Въпреки протеста на "Артекс" - ДНСК отново спира строителството на "Златен век" Снимка: © bTV

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) отново спира строителството на небостъргача „Златен век“ в столичния кв. „Лоценец“. Причината е изтекло разрешение за строеж от страна на фирма „Артекс“.

Всички материали по казуса са били анализирани „обстойно“ и от строителния надзор смятат, че разрешението е изтекло в началото на 2020 г. Това съобщи началникът на ДНСК Влади Калинов в понеделник и добави, че всичко построено след тази дата трябва да бъде разрушено.

Строителството на „Златен век“ беше спряно през април 2019 г. по настояване на премиера Бойко Борисов, малко след аферата "Апартаментгейт", в която водещи фигури от ГЕРБ се оказаха собственици на нови луксозни жилища от фирмата "Артекс" на цени, близки до данъчната оценка.

Строежът беше подновен през май тази година, когато Върховният административен съд окончателно даде „зелена светлина“. ВАС остави в сила последното решение от ноември 2020 г. на втора инстанция, според която заповедта на ДНСК за спиране на дейностите по сградата се отменя.

Преди няколко дни кметът на столичния район „Лозенец“ Константин Павлов сезира главния прокурор и каза, че заповедите на главния архитект на София за продължаване на строежа са невалидни, защото се отнасят до „несъществуващ акт“.

В понеделник от ДНСК потвърдиха, че ВАС не се е произнасял по давността на разрешението, а заключението на първа инстанция, че то е валидно най-малко до края на 2022 г., е некоректно направено.

По-рано през деня на 21 юни служители на компанията-строител „Артекс“ излязоха на протест пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Стотици работници, нахлузили червени каски и вдигнали протестни плакати, настояха администрацията да спре да пречи за завършването на проекта. От компанията заявиха, че недоволството им ще продължи и утре, пред сградата на ДНСК.

Изпълнителният директор на „Артекс“ Весела Мирянова каза, че строежът е стигнал до плочата на 21-ия етаж и до довършването му остават още 10 етажа.

Един от собствениците - арх. Пламен Мирянов - заяви пред демонстрантите, че компанията е готова да търси правата си заради стотици милиони загуби от забавеното строителство.

Преди два дни „Артекс“ прати петиция в своя защита до Европейската комисия, президента Румен Радев, Министерски съвет, МРРБ, ДНСК, Столичната община и дипломатическите представителства на десетки държави в България. В нея пише, че срокът за строителството на „Златен век“ трябва да бъде удължен със същия период, през който е действала забраната за работа по небостъргача – тоест около 9 месеца.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

Crocs и Pringles пускат ботуши за чипс

Неочаквано и забавно партньорство

11:47 - 16.04.2024
Живот

NOVA ще търси големите постижения на България след `89-а година

В последните две недели на април от 16:30 часа водещите ще представят изобретения, награди и успехи, които са прославили българите по света.

11:45 - 16.04.2024
Важно днес

Пак отложиха делото за мярката на бившата шефка на "Митниците" Петя Банкова и Стефан Димитров

Последното заседание също беше отложено, след като защитничката на Банкова - Аделина Натина, не се яви в съда заради болест.

11:03 - 16.04.2024
Важно днес

Гори историческата сграда на фондовата борса в Копенхаген

Това се случва ден след 5-годишнината от пожара в Нотр Дам

10:38 - 16.04.2024