Вълна от критики след подкрепата за Ахмед Доган от лидера на ALDE

Скандалът около лятната резиденция на Ахмед Доган прерасна в абсурдна PR-грешка на европейските партньори на ДПС - "Алианс на либералите и демократите в Европа" (ALDE).

Във вторник председателят на ALDE Ханс ван Баален публикува кратко послание в официалния си профил в Twitter, с което изразява подкрепа за Доган, като обвинява протестиращите в България в екстремизъм и в посегателство срещу частната собственост:

"Почетният председател на ДПС Ахмед Доган въведе етническия мир в България. Той би трябвало да бъде третиран с уважение. Срамота е, че екстремисти атакуват него и неговата собственост".

Фактите около протестите при резиденцията "Росенец" обаче се разминават сериозно с твърденията на Ван Баален. Официално, сградата и теренът не са собственост на Ахмед Доган, а на частно дружество "Хермес Солар", което няма пряка имуществена връзка с бившия председател на ДПС.

Протестите не бяха насочени срещу частната собственост, а срещу незаконното завладяване на съседни терени, които са публична държавна собственост и до които достъпът беше прекъснат с бариери и физическа охрана в продължение на повече от 4 години.

Колкото до обвързването на етническия мир с фигурата на Доган - почетният председател на ДПС не се поколеба да използва жива верига от гласоподаватели на партията като щит на частния си имот на 11 юли. Нито протестиращите, нито симпатизантите на ДПС се поддадоха на провокации.

Разминаването между фактите и твърденията в туита на Ханс ван Баален провокира вълна от критични коментари срещу председателя на ALDE от страна на български граждани и призиви да оттегли позицията си, защото е подвеждаща и съдържа невярна информация:

"Никой не е атакувал Доган или имота му, хората не са "екстремисти", а Вие би трябвало да се срамувате от това, че подкрепяте един от най-лошите български политици", пише @McPhisto38.

"Коментирате личности и процеси, за които нямате почти никаква представа. Спрете да излагате "Renew Europe" и себе си, като споделяте опорни точки, подадени от някой друг", казва @bgsceptic.

"Доган създаде и корпоративната политическа корупция, при която единствената цел на управлението е да взима процент от бизнесите, които печелят. Имотът не е "негов", защото иначе щеше да се наложи да обясни откъде е придобил 15 милиона евро за построяването му", пише @OGeorgiev.

"Заради неадекватността и липсата на връзка с реалността на функционери като Вас, ЕС се делегитимира пред гражданите и губи основите на своето съществуване. Очевидно нямате никаква представа какво всъщност се случва в България, или не ви интересува", казва @HristoHristev.

"Кръстникът на политическата корупция в България заслужава наказателно преследване и всички видове законни атаки срещу него и собствеността му. Правите се на глупак с подобни срамни и неинформирани твърдения", пише @soregashij.

"Доган държи българските турци под зависимост във феодален стил, за да запази статута си на решаващ фактор в политиката и (по собствените му думи) на човек, който разпределя порциите на властта. Следващия път направете елементарно проучване, преди да се въвлечете в дебат, за който не сте подготвен", пише @Victor_Vladev

В отговорите на туита (над 200) се напомня и за миналото на Доган като агент на тоталитарната Държавна сигурност преди 1989 г.

Решението на Ханс ван Баален да изрази подкрепа за Ахмед Доган изглежда лична инициатива, доколкото подобна позиция не присъства в официалните публикации на ALDE.

Недоволство срещу позицията на Ван Баален беше изразена и пред съпартийците му на висши постове в ЕП - Дачиан Чолош, Ги Верхофстад и др.

Ван Баален е член на Народната партия на свободата и демокрацията в Холандия, юрист е по образование, бивш евродепутат и президент на ALDE от 2015 г.

Политическата група обединява либералните формации от страните в Европа (не само от ЕС), а в Европейския парламент си партнира с партията на Еманюел Макрон "Република, напред" в коалицията "Renew Europe" с общо 98 евродепутати. В нея влизат и трима представители на ДПС - Атидже Алиева-Вели, Илхан Кючюк и Искра Михайлова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024