Снимка: © Getty Images

България може да ваксинира около 2,5 млн. души срещу Covid-19 до края на юни 2021 г., но само ако всички пет производители на ваксини, с които ЕК има договорка, доставят очакваните дози в този период.

До момента само препаратите на Pfizer/BioNTech и Moderna имат разрешение за ползване на територията на ЕС.

Решението за лицензирането на ваксината на AstraZeneca/Oxford вероятно ще стане факт до утре, каза ръководителят на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов по време на брифинга на НОЩ.

Той описа няколко сценария за имунизирането на населението до края на юни 2021 г.:

- ако Pfizer и Moderna останат единствените разрешени ваксини, България ще може да имунизира 1 милион души (около 14% от населението);

- ако AstraZeneca получи одобрение до края на седмицата и започне доставките си, 2 милиона българи ще може да се ваксинират в първата половина на годината (около 29% от населението);

- ако четвърта ваксина бъде одобрена през март или април, броят на потенциалните имунизирани хора в България ще се увеличи до 2,4 млн. души (около 34% от населението);

- ако пета ваксина бъде разрешена през април/май, над 2,5 млн. души ще може да бъдат ваксинирани (около 36% от населението).

Това означава, че при най-добрия сценарий България ще получи доставки на ваксини за малко повече от 1/3 от цялото си население към средата на 2021 г. За сравнение, към 28 януари Израел вече е ваксинирал 49,1% от своите граждани.

"За ваксината на Оксфорд имахме информация, че общото количество от 4.5 млн. дози ще бъде доставено в рамките на седем месеца. Съобщението за забавянето им се отнася за първото тримесечие. Сценарият, по който работихме, беше за първа доставка през месец март (б.р. AstraZeneca обяви, че ще започне да доставя перз февруари, но с 60% по-малък брой дози в първото тримесечие на 2021). По-малко количества ще дойдат по-рано от очакваното. Надяваме се забавянето да бъде компенсирано и да не се отрази на плана. Очакваме официална информация от производителя и ЕК, засега тя е изключително оскъдна", каза той по повод забавянето на доставките от AstraZeneca.

Кирилов не посочи кои са другите два производителя, за които се чакат разрешителни от EMA в близките месеци, но най-вероятните кандидати са Janssen/Johnson & Johnson и CureVac. Френската Sanofi претърпя проблеми с клиничните изпитания и се ангажира да помага в произодството на BioNTech. ЕК все още няма подписано споразумение с Novavax. Последният потенциален доставчик е Valneva, но обсъжданите количества от него са много малки - 60 млн. дози за целия ЕС.

До момента България е заявила желание да получи общо 12 милиона дози до края на 2021 г.

Според д-р Николай Брънзалов личните лекари могат да правят около 10-20 имунизации на ден, ако разполагат със съответните доставки и планиране.

Той призова пациентите да се свържат със своите лични лекари, за да заявят желание за ваксиниране, независимо че все още не е започнала масовата кампания.

"Предварително трябва да знаем кои наши пациенти са изявили такова желание. Нека да се обърнат към личните си лекари и да заявят, за да знаем какъв процент желаят. Масовата имунизация е предизвикателство, но е напълно осъществимо", каза той.


Маневрите с ваксината на Janssen: как първо я отказахме, а после я поръчахме извънредно


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна се прицели в руските сили, които стрелят по и от АЕЦ "Запорожие"

Зеленски определи тези войници като "специална цел"

Салман Рушди вече не е на командно дишане и може да говори

Писателят бе нападнат по време на своя лекция

Почина поетесата Екатерина Йосифова

Българската писателка си отиде на 81 години