Снимка: © Getty Images

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо е в центъра на политически скандал, но продължава да печели време и изглежда, че няма намерение скоро да напусне поста, който заема от 2011 г.

Демократът е обвинен в сексуален тормоз от 6 жени и в прикриване на голям брой смъртни случаи от Covid-19 в Ню Йорк. Близо 60 представители на собствената му партия се обърнаха срещу него с петиция, а законодателният орган в щата назначи специална съдебна комисия, която да започне разследване срещу губернатора и процедура по импийчмънт. Куомо обаче отказва да се предаде.

Лошият край на една обещаваща политическа кариера: Андрю Куомо пред импийчмънт

63-годишният политик просто спря да се появява в публичното пространство и да говори с журналисти пред камера, с което опитва да успокои напрежението. Единствената му поява през последните седмици беше в четвъртък, когато се появи на Covid-брифинг в компанията на бейзболисти от местните „Ню Йорк Янкис“ и „Ню Йорк Метс“, за да обяви, че от 1 април на стадиона им ще има фенове.

На затворения за журналисти брифинг, в който участваше и дъщеря му Микаела Кенеди-Куомо, той се смееше и се усмихваше. „Добре съм след поставената ваксина на Johnson & Johnson“, каза Куомо с усмивка и пренасочи негативната енергия в друга посока. Губернаторът твърди, че не говори пред медиите точно заради „Covid-протокола“.

Официалната му позиция остава, че главният прокурор на Ню Йорк Тиш Джеймс трябва да продължи с разследването срещу него. Законодателите, които се обявиха против Куомо „не знаят и един факт за случилото се“, смята демократът. „Вече обаче правят заключения и изразяват мнения, които според мен са безразсъдни и опасни“.

Импийчмънтът на Куомо все пак е възможен. За да е успешен, са нужни гласовете на две трети от 150-членния парламент на Ню Йорк. Въпреки всичко – говорителят на парламента Карл Хийсти от демократите спечели на губернатора още повече време, пише Business Insider. В сряда той обяви, че адвокатската кантора „Davis Polk & Wardwell“ ще се заеме с разследването по импийчмънта на Куомо.

Опонентите му веднага заподозряха нещо нередно – те смятат, че фирмата е свързана с кръга на губернатора, защото ръководителят им Джеймс Руанде е женен за съдийка, която губернаторът назначи в Апелативния съд в Ню Йорк.

Кантората, наета от съдебната комисия, ще разследва сексуалните посегателства на Куомо и ще ѝ помогне да изясни случая с прикриването на смъртността в домовете за възрастни по време на пика на Covid-пандемията.

Бившата съветничка на губернатора Линдзи Бойлан, която стана първата жена, обвинила го в сексуален тормоз, нарече разследването „срамно“. Шарлът Бенет, която също разказа за посегателствата на губернатора, го описа като „неприемлив конфликт на интереси“.

Хийсти измести най-ранната дата за начало на процес по импийчмънт до 1 април, с което даде шанс на Куомо да се прегрупира и да разбере какви са шансовете парламентът да гласува против него, а оттам да състави и план как да действа, пише Business Insider.

Въпреки че демократът можеше да свали напрежението, обещавайки, че няма да се кандидатира за четвърти мандат, той отказа да го направи. „Днес не е ден за политика. Аз съм концентриран върху работата си“, обяви на последната си пресконференция пред медиите. Баща му Марио Куомо също е бил губернатор на Ню Йорк в продължение на три мандата, но не е успял да спечели четвърти.

Куомо се превърна в новия любимец на Америка в началото на Covid-кризата през 2020, показвайки състрадание към съгражданите си и разяснявайки на града и на щата ситуацията с коронавируса всеки ден. През втората половина на миналата година е успял да набере нови 4 млн. долара за следващата кампания за избор на щатски губернатор през 2022. Сега разполага с 16,8 млн. долара, които биха изплашили всеки негов опонент, пише Times Union.

Едно от последните проучвания, публикувано от изследователския институт „Siena College“ на 15 март, показва, че мнозинството от жителите на Ню Йорк все още са на страната на 63-годишния демократ. Одобрението му сред чернокожите гласоподаватели остава над 60%.

През последните няколко седмици той бе заобиколен от известни афроамериканци като духовници в един от центровете за масова ваксинация и като питчъра на „Ню Йорк Янкис“ Карстен Сабатия.

Докато чака бурята да отмине, Андрю Куомо се готви за четвърти мандат като губернатор.


Лобистка сделка с Никола Груевски доведе до оставка на германски депутат


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина