Въпреки пандемията: Днес Сърбия гласува за нов парламент Снимка: © Getty Images

След две отлагания заради пандемията от новия коронавирус, Сърбия ще проведе парламентарни избори днес, на 21 юни. Партиите и коалициите, участващи в гласуването, са общо 21 и на всяка от тях е нужно преминаване на прага от 3%, за да си осигури места в парламента.

Фаворит е Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич. Според предварителните прогнози тя ще спечели над 50% от подкрепата на всички избиратели. Веднага след нея е коалиционният ѝ партньор – Социалистическата партия на Сърбия (СПС), която се очаква да вземе около 12% от гласовете.

Първоначално вотът трябваше да се проведе на 26 април, после беше обсъждана дата за май, но в крайна сметка пандемията не позволи това да се случи.

Заразените от Covid-19 в Сърбия са над 12 хиляди, като повече от 11 500 души са се излекували. Има 260 смъртни случая, но страната успя да овладее разпространението на заразата. Леко повишаване на положителните проби се наблюдава в последните дни, като през изминалото денонощие бяха отчетени 94 случая.

Сърбия се управлява от коалиция между партията на Вучич и социалистите на Ивица Дачич, но това може да се промени с днешния вот. Все още не е ясно кой ще е новият премиер, макар във водеща позиция да е Ана Бърнабич.

Един от най-важните въпроси, които новото правителство трябва да реши, е този за Косово. Той е едно от най-големите препятствия пред влизането на страната в Европейския съюз.

Преди година президентът Вучич каза, че Косово, обявило независимост през 2008 г., е "изгубено". Въпреки това показа индикации, че е готов на сделка, която да включва размяна на територии и гаранции за защита на православни светини, като, според него, това би отключило вратата към ЕС.

През юли парламентарни избори ще проведе и Северна Македония.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024