртност“.

Moderna обяви, че ваксината ѝ срещу коронавирус е ефикасна срещу тази мутация, но е с 6 пъти по-ниска ефективност в сравнение с тази срещу доминиращия вариант на Covid и с британския щам.

Moderna разработва допълнителна ваксина заради южноафриканския щам на Covid

„Не можем да кажем, че ваксините не го покриват. Ваксинираният винаги ще е по-предпазен от тежко заболяване“, каза Кунчев.

Той прогнозира и какво ще е развитието на пандемията оттук нататък. „Ситуацията към момента е чудесна у нас, ситуацията в Европа е с много лоша перспектива. Ако британският вариант продължи с този темп, може да очакваме, че до края на март ще има повишаване на неговия дял в България, увеличение на заразността и смъртността. Това е, което става във Великобритания, Ирландия, в известна степен в Португалия и Нидерландия. Французите също си правят сметка – на база на техните модели, в средата на март те ще са в пика на третата вълна. Не е задължително обаче тя да дойде в такъв пик и интензитет в Източна Европа“.


Маневрите с ваксината на Janssen: как първо я отказахме, а после я поръчахме извънредно


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024