Варна ще прехвърли на Георги Гергов 29% от акциите в Пловдивския панаир

Общинският съвет във Варна гласува спорно решение, с което разреши прехвърлянето на 29% от акциите на "Международен панаир - Пловдив" на бизнесмена и бивш висш кадър на БСП Георги Гергов. Сделката се прави с апорт на акциите в едно от дружествата с участие на Гергов - Пълдин туринвест.

В момента той е собственик на 50,3% от акциите, а занапред ще разполага с над 79%. Останалите по-големи съсобственици в пловдивския панаир са община Пловдив (през съдружие в Пълдин туринвест) и Министерството на икономиката (МИ).

Решението на ОбС-Варна предизвика скандал, защото пренебрегва друго решение на същия орган от 2017 г., според което акциите трябваше да се прехвърлят на държавата. Целият процес по преминаването на дяловете от Пловдив във Варна имаше за цел да компенсира Гергов, който на свой ред да замени терена на т.нар. "Дупка" в центъра на морския град.

Сделката пропадна, защото още тогава провокира политически скандал и обвинения срещу ГЕРБ, че работят задкулисно с Гергов. Междувременно бизнесменът все пак получи 42 млн. лв., за да бъде откупена "Дупката".

Акциите на Международния панаир обаче останаха в притежание на Община Варна - нито бяха върнати на Пловдив, нито на държавата. Изненадващо ли не, 4 години по-късно те все пак ще преминат в притежание на Георги Гергов.

Решението е взето с 28 гласа "за" и е подкрепено от ГЕРБ, БЗНС-Ал. Стамболийски, 2 души от ВМРО, ДПС и двама съветници Светлан Златев и Апостол Апостолов.

15 гласа са "против" и те са на "Демократична България", БСП, "Възраждане" и един член на ВМРО.

Петима са дали глас "въздържал се" - това са съветници от "Воля" и СДС, съобщава Стела Николова (ДБ).

"Днес ГЕРБ паднаха толкова ниско, че подариха Пловдивски панаир на олигарх от БСП. Трагедията на всички тези общински съветници, които гласуваха днес за подаряването на Пловдивския панаир е, че те нямат свободна воля и повече няма да бъдат общински съветници", пише тя, като призовава прокуратурат да се сезира за действията на Иван Портних, който 4,5 г. не е изпълнил решението на ОбС-Варна за прехвърляне на акциите в Министерството на икономиката.

Скандалът около сделката започна още преди месец, когато мнозинството във Варна направи първия опит да апортира акциите в Пълдин туринвест. Тогава МИ на Даниела Везиева предупреди общината, че подобен ход би представлявал нарушение на реда за извършване на приватизационни сделки и е скрита приватизация. Тя поиска от кмета да изпълни вече гласуваното решение и да върне акциите на държавата.

Решението ощетява и другия акционер в Пълдин туринвест - община Пловдив. Пред "Дневник" кметът на града Здравко Димитров (също представител на ГЕРБ, както и Иван Портних) съобщава, че е разговарял с Портних още преди месец по този казус. Кметът на Варна е заявил, че би предал акциите от Панаира на община Пловдив, но не безвъзмездно (както ги е получил през 2016 г.), а срещу 16 милиона лева, каквато е цената им.

Здравко Димитров е отхвърлил това предложение два пъти.

Въпросът със скритата приватизация на Пловдивския панаир беше повдигнат и от депутата от ДБ Иво Мирчев пред служебния премиер Стефан Янев в четвъртък.

"Пратили сме до двете общини писмо, че това не бива да се случи. Пътищата за затвърждаване на позицията на държавата е или по съдебен ред, или чрез Народното събрание. И да се намери баланс да не се допускат за в бъдеще такива дефекти", беше отговорът на Янев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024