Снимка: © Община Варна

Варна предприе ключова стъпка към съвместни действия между общината, водещи компании и университети, които да трансформират града в модерен, „зелен“ и високотехнологичен. Това се случи, след като днес бе подписан Меморандум за сътрудничество между тези страни за реализиране на потенциала на Варна като Град на Знанието.

Информацията съобщиха от общината, цитирани от местната медия live.varna.bg и БНР. Целта е да се осигурят устойчиви връзки между заинтересованите страни, които са насочени към ребрандиране на Варна от гледна точка на транспорт, туризъм, медицина, IT и морска индустрия.

Домакин на срещата бе кметът Иван Портних, а инициативата подкрепиха представители на  Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“, ВВМУ „Никола Вапцаров“ и други учебни заведения. В събитието участваха още ScaleFocus, Булпрос и още представители на IT-сектора, както и фирми от областта на индустрията, науката и услугите.

Подкрепа за Меморандума заявиха от Coca-Cola European Partners, Microsoft България, KBC Group България, SAP България и „Хайделберг Цимент Груп“.

Документът е отворен и към него могат да се присъединяват и други организации и компании, които чрез дейността си имат готовност да подкрепят усилията за развитие на потенциала на Варна.

„Предстоят трудни времена, но казват, че всяка криза предоставя и нови възможности“, съобщи кметът Иван Портних. „Извличането на полза от трудни ситуации е голямо предизвикателство и аз съм убеден, че Варна има достатъчно потенциал, за да се справи с това. Мотивирани сме да трансформираме икономическия профил на морската столица към сектори с висока добавена стойност – иновации, модерно здравеопазване, дигитализация. Целта ни е да обединим усилията на интелигентните хора във Варна, за които бъдещето на града може да бъде кауза“, сподели той.

„Ключово и много положително е, че всички страни декларират своята съпричастност към развитието на модерна среда, на нови практични градоустройствени решения, на експортно-ориентирани индустрия и услуги, разчитащи на образованието, таланта и предприемчивостта на гражданите“, коментира Портних.

Участниците в срещата се обединиха около становището, че Варна е най-големият и перспективен образователен и икономически център в Северна България, в който се наблюдава постоянен приток на млади и активни хора. Отчетена бе положителната динамика в местната икономика и трансформацията към по-висока добавена стойност, в това число и притока на чуждестранни инвестиции в дигиталната сфера.

Сред планираните проекти създаването на високотехнологична Индустриална зона Варна край Аксаково, изграждането и развитието на Квартал на Иновациите в местността „Малка чайка”, на нов съвременен математико-технологичен кампус. Община Варна и компаниите от ИКТ сектора ще си сътрудничат в намирането на дигитални решения, ще работят за създаване на център за подпомагане на умните и зелени градове на Северна България, за повишаване на знанията и уменията на младите и активни граждани в района.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Теленор сменя името си на Yettel

Ребрандирането идва 3 години след сделката на PPF Group

Авторът на "Боен клуб" Чък Паланюк хареса цензурираната версия в Китай

Писателят смята, че тя се доближава повече до оригиналния финал в книгата

САЩ и НАТО изпратиха предложенията си на Русия, без отстъпки за Украйна

НАТО поиска Москва да изтегли войските си от Украйна, Молдова и Грузия

26% позитивни тестове за Covid-19, 9916 нови случая

70 пациенти с Covid са починали през последното денонощие

Херо Мустафа пародира публикациите за "тайни срещи" с кабинета

„Измамата и предателството са практики на глупаци, които нямат достатъчно ум, за да бъдат честни“

Петков и Гешев потвърдиха участие в изслушването в Европейския парламент

Те ще присъстват на заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи - LIBE

България ще подкрепи НАТО с учения на собствен батальон

Изслушването на Кирил Петков и министрите на отбраната и външните работи в парламента