"Да, ваксината може да има желани ефекти..." - това е слоганът, който Регионалната здравна служба на френската провинция Алп - Кот д'Азюр използва за оригиналната си кампания за стимулиране на имунизациите срещу Covid-19.

Плакатите със сигурност привличат погледа на всеки. Една от визиите улавя двама влюбени в разгара на целувката им. Друго момиче прегръща своя приятел след дългоочакваното му завръщане. Третият плакат връща носталгичните спомени за летните музикални фестивали, с питие в ръка, в компанията на хиляди фенове и сродни души.

Семейни ваканции на три поколения, приятелски срещи без маски и социална дистанция, спокойно пътуване до всяка точка на света - да, ваксините наистина може да имат много желани ефекти.

Имунизационната кампания във Франция започна с относителни колебания заради скептичните обществени настроения по повод ваксините, създадени много преди появата на Covid-пандемията.

Към началото на юли 50,27%% от французите са получили поне една доза от ваксината, на фона на 61,7% в Белгия, 58,6% в Нидерландия, 56,7% в Италия и 54,7% в Германия.

Кампанията обаче привлече огромно внимание заради положителния си подход: любов, физическа близост, споделени преживявания, свобода.

"С всяка имунизация животът се завръща. Хайде да се ваксинираме", гласи подзаглавието на кампанията на здравната служба.

Промоционалните материали бяха публикувани на 2 юли малко след като започна фазата за имунизиране на най-младите хора във Франция. Именно към тях е насочено и посланието на медиците: "да стимулираме и убедим населението, особено младежите, да се възползват от ваксините".

"Нашето послание "Да, ваксината може да има желани ефекти" предава много позитивна идея към гражданите, като снимките ни напомнят за близките срещи, докато правят препратка с намигване към термина "нежелани ефекти", който се чува често по повод ваксините срещу Covid-19", пишат авторите на кампанията.

Плакатите ще бъдат разпространени през градската рекламна мрежа и в различни обществени места като барове, ресторанти, спортни зали и др. Регионалната здравна служба ще ги използва и в комуникацията си през социалните мрежи.

Според Ouest France, идеята за рекламната визия е на агенцията Zimages.


Примерът на Лондон: Футболните клубове превръщат стадионите си в гигантски ваксинационни центрове

Трите урока от Джърси: Как британският остров убеди гражданите си да се ваксиниратАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Леков и магията на колодиевата фотография

Специален проект с Xiaomi 12 Pro

Нинова счита за "много добра" управленската програма на ПП, но има бележки по нея

Нинова настоява да бъдат включени допълнителни социални мерки в програмата

ЕК одобри 11 млрд. евро на България за екология, инфраструктура и заетост до 2027 г.

Почти половината от общото финансиране ще бъде инвестирано в северните райони на страната

Василев успокои Тошо Йорданов за заплатите на Руското посолство

Асен Василев: "Това е автоматично действие по силата на санкциите на ЕК срещу Русия"

Избягалият шофьор от катастрофата в София е задържан, бил в неадекватно състояние

36-годишният Георги Семерджиев беше обявен за общнонационално издирване

ГЕРБ и БСП отново не успяха да форсират връщането на хартиените бюлетини

Крум Зарков: "Оставете време на правилата, за да могат хората да гласуват спокойно"