В първите седмици след създаването на първата COVID ваксина Франция беше една от страните с най-бавен ваксионационен процес. За осем месеца обаче ситуацията се промени драстично и днес 40 млн. (от общо 60) французи са завършили ваксинационния си процес. Казано по друг начин, над 60% от населението е ваксинирано и според здравните власти страната върви бавно, но сигурно към стаден имунитет.

За да продължи тази тенденция на фона на разпространяващия се "Делта" вариант, преди дни френското Министерство на здравеопазването разреши поставянето на трета доза от ваксината на хора над 65 годишна възраст.

Освен чрез мобилизация на здравната система, въвеждане на безплатни тестове и отварянето на стотици ваксинационни центрове в цялата страна, Франция има и силно застъпена информационна кампания. Чрез нея правителството активно разпространява разяснителни материали за действието на ваксините и се противопоставя на дезинформацията.

Последната стъпка от кампанията беше обявена преди дни и включва специално направено художествено видео. То засяга на достъпен език необходимостта от ваксиниране и набляга на това, че те са единственият наличен за момента способ за овладяване на ситуацията.

Можем да дебатираме относно всичко, но не и относно числата.

Това е слогънът на кампанията, част от която е новото видео. То стъпва на научните данни на Министерството на солидарността и здравето от последните седмици, според които 84% от пациентите в критично състояние и 76% от всички хоспитализирани са неваксинирани. Затова в настоящия етап от кампанията се противопоставят колебанията срещу ваксините и последните статистики.

"Днес във Франция, 8 от 10 хоспитализириани с COVID пациенти не са ваксинирани", съобщава сайтът на Министерството. Затова следващият етап от кампанията представлява телевизионно видео, което представя ситуация, позната на много хора.

"Дебатът" е едноминутно видео, в което група хора са на обяд навън и негласно се разделят на два лагера - за и против ваксинирането.

"Предпочитам да изчакам" и "Не знам все още какви са последствията от ваксината", твърдят привържениците на лагера против ваксините. "За сметка това пък вече добре познаваме последиците от Covid", контрират привържениците на ваксината. "Целта на ваксината не е само да предпазваш себе си, но да предпазваш и другите", казва един от участниците в клипа.

На финалния въпрос "Сигурни ли сме, че тази ваксина е ефективна", видеото отговаря лаконично. "Можем да дебатираме относно всичко, но не и относно числата."

Видеото е само малка част от мащабната информационна кампания, която провежда френското правителство. Преди месеци беше разпространена серия плакати, които напомняха живота, който всички водехме преди пандемията.

Една от снимките улавя двама влюбени в разгара на целувката им. Друго момиче прегръща своя приятел след дългоочакваното му завръщане. Третият плакат връща носталгичните спомени за летните музикални фестивали, с питие в ръка, в компанията на хиляди фенове и сродни души. Семейни ваканции на три поколения, приятелски срещи без маски и социална дистанция, спокойно пътуване до всяка точка на света - "Да, ваксините наистина може да имат много желани ефекти", казваше се в този етап от кампанията.

Междувременно профилите в YouTube на Министерството на солидарността и здравеопазването и Правителството публикуват множество кратки образователни видеа на различни теми: как да се предпазим от коронавирус, защо да си мием ръцете, защо е важно да се изолираме, безопасно ли е ваксинирането при бременните и др.

Преди два дни стана ясно, че френските здравни власти са определили приоритетните групи за получаването на трета доза от ваксината. На база на събраните данни, те препоръчват поставянето на нова доза иРНК ваксина за хората над 65 години, както и за тези, чието здравословно състояние предполага усложнения при зараза с Covid. Тази "бустерна доза" трябва да се постави не по-рано от 6 месеца преди завършването на първия ваксинационен цикъл.

"Направените проучвания показват понижаване на ефикасността на всички ваксини срещу "Делта" варианта. Този спад на ефективността засяга най-вече заразяването с вируса и симптомите му. Наблюдава се също така и леко понижаване на ефикасността при появата на усложнения, които обаче остават до голяма степен покрити от ваксината" съобщават здравните власти в прессъобщение от 24 август. Затова правителството от септември ще насочи нова кампания, която ще се насочва към три групи хора: живеещите в старчески домове, хората над 80 години и хората с отслабена имунна система.

Към 25 август 42 421 921 души или 62% от населението на Франция е със завършен първи ваксинационен цикъл.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кейт Бланшет се устремява към трети "Оскар" с новия си филм

Изглежда, че Бланшет има всички шансове да вземе трета статуетка с ролята си в „Tár“

Иван Костов: Никой няма да посмее да управлява, Борисов се страхува, че ще падне до една година

"Щом ГЕРБ, ДПС и Възраждане свалиха кабинета, нека сега да управляват. Вярно е, че това може да е "коалиция от ада", но това е казал българският избирател"

БСП отказва коалиция с ГЕРБ и ДПС в 48 Народно събрание

"Категорично оставки няма да подаваме"

Жълтите павета стигнаха и до прокуратурата след видео как се троши паве с чук

"Трейс Груп Холд" получава глоба от 100 000 лв. за увреждане на керамичната настилка

Мая Манолова ще получава държавна субсидия с 1.01% от гласовете

"Възраждане" ще разполага с 2 млн. лв. годишна субсидия

Тежките критики на Кадиров към Кремъл нанесоха удар по пропагандата в Русия

Загубата в Лиман подтикна чеченския лидер да заговори и за ядрено оръжие

България е изгубила над 844 000 души за 10 г.; Видин е останал без 25% от хората си

Преброяване 2021: Висока смъртност, ниска раждаемост и емиграция на активните хора в чужбина

Мъж от Плевенско получи присъда за купуване на гласове

Осъденият е местен партиен лидер на ДПС