Снимка: © Областна администрация - Стара Загора

Официалната церемония на връх Шипка по случай 142 години от Освобождението на България беше "отменена" на хартия ден преди планираното провеждане на тържествата на 3 март.

Въпреки препоръките на Националния оперативен щаб, отговарящ за мерките за справяне с Covid-19, обаче местните власти обявиха, че няма да спират потока от граждани, желаещи да се качат при Паметника на Свободата. 

Малко по-късно от президентството обявиха, че държавният глава Румен Радев ще поднесе цветя на Шипка и ще произнесе приветствието си по повод националния празник в 11 ч.

Решението на президента да наруши препоръката на щаба беше последвано и от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. 

От пресцентъра на парламента обявиха, че "Караянчева ще участва в отбелязването на Националния празник на България на връх Шипка", като ще поднесе цветя на Паметника на свободата и ще присъства на молебена в Шипченския манастир "Рождество Христово".  

Препоръката, която никой не спазва

В понеделник сутрин Националният оперативен щаб под ръководството на началника на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски препоръча на парламента, президентството, премиера и местните власти да отменят мероприятията на Шипка. 

Струпването на големи групи хора на едно място е предпоставки за епидемиологични рискове, предупреждават лекарите, които посочват, че е налице и повишена заболеваемост от грип тип "Б". 

В областите Варна, Бургас, Пловдив, Разград, Сливен, Ямбол, Стара Загора, София-област общопрактикуващите лекари и училищните ръководства съобщават за увеличена заболяемост от респираторни инфекции и грип, във връзка с което на места предстои обявяване на грипна епидемия, а за учениците - и на грипна ваканция.

Справката на епидемичната ситуация показва, че обстановката в страната се усложнява и от "активирането на други инфекциозни заболявания". 

Единствената институция, която реагира на препоръката, се оказа Областната управа на Стара Загора. Администрацията отговаря за организирането на събитията на Шипка и обяви, че официалният ритуал ще се отмени. Въпреки това - изрично беше съобщено, че достъпът на граждани до върха няма да бъде спрян, което постави под въпрос ефективността на мерките. 

Прочети