Въпреки "Магнитски": Пеевски продал имоти за близо 5 млн. лв. на треньор по ММА

Въпреки наложените санкции за корупция по глобалния закон „Магнитски“ в средата на 2021 г., през декември Делян Пеевски е продал имоти в цялата страна за 4,85 млн. лева.

Той влезе в санкционните списъци на финансовото министерство на САЩ, но после стана депутат от ДПС в 47-ото Народно събрание и в първите си дни като народен представител е осъществил няколко големи сделки, съобщава „Капитал“. Те са факт чрез фирмата му „Интръст“, която също е включена в списъците по закона „Магнитски“.

Сред продадените от Пеевски имоти са незастроени парцели, къщи в Копривщица и Ковачевица, както и луксозни апартаменти по Черноморието. Купувачът на всички е един и същ - компанията "Стройко 2011", в която има промяна на собствеността дни преди сделката с Пеевски. Тогава тя става собственост на ММА-треньора Севастиян Костов.

„Магнитски“ не спира санкционирани компании да се разпореждат с имуществото си, а възпрепятства американски граждани и фирми да влизат във взаимоотношения с хората и компаниите от списъците. Българският разширен списък по „Магнитски“, който беше приет от кабинета „Янев“, разпорежда държавни фирми и институции да не влизат във взаимоотношения с посочените компании и лица.

Частни лица могат да сключват сделки със санкционираните фирми, но на своя отговорност - те също рискуват да попаднат под санкции. Единствените въпроси по сделките на Пеевски изникват около плащанията – банките спират да обслужват лицата, санкционирани по „Магнитски“ и блокират средствата им, а в брой се забраняват трансфери на над 10 хиляди лева.

Най-скъпият продаден имот е терен от 900 кв. м в Пловдив, който според заявения материален интерес при прехвърлянето е оценен на над 1 млн. лв. Според законовите разпоредби това е или цената по сделката, или данъчната оценка на имота, ако тя е по-висока.

Парцелът е на ул. "Княз Церетелев" 10 в Стария град, като от повече от десет години той е разчистен.

Терен от 9 дка в с. Самотино, община Бяла (Варненско) е оценен на малко над 200 хиляди лева. Имотът е труднодостъпен, защото е заобиколен от гори и единствено може да бъде достигнат по черен път през Шкорпиловци. По последни данни там има само двама жители.

„Интръст“ на Пеевски е продала няколко стари къщи в с. Ковачевица за обща сума над 2,1 млн. лв. Има и една сделка за къща в Копривщица на стойност 357 хиляди лева.

Любопитна част от пакета продажби са пет луксозни апартамента в Слънчев бряг - три в Royal Beach Barcelo и още два в Оазис ВИП клуб.

Оазис ВИП клуб е известен с това, че инвеститор е "Галакси пропърти груп" на основателите на "Винпром Пещера" (днес "ВП брандс"), пише „Капитал“.

Последната продажба на Пеевски е търговски обект на ул. "Виделина" 2 в Пазарджик, където според Google Street View има клуб на ДПС.

Новият собственик Севастиян Костов не е известен като инвеститор в недвижими имоти. Той става собственик на „Стройко“ дни преди сделките, като поема 99% от акциите на дружеството. С един процент остава предишният мажоритарен акционер Виктор Недялков, който все още се води управител на фирмата.

Костов първо е бил състезател, а после и треньор по кикбокс, самбо и смесени бойни изкуства. Има собствен спортен клуб MMA Bully Team.

Живял е в Австралия със съпругата си до 2021 г. и там също е организирал клуб по смесени бойни изкуства. Според „Списание 8“ той е бил президент на австралийската федерация по MMA и федерацията по самбо за щата Куинсланд. Описват го и като строителен инженер.

Няма данни Костов да е свързан с президента на българската ММА-федерация Станислав Недков - Стъки, който е един от отявлените поддръжници на Бойко Борисов и влезе в открита война с бившия служебен министър на спорта Андрей Кузманов.

Върнал се от Австралия заради ограниченията срещу Covid-19 в страната. Костов е антиваксър, както може да се съди от профилите му в социалните мрежи.

"Стройко 2011" е създадена в края на 2016 г. под името "Структор 2011". По време на първите етапи от пандемията дружеството съкращава работната си сила, но се възстановява в края на 2020 г. През последните месеци там работят около 50 души.

Компанията е основана от Кайс Халеми, който почти веднага я прехвърля на Михаил Филипов, а той в средата на 2020 г. я трансферира към Виктор Недялков.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024