Ваксинацията в училищата върви с бавно темпо: Само 4% от тях са с над 70 на сто имунизиран персонал Снимка: © Getty Images

Ваксинационната кампания срещу Covid-19 сред учителите и възпитателите в детските градини изглежда блокирала, а системата остава незащитена около месец преди началото на новата учебна година, когато се очаква и поредна вълна на коронавируса.

Това показват последните актуални данни на Министерството на образованието за ваксинацията сред педагогическия и непедагогическия персонал, която е с много ниски показатели.

Само 4% от училищата са с над 70% имунизиран персонал, а при детските градини цифрата е 3 на сто, гласят данните от юли. В почти две трети от училищата ваксинираните педагогически и непедагогически специалисти са под 30%, а при детските градини такова е положението в 75% от екипите.

От началото на последната учебна година до 30 юни 2021 г. Covid-19 са преболедували около 10% от педагозите, но данните не могат да се считат за точни заради липсата на тестове в началото на пандемията и заради скритата заболеваемост.

На 6 август служебният министър на образованието проф. Николай Денков се срещна с президента Румен Радев и каза, че 40 на сто от директорите са ваксинирани, а при учителите цифрата е 30%. „Това не е достатъчно. Миналата година има над 120 починали колеги, което е изключително тревожно”, заяви Денков.

Просветното министерство ще обнови данните в края на август, когато ще стане ясно каква е окончателната ситуация преди началото на новата учебна година. Планът е тя да започне присъствено, въпреки че много здравни експерти предупреждават, че именно тогава предстои ново ускорено увеличаване на случаите заради варианта „Делта“.

От МОН се опасяват, че колебливото темпо на ваксинация в образователната система може да доведе до поредна провалена учебна година, ако се стигне до нов локдаун. Министерството организира още миналия месец кампания за стимулиране на учителите да се имунизират, която е подкрепена от МЗ, Националния център по заразни и паразитни болести и специалисти от МУ-София.

Тя включва два дни допълнителен платен отпуск за учителите, които се ваксинират. Тази мярка вече е в действие. Педагозите ще могат да ползват отпуска по желание - наведнъж или поотделно, след поставяне на първа или втора доза ваксина.

Освен това училищата и детските градини, които достигнат поне 70% ваксиниран персонал, получават специално свидетелство от МОН за „отговорно отношение към опазване на живота и здравето и проявена гражданска позиция“. На 5 август десет образователни институции получиха грамотите си.

Целта на МОН е да се осигури максимално присъствено обучение за децата и учениците през новата 2021/2022 учебна година. „В същото време ще се гарантира здравето на работещите в системата на образованието“, отбелязват от министерството.

Според новия план за справяне с пандемията – училищата и детските градини ще се затварят в най-тежката зона на заболеваемост. МОН иска да избегне преминаване към дистанционно обучение, което създаде множество проблеми за децата през последната година. "За нас е ключово обучението да бъде максимално дълго в присъствена среда", заяви проф. Денков пред Румен Радев.

Междувременно процентът ваксинирани сред работещите в здравната система, които бяха приоритет №1 в националния план за имунизация, също остава нисък – 22%.

"Имунизираните лекари и медицинските сестри обаче са висок процент. При лекарите вероятно вече е към 70%", каза преди два дни проф. Мира Кожухарова, която е съветник на служебния здравен министър Стойчо Кацаров.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024