Великобритания отново дава пример за мобилизация и организация на кампанията за ваксиниране срещу Covid-19.

Няколко от големите лондонски футболни клубове превърнаха своите стадиони в гигантски ваксинационни центрове, за да се създадат по-добри условия за имунизирането на младото население.

В петък здравните власти в Англия отвориха системата за регистрация за ваксина на хора между 18 и 20-годишна възраст, а само за ден са получени над 721 000 заявки от желаещи граждани.

Олимпийският стадион, на който "Уест Хем" играе домакинските си срещи, отвори няколко пункта за имунизиране. Само за един ден тук са направени 15 000 регистрации за ваксина, а стотици души изчакваха реда си край спортния комплекс в източен Лондон. Записването за час тук става предварително, а работното време на центъра е между 10 и 18 ч.

"Стамфорд Бридж" на "Челси" също беше използван като ваксинационен център с дози от Pfizer и с отворен достъп за всеки човек, който има право на имунизиране.

От неделя в кампанията ще се включи и стадионът на "Тотнъм" в северен Лондон, където приемат и хора без предварително записан час, стига да са на възраст над 21 г.

В югоизточен Лондон терентът на "Чарлтън" предлага ваксини на AstraZeneca, а първите 1000 души, които минат през пункта, ще получат и безплатен билет за мач на отбора.

Помощта от страна на футболните клубове е насочена предимно към най-младата възрастова група (с изключение на "Чарлтън", където ще приемат основно желаещи хора над 40-годишна възраст). В края на май подобни акции бяха организирани и на стадиони на големи ръгби-клубове.

Към момента над 42,6 млн. британци вече са имунизирани срещу Covid-19, но правителството продължава да държи част от противоепидемичните мерки в сила заради ръста на разпространението на индийския вариант на SARS-Cov2 "Делта" сред неваксинираните и младите хора.

Студент, който изчаква реда си пред стадиона на "Уест Хем", разказва пред Sky News, че е мотивиран да се имунизира заради предстоящата нова учебна година през септември и заради надеждата "за малко по-нормално завръщане в университета, кампуса и студентския живот".

Момче на 18 г. казва, че се е регистрирал за ваксинация, след като майка му го е събудила, за да му съобщи новината, че програмата вече е отворена и за неговата възрастова група.

Кметът на Лондон Садик Кан също призова гражданите да се възползват от достъпа до импровизираните големи ваксинационни центрове.

"Виждаме колко голяма е разликата с наличието на ваксините в борбата срещу вируса. Затова силно призовавам всички пълнолетни жители на Лондон да се регистрират или да дойдат в центровете със свободен достъп колкото може по-скоро, както и да не пропускат втората си доза", казва още той.

Ваксинирането продължава и в здравните заведения и местните общински центрове в страната.


България и ваксините: Искахме ги, но нямахме желание

Трите урока от Джърси: Как британският остров убеди гражданите си да се ваксинират

Вариантът "Делта": Mладите и неваксинираните са причина за ръста на Covid в АнглияАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%