184 години разделят смъртта на Рембранд и раждането на Винсент ван Гог, но творбите на двама от най-великите художници в световната история се "срещнаха" по стените на катедрала в Амстердам благодарение на идеята на българско студио за 3D мапинг и визуални ефекти. 

Екипът на MP-STUDIO е създал проекция с картини на двамата нидерландски творци, като покриват цялата вътрешна площ на църквата Нродеркерк.

От 1 юли 360-градусовото "платно" се разгръща върху всички стени, пода и тавана, като разказва историята на Ван Гог и Рембранд.

И двамата са посещавали именно тази църква - съответно през 17 и 19 век. Този път спектакълът дава възможност на културното им наследство да се преплете в една обща проекция. 

Произведението е изградено с помощта на оригиналните писма на Винсент ван Гог, изпращани до брат му Тео. В тях той многократно споделя за вдъхновението, което му носят картините на Рембранд (1606-1669). “Човек трябва да е умирал много пъти, за да рисува по този начин. С право наричат Рембранд магьосник,” споделя в едно от тях Ван Гог.

Създател на MP-STUDIO е Марин Петков, който слага началото на компанията през 2008 г.

В момента студиото е едно от най-успешните в сферата на 3D проекциите и интерактивните визуални решения за събития. Компанията стои зад повече от 400 проекта, осъществени в страни от цял свят. 

“Да създадем произведение, което е посветено на без съмнение, едни от най-важните творци в историята, беше огромно предизвикателство и отговорност за нас. Да вникнем в емоцията, която са предизвиквали творбите на Рембранд у Винсент ван Гог, и да намерим правилните похвати, с които да я предадем обективно на публиката беше сред основните ни приоритети в създаването на творбата и сме горди, че успяхме да го постигнем", казва Петков след откриването на проекцията в Амстердам. 

Винсент среща Рембранд: Неразказаната история” е с продължителност от 40 минути и ще се пуска всеки ден през следващите 5 години в Нордеркерк. 


Картините, които "оживяха" с помощта на изкуствен интелект


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Ефектът на Covid-сертификата: Как ваксинирането се ускори за един ден

21 октомври е довел до почти 4-кратно увеличение на поставените дози ваксини

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба