184 години разделят смъртта на Рембранд и раждането на Винсент ван Гог, но творбите на двама от най-великите художници в световната история се "срещнаха" по стените на катедрала в Амстердам благодарение на идеята на българско студио за 3D мапинг и визуални ефекти.

Екипът на MP-STUDIO е създал проекция с картини на двамата нидерландски творци, като покриват цялата вътрешна площ на църквата Нродеркерк.

От 1 юли 360-градусовото "платно" се разгръща върху всички стени, пода и тавана, като разказва историята на Ван Гог и Рембранд.

И двамата са посещавали именно тази църква - съответно през 17 и 19 век. Този път спектакълът дава възможност на културното им наследство да се преплете в една обща проекция.

Произведението е изградено с помощта на оригиналните писма на Винсент ван Гог, изпращани до брат му Тео. В тях той многократно споделя за вдъхновението, което му носят картините на Рембранд (1606-1669). “Човек трябва да е умирал много пъти, за да рисува по този начин. С право наричат Рембранд магьосник,” споделя в едно от тях Ван Гог.

Създател на MP-STUDIO е Марин Петков, който слага началото на компанията през 2008 г.

В момента студиото е едно от най-успешните в сферата на 3D проекциите и интерактивните визуални решения за събития. Компанията стои зад повече от 400 проекта, осъществени в страни от цял свят.

“Да създадем произведение, което е посветено на без съмнение, едни от най-важните творци в историята, беше огромно предизвикателство и отговорност за нас. Да вникнем в емоцията, която са предизвиквали творбите на Рембранд у Винсент ван Гог, и да намерим правилните похвати, с които да я предадем обективно на публиката беше сред основните ни приоритети в създаването на творбата и сме горди, че успяхме да го постигнем", казва Петков след откриването на проекцията в Амстердам.

Винсент среща Рембранд: Неразказаната история” е с продължителност от 40 минути и ще се пуска всеки ден през следващите 5 години в Нордеркерк.


Картините, които "оживяха" с помощта на изкуствен интелект


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена