Снимка: © bTV

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) отново спира строителството на небостъргача „Златен век“ в столичния кв. „Лоценец“. Причината е изтекло разрешение за строеж от страна на фирма „Артекс“.

Всички материали по казуса са били анализирани „обстойно“ и от строителния надзор смятат, че разрешението е изтекло в началото на 2020 г. Това съобщи началникът на ДНСК Влади Калинов в понеделник и добави, че всичко построено след тази дата трябва да бъде разрушено.

Строителството на „Златен век“ беше спряно през април 2019 г. по настояване на премиера Бойко Борисов, малко след аферата "Апартаментгейт", в която водещи фигури от ГЕРБ се оказаха собственици на нови луксозни жилища от фирмата "Артекс" на цени, близки до данъчната оценка. 

Строежът беше подновен през май тази година, когато Върховният административен съд окончателно даде „зелена светлина“. ВАС остави в сила последното решение от ноември 2020 г. на втора инстанция, според която заповедта на ДНСК за спиране на дейностите по сградата се отменя.

Преди няколко дни кметът на столичния район „Лозенец“ Константин Павлов сезира главния прокурор и каза, че заповедите на главния архитект на София за продължаване на строежа са невалидни, защото се отнасят до „несъществуващ акт“.

В понеделник от ДНСК потвърдиха, че ВАС не се е произнасял по давността на разрешението, а заключението на първа инстанция, че то е валидно най-малко до края на 2022 г., е некоректно направено.

По-рано през деня на 21 юни служители на компанията-строител „Артекс“ излязоха на протест пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Стотици работници, нахлузили червени каски и вдигнали протестни плакати, настояха администрацията да спре да пречи за завършването на проекта. От компанията заявиха, че недоволството им ще продължи и утре, пред сградата на ДНСК.

Изпълнителният директор на „Артекс“ Весела Мирянова каза, че строежът е стигнал до плочата на 21-ия етаж и до довършването му остават още 10 етажа.

Един от собствениците - арх. Пламен Мирянов - заяви пред демонстрантите, че компанията е готова да търси правата си заради стотици милиони загуби от забавеното строителство. 

Преди два дни „Артекс“ прати петиция в своя защита до Европейската комисия, президента Румен Радев, Министерски съвет, МРРБ, ДНСК, Столичната община и дипломатическите представителства на десетки държави в България. В нея пише, че срокът за строителството на „Златен век“ трябва да бъде удължен със същия период, през който е действала забраната за работа по небостъргача – тоест около 9 месеца.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти