Протест в София срещу Митрофанова и "външния министър" на Руската църква Снимка: © Трайчо Трайков

Викарият на руския патриарх Кирил - Волоколамският митрополит Антоний - се е появил на посещение в България.

Митрополит Антоний е и ръководител на външния отдел на Московската патриаршия.

Новината за визитата на руския владика беше съобщена от православния сайт "Двери", като предизвика и протестна декларация на "Демократична България".

В София беше организиран и протест преди началото на литургията в Руската църква - в нея е взела участие и руската посланичка Елеонора Митрофанова.

"Протест пред Руската черква заради богослужение в прослава на агресията от пристигнал от Москва епископ. Аз наистина не разбирам - те те обявяват за неприятелска държава, а ти им разрешаваш да се държат като у дома си", написа районният кмет на "Средец" Трайчо Трайков (ДБ).

  • Според информацията на сайта - патриарх Неофит е отказал да се срещне с Антоний, но двама от българските митрополити са се съгласили да разговарят с него. Това са видинският митрополит Даниил и ловешкият Гавриил.
  • ДБ твърдят, че "Епископ Антоний идва без покана от Българската православна църква, което е нарушение на църковния ред и на практика нарушаване на българската църковна независимост".

Появата му се случва в разгара на руската военна агресия в Украйна, която руската църква не само не осъди, а открито подкрепя в лицето на московския патриарх Кирил.

България беше обявена за неприятелска държава от Кремъл, след като подкрепи санкциите на ЕС срещу руския режим заради войната.

Официалната причина за посещението на Антоний не се съобщава - формално БПЦ има традиция да служи на Никулден заедно с митрополит от Русия.

Според информацията на ДБ: митрополитът идва "да притиска Българската православна църква да признае църквата в Република Северна Македония със статута и наименованието, определено от Сръбската църква през май 2022".

  • "Заемането на просръбска и проруска позиция от страна на Българската православна църква може да доведе до сериозни дипломатически усложнения не само с останалите православни църкви, но и с гръцката държава", се посочва в декларацията на ДБ.

Сайтът "Двери" посочва, че е възможно "руската църковна делегация да поиска от българските владици декларация „в защита на украинските православни срещу гоненията на киевския режим".

  • Те напомнят, че в последната седмица украинските служби са организирали акция срещу центрове на проруското крило на местната църква, а няколко митрополити и епископи бяха поставени под санкции от Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна.

"С визитата на Антоний, висшият представител на Московската патриаршия, която открито подкрепя инвазията на Путин в Украйна, провъзгласява я за справедлива и за война в защита на православието, оправдавайки убийствата на цивилни граждани, жени и деца, се компрометира и България", се казва в декларацията на ДБ.

"Българската православна църква, макар да не е част от светското управление на държавата, тя е неизменна част от нашето лице пред света и ако някой представител на висшия клир заема политически позиции в подкрепа на руската агресия и вероломна война от страна на Русия срещу Украйна, война, в която загинаха десетки хиляди невинни украински граждани, а милиони са подложени на нечовешки условия на живот, то такова поведение не може да остане без последствия", казват още те.

Коалицията призовава ДАНС "да предприеме всички необходими мерки" във връзка с посещението на руския митрополит и да бъде наложена ограничителна мярка срещу допускането му в България.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024