Снимка: © Областна администрация - Стара Загора

Официалната церемония на връх Шипка по случай 142 години от Освобождението на България беше "отменена" на хартия ден преди планираното провеждане на тържествата на 3 март.

Въпреки препоръките на Националния оперативен щаб, отговарящ за мерките за справяне с Covid-19, обаче местните власти обявиха, че няма да спират потока от граждани, желаещи да се качат при Паметника на Свободата. 

Малко по-късно от президентството обявиха, че държавният глава Румен Радев ще поднесе цветя на Шипка и ще произнесе приветствието си по повод националния празник в 11 ч.

Решението на президента да наруши препоръката на щаба беше последвано и от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. 

От пресцентъра на парламента обявиха, че "Караянчева ще участва в отбелязването на Националния празник на България на връх Шипка", като ще поднесе цветя на Паметника на свободата и ще присъства на молебена в Шипченския манастир "Рождество Христово".  

Препоръката, която никой не спазва

В понеделник сутрин Националният оперативен щаб под ръководството на началника на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски препоръча на парламента, президентството, премиера и местните власти да отменят мероприятията на Шипка. 

Струпването на големи групи хора на едно място е предпоставки за епидемиологични рискове, предупреждават лекарите, които посочват, че е налице и повишена заболеваемост от грип тип "Б". 

В областите Варна, Бургас, Пловдив, Разград, Сливен, Ямбол, Стара Загора, София-област общопрактикуващите лекари и училищните ръководства съобщават за увеличена заболяемост от респираторни инфекции и грип, във връзка с което на места предстои обявяване на грипна епидемия, а за учениците - и на грипна ваканция.

Справката на епидемичната ситуация показва, че обстановката в страната се усложнява и от "активирането на други инфекциозни заболявания". 

Единствената институция, която реагира на препоръката, се оказа Областната управа на Стара Загора. Администрацията отговаря за организирането на събитията на Шипка и обяви, че официалният ритуал ще се отмени. Въпреки това - изрично беше съобщено, че достъпът на граждани до върха няма да бъде спрян, което постави под въпрос ефективността на мерките. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бизнесът се оплака от "некадърно управление и неквалифицирани работници" след атаката на Асен Василев

Работодателите с отворено писмо: "Най-некадърен работодател е държавата"

"Възраждане" провали първото заседание на работната група за "зеления сертификат"

От партията на Костадинов искаха да излъчат заседанието на живо във Facebook

Дете с аутизъм вдъхнови нова версия на популярна мобилна видеоигра

"Joe Danger" помага на 8-годишния Джак да се справи със стреса

Петков: За 10 г. трябва да обърнем реториката със Скопие, ЕС е обнадежден

"Българите в Северна Македония ще влязат в конституцията им и ще имат равни права с останалите"

Столичното метро трябва да плати над 3 млн. лв. сметка за ток, общината иска помощ от държавата

Това е 3 пъти повече в сравнение със същия период преди година

Асен Василев атакува работодателите, които не знаят как да плащат адекватни заплати

"Тук работникът не можел да изкара 710 лв., в Гърция спокойно изкарват по 1000 евро"