Въпрос за 1000 лв.: Кой контролира носенето на маски в градския транспорт Снимка: © Getty Images

Да се качиш без маска в градския транспорт, може да направи пътуването доста скъпо - глобата е от 300 до 1000 лв., а ако нарушението не е първо, цената се увеличава до 2000 лв.

Контролът по спазването на най-елементарната мярка срещу разпространението на Covid-19 обаче се оказва на принципа "Хвани ме, ако можеш".

Районният кмет на община "Средец" Трайчо Трайков става пряк свидетел на прехвърлянето на отговорността между институциите, които би трябвало да проверяват изпълнението на заповедта на здравния министър за маските - от МВР и Регионалните здравни служби, до Столична община и подразделенията на Центъра за градска мобилност.

"Въпреки че из центъра ходя основно пеша, днес се качих на трамвая. Вътре имаше двадесетина, предимно белокоси пасажери с маски на лицата. Имаше и един млад бабанка, който кихаше, кашляше и се секнеше в салфетка, като междувременно говореше по телефона, без маска. Аз съм съгласен, че някои от правилата могат да се спазват с необходимия дисконт здрав разум, но тъй като в случая такъв липсваше, отидох и му направих забележка. Той ме отсвири с едно "абе я ми се мАни от главата", а аз се обадих на 112 и му казах, че или може заедно с мен да изчака полицията, или да слезе и той слезе на първата спирка, с което непосредственият казус беше решен", разказва Трайчо Трайков в публикация в профила си във Facebook.

Трайков все пак решава да провери какво ще се случи със сигнала му и как контролните служби реагират на всекидневни ситуации, при които хора без маски "агресивно се поставят над останалите наоколо.

Резултатът: 40 минути, 9 телефонни разговора и нито един ясен отговор.

Още в първите две минути след обаждането на Трайков до 112, сигналът е предаден на 1 РПУ на СДВР и на общинската дирекция "Аварийна помощ и превенция" (оглавявана от Красимир Димитров).

"Според дирекцията в случая компетентен е Центърът за градска мобилност (контрольорите), Регионалната здравна инспекция и полицията. Според полицията - биха се намесили, ако случаят е сериозен или сигнализиращият е много настоятелен. Зависи и дали наблизо има патрул. Не трябва да се звъни в контактния център на Столична община, тъй като там се приемат неспешните случаи", разказва Трайчо Трайков.

Центърът за градска мобилност (компания, еднолична собственост на Столична община) смята, че компетентен да санкционира е органът, който е издал заповедта за мерките - т.е. Министерството на здравеопазването, респективно РЗИ, пише Трайков.

РЗИ от своя страна твърди, че никъде в заповедта не пише, че санкциониращият орган по отношение на градския транспорт са те и по-скоро смятат, че това е Министерството на транспорта. "Но ако става дума за друго затворено пространство, биха могли да се намесят".

Трамваите в София се оперират от друго общинско дружество - Столичен електротранспорт ЕАД. Според Трайков, всички трамваи вече са оборудвани с камери за видеонаблюдение в реално време и при разследване записът може да се използва. Но трамвайната компания не може да налага санкции за неизпълнение на заповедта за маските на здравния министър.

Последната модификация на тази разпоредба от края на август съдържа текста, че "всички лица, които се намират в закрити обществени места, в това число транспортни средства за обществен превоз... др., са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал, шлем и др.)".

Промените в Закона за здравето от май 2020 г. посочват, че нарушенията на противоепидемичните мерки се установяват с "актове, съставени от държавни здравни инспектори или от длъжностни лица, определени от директора на регионалната здравна инспекция, длъжностни лица, определени от директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи, или длъжностни лица, определени от кметовете на общини.“

На 20 юни 2020 г. кметът на София Йорданка Фандъкова е издала заповед по повод задължителните маски, с която възлага контрола на изпълнение на заповедта на директора на СДВР, началника на сектор "Общинска полиция" и директора на "Аварийна помощ и превенция". Оттук нататък следата се губи. От разказа на Трайков се вижда, че службите, които разполагат с реален човешки ресурс за проверка и налагане на санкции, не смятат тази дейност за своя отговорност - независимо от факта, че извънредната обстановка за Covid-19 все още е в сила и вероятно ще бъде удължена до края на ноември.

Докато правителствата в Европа се готвят да върнат ограничителните мерки от най-острата фаза на епидемията, спазването на базови изисквания за хигиена в София е оставено на личната преценка.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Столтенберг от Киев: Украинците се борят за свободата си. Москва се бори за имперски илюзии

НАТО е сключила договори за боеприпаси за Украйна на стойност 2,4 млрд. евро

17:41 - 28.09.2023

Дрогиран шофьор на камион уби 23-годишна жена в аварийната лента на АМ "Тракия"

Камион блъсна автомобил, спрял в аварийната лента заради спукана гума

16:59 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на Варна?

Десет кандидати се борят за кметското място във Варна

16:07 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на София?

Общо 22 кандидати се борят за кметското място в София

15:49 - 28.09.2023