Въпреки препоръката на ВМА: Румен Радев и Цвета Караянчева ще се включат в "отменените" тържества на Шипка Снимка: © Областна администрация - Стара Загора

Официалната церемония на връх Шипка по случай 142 години от Освобождението на България беше "отменена" на хартия ден преди планираното провеждане на тържествата на 3 март.

Въпреки препоръките на Националния оперативен щаб, отговарящ за мерките за справяне с Covid-19, обаче местните власти обявиха, че няма да спират потока от граждани, желаещи да се качат при Паметника на Свободата.

Малко по-късно от президентството обявиха, че държавният глава Румен Радев ще поднесе цветя на Шипка и ще произнесе приветствието си по повод националния празник в 11 ч.

Решението на президента да наруши препоръката на щаба беше последвано и от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

От пресцентъра на парламента обявиха, че "Караянчева ще участва в отбелязването на Националния празник на България на връх Шипка", като ще поднесе цветя на Паметника на свободата и ще присъства на молебена в Шипченския манастир "Рождество Христово".

Препоръката, която никой не спазва

В понеделник сутрин Националният оперативен щаб под ръководството на началника на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски препоръча на парламента, президентството, премиера и местните власти да отменят мероприятията на Шипка.

Струпването на големи групи хора на едно място е предпоставки за епидемиологични рискове, предупреждават лекарите, които посочват, че е налице и повишена заболеваемост от грип тип "Б".

В областите Варна, Бургас, Пловдив, Разград, Сливен, Ямбол, Стара Загора, София-област общопрактикуващите лекари и училищните ръководства съобщават за увеличена заболяемост от респираторни инфекции и грип, във връзка с което на места предстои обявяване на грипна епидемия, а за учениците - и на грипна ваканция.

Справката на епидемичната ситуация показва, че обстановката в страната се усложнява и от "активирането на други инфекциозни заболявания".

Единствената институция, която реагира на препоръката, се оказа Областната управа на Стара Загора. Администрацията отговаря за организирането на събитията на Шипка и обяви, че официалният ритуал ще се отмени. Въпреки това - изрично беше съобщено, че достъпът на граждани до върха няма да бъде спрян, което постави под въпрос ефективността на мерките.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023

Трима от задържаните българи на границата с РСМ получиха забрана да влизат в страната за 3 г.

Те са получили и глоба от по 300 евро, сред тях е бил депутат от "Възраждане"

14:41 - 05.02.2023

Умира ли приятелството? „Рецесията на връзките“ удря най-силно по мъжете

Свободното ни време е радикално индивидуализирано

12:49 - 05.02.2023