Великобритания е изправена пред ново предизвикателство заради Covid-19.

След тежката трета вълна на епидемията през зимата на 2020/2021 г., заболеваемостта започна да спада отчетливо до началото на април. Наскоро бяха отчетени първите дни с нулева смъртност от коронавирусна инфекция от една година насам, а новите случаи се задържаха до 2000 на ден (при над 66 млн. души население).

Ваксинационната кампания напредна с достатъчно добри темпове, заради които правителството на Борис Джонсън планираше да отмени повечето ограничителни мерки към края на юни.

Сега обаче това обещание стои под въпрос заради новото повишаване на дневните положителни проби на коронавирусна инфекция. От началото на юни новите случаи са по над 5000 на ден, а в последните два дни статистиката показва по повече от 7300 нови позитивни тестове.

Увеличението е почти незабележимо, когато се съпостави с драматичните данни от края на декември 2020 г. и началото на януари 2021, когато средното ниво на новите случаи достигаше почти 60 000 на ден. Това, което притеснява здравните власти, е, че заболеваемостта се удвоява в още по-кратки срокове от преди, което е предупреждение за евентуална нова вълна, пише германското издание "Цайт" в свой анализ.

Каква е причината за покачването? Политическите решения играят важна роля заради един специфичен детайл - инфекциите се причиняват от мутация на SARS-Cov2, наречена "Делта", която e засечена първо в Индия. През април вариантът започва да се появява в няколко точки в Северна Англия, но и в населени места, които се намират близо до големи летища като Хийтроу, Гетуик и Лутън. Според последните данни на здравния министър Мат Ханкок, този вариант е причинителят на 91% от всички нови случаи.

В началото на април Пакистан и Бангладеш бяха поставени в списъка с т.нар. "червени" зони заради високото ниво на епидемията и риск от привнасяне на Covid-19 във Великобритания. Въвеждането на ограничителен режим за пристигащите от Индия обаче беше отложено с цели две седмици, макар че държавата вече отчиташе много по-голяма заболеваемост от Пакистан и Бангладеш.

Над 40 млн. британци - т.е. 75% от населението, са получили първата си доза от ваксината. Над 50 на сто от пълнолетните британци вече са напълно имунизирани.

Предварителните данни от изследване на Службата за обществено здраве на Англия показват, че ваксинираните с две дози от Pfizer/BioNTech или AstraZeneca би трябвало да са ефективно защитени срещу "Делта". Две седмици след втората доза, имунната защита срещу симптоматична инфекция с този вариант на коронавируса се редуцира само с няколко процента.

Вероятността от заразяване с този вариант при хора, които са ваксинирани само с една доза от препаратите, обаче е по-висока в сравнение с т.нар. "британски щам". И при Pfizer, и при AstraZeneca е отчетена 33,5% ефективност срещу "Делта" мутацията сред хора, чийто имунизационен курс още не е приключил напълно.

Мнозинството от новите случаи на Covid-19 във Великобритания са хора, които не са имунизирани изобщо или са получили само една доза от ваксината. Висок е делът на младите хора и учениците сред новозаразените.

Бързата имунизационна кампания може да попречи на евентуалната поява на нова епидемична вълна. Проблемът не Великобритания е колебанието на някои етнически общности, които са по-негативно настроени към ваксините спрямо цялото население.

Дори ако броят на случаите нарасне, относително високото покритие на ваксинационната кампания не би трябвало да допусне засягане на най-уязвимите групи от населението. За Европа случващото се в Англия би трябвало да послужи за урок - а именно колко е важна бързата и пълна имунизация на населението преди появата на новия риск.


Трите урока от Джърси: Как британският остров убеди гражданите си да се ваксинират


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Зеленски сравни призивите за отстъпки пред Русия с "умиротворяването" на Хитлер

Президентът на Украйна критикува Хенри Кисинджър

Пълна смяна в състава на Комисията за защита на потребителите

Димитър Маргаритов вече не е председател на КЗП

Георги Господинов е българската номинация за Нобелова награда за литература

Предложението е на българския ПЕН Център, ръководен от Здравка Евтимова

Лондон разследва олигарха Пьотр Авен за нарушение на режима на санкции

Руският банкер, който не можеше да живее без чистачка и шофьор, е разследван в Лондон

Кисинджър разгневи Украйна с коментарите си за войната

Бившият държавен секретар на САЩ призова Киев да направи териториални отстъпки

МВР проверява дали изчезнал търговец на криптовалути не е отвлечен

32-годишен мъж е в неизвестност от понеделник

"Грозен случай без прецедент": 3 жени и 4 мъже са открити в нелегалния гроб край Банкя

Обвиняемият се е отрекъл от първоначалните признания и твърди, че е "станала грешка"

Израел и Турция топят ледовете помежду си след години на дипломатически раздор

Турският външен министър е на посещение в Израел, през последните 15 години държавници от Турция не са посещавали страната

Месец след потъването на "Москва" Русия прибра секретното оборудване, но мълчи за загиналите

Родители на изчезналите моряци са принуждавани да подписват декларации, че синовете им са умрели в "катастрофа"