Снимка: © bTV

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) отново спира строителството на небостъргача „Златен век“ в столичния кв. „Лоценец“. Причината е изтекло разрешение за строеж от страна на фирма „Артекс“.

Всички материали по казуса са били анализирани „обстойно“ и от строителния надзор смятат, че разрешението е изтекло в началото на 2020 г. Това съобщи началникът на ДНСК Влади Калинов в понеделник и добави, че всичко построено след тази дата трябва да бъде разрушено.

Строителството на „Златен век“ беше спряно през април 2019 г. по настояване на премиера Бойко Борисов, малко след аферата "Апартаментгейт", в която водещи фигури от ГЕРБ се оказаха собственици на нови луксозни жилища от фирмата "Артекс" на цени, близки до данъчната оценка.

Строежът беше подновен през май тази година, когато Върховният административен съд окончателно даде „зелена светлина“. ВАС остави в сила последното решение от ноември 2020 г. на втора инстанция, според която заповедта на ДНСК за спиране на дейностите по сградата се отменя.

Преди няколко дни кметът на столичния район „Лозенец“ Константин Павлов сезира главния прокурор и каза, че заповедите на главния архитект на София за продължаване на строежа са невалидни, защото се отнасят до „несъществуващ акт“.

В понеделник от ДНСК потвърдиха, че ВАС не се е произнасял по давността на разрешението, а заключението на първа инстанция, че то е валидно най-малко до края на 2022 г., е некоректно направено.

По-рано през деня на 21 юни служители на компанията-строител „Артекс“ излязоха на протест пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Стотици работници, нахлузили червени каски и вдигнали протестни плакати, настояха администрацията да спре да пречи за завършването на проекта. От компанията заявиха, че недоволството им ще продължи и утре, пред сградата на ДНСК.

Изпълнителният директор на „Артекс“ Весела Мирянова каза, че строежът е стигнал до плочата на 21-ия етаж и до довършването му остават още 10 етажа.

Един от собствениците - арх. Пламен Мирянов - заяви пред демонстрантите, че компанията е готова да търси правата си заради стотици милиони загуби от забавеното строителство.

Преди два дни „Артекс“ прати петиция в своя защита до Европейската комисия, президента Румен Радев, Министерски съвет, МРРБ, ДНСК, Столичната община и дипломатическите представителства на десетки държави в България. В нея пише, че срокът за строителството на „Златен век“ трябва да бъде удължен със същия период, през който е действала забраната за работа по небостъргача – тоест около 9 месеца.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Днес и утре изслушват кандидатите за генерален директор на БНТ

СЕМ събеседва с осемте кандидати днес и утре

Семейната снимка на Г-7: Макрон по риза, Джонсън до Шолц

Форумът започна с шеги по адрес на Путин

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори