Снимка: © Getty Images

Вариантът "Делта" на SARS-Cov2 започва да се разпространява експоненциално в Англия, като броят на новозаразените се удвоява на всеки 11 дни. 

Младите и неваксинираните пациенти са най-големият дял от хората, които се заразяват с Covid-19 в последните седмици на Острова. 

Великобритания е сред държавите с най-висок дял на напълно имунизираните граждани, като близо 45% от 66-милионното й население вече е преминало през пълния имунизационен курс. 62% от хората са се ваксинирали с поне една доза. 

Незащитените хора обаче остават уязвими на инфекция от Covid-19 заради варианта "Делта". Между 3 май и 7 юни броят на новозаразените хора е увеличен с 50%. Мутацията, засечена първо в Индия, вече е доминиращият вариант на коронавируса в Англия. 

Експоненциалното увеличение на случаите се дължи предимно на инфектирането на деца и млади хора, посочва изследване на Imperial College в Лондон. 

Най-високo e разпространението сред възрастовата група от 5 до 12 г., както и сред младежите на възраст от 18 до 24 г. При тях относителният дял на новите случаи е пет пъти по-висок, отколкото сред хората над 65-годишна възраст, които са почти изцяло ваксинирани. 

Великобритания проведе своята имунизационна кампания по план, който приоритизира най-възрастното население и постепенно отваряше възможността за ваксиниране на по-млади хора. Преди дни англичаните на възраст 21 - 22 години получиха възможност да се запишат за имунизация. 

"Ключовата промяна, която трябва да подчертаем, е, че се намираме в много различен етап на емидемията във Великобритания. Много е трудно да предвидим продължителността на експоненциалната фаза. През миналата есен и пролетта, когато започнахме да наблюдаваме експоненциален растеж, тенденцията беше много по-притеснителна, защото знаехме, че населението има твърде нисък имунитет. Но сега заради ваксинационната програма, знаем, че вече имаме високо ниво на имунитет. Въпреки всичко - това не е гаранция срещу поява на експоненциални пикове, каквито виждаме сега", казва проф. Стивън Райли от Imperial College, цитиран от Sky News. 

Индийският вариант на Covid-19 е засечен в България

Британските учени посочват, че разширяването на обхвата на ваксинационната кампания ще помогне значително за ограничаване на епидемичните вълни занапред. 

Данните за заболеваемостта показват "много добра защита сред по-възрастните групи, където на практика всички хора са ваксинирани с две дози", посочва друг от авторите на изследването - Пол Елиът, ръководител на катедрата по Епидемиология и обществено здравеопазване в университета. 

Според статистиката за новите случаи, има слаба връзка между нивото на заболеваемост и приема в болниците за пациенти с Covid-19 над 65-годишна възраст, което показва ефикасността на ваксините. Великобритания използваше масово както препарата на AstraZeneca/Oxford, така и на Pfizer/BioNTech. 

Вариантът "Делта": Защо Великобритания отново отчита ръст на Covid-19


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нинова нарече министерския си пост "спекулация" и отложи пленума на БСП

Оказва се, че коалиционното споразумение не било напълно готово

Даниел Лорер: Никой не искаше здравното министерство, ПП ще поеме битката срещу Covid

Той не отрече, че Нинова ще е един от двамата министри на икономиката

"Смъртта на Върджил Абло е травмираща, но това не е смъртта на Louis Vuitton"

Марката отдаде почит на починалия творчески директор с три негови цитата пред магазина в Берлин

ЕК няма да препоръча задължителна ваксинация срещу Covid

Въпреки изявленията на Урсула фон дер Лайен за обмисляне на задължителната имунизация в ЕС

Супер зелен сертификат - новото оръжие на Италия срещу Covid-19

Хората без ваксина и без доказателство за преболедуване се изправят пред нови ограничения

БСП: Имаме бележки по коалиционното споразумение, до довечера ще ги изчистим

Румен Радев отреди на БСП ролята на "силен социален вектор"

Министърът на икономиката освободи тримата назначени от ГЕРБ в борда на ДКК

Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска са освободени след скандала с Караганева

Иван Гешев нямало да позволи на "шепа богоизбрани" да живеят като в Древния Рим

Главният прокурор сравни Кирил Петков със Себастиан Курц