Варненци са върнали най-много кенове и бутилки в автоматите за разделно събиране на Kaufland Снимка: © Kaufland

Близо 21 000 пластмасови бутилки и кенове са върнати в автомата за разделно събиране на Kaufland, който се намира в хипермаркета на веригата на ул. „Д-р Петър Скорчев“ 2 във Варна. Клиентите в морската столица са най-активни и са върнали 1/4 от всички отпадъци от началото на пилотния проект за обратно приемане на опаковки.

Инициативата стартира преди три седмици в пет хипермаркета на Kaufland в София, Пловдив и Варна. В магазините са разположени станции за рециклиране, в които срещу всяка върната опаковка от пластмасова бутилка или кен клиентите получават ековаучер от 5 стотинки. Проектът показва как действията на всеки човек спомагат за превръщането на планетата в по-чисто и устойчиво място.

„Радваме се, че интересът на клиентите към автоматите ни расте лавинообразно. Ако през първата седмица на национално ниво са върнати около 11 000 опаковки, то през третата седмица от проекта вече са над 40 000“, коментира финансовият директор на Kaufland Иван Георгиев на събитие за медиите днес във Варна, на което бяха отчетени първи резултати от началото на пилотния проект.

Общо около 80 500 бутилки и кенове са предадени за рециклиране от клиентите на Kaufland до момента.

„Пластмасата е основен проблем и на морето, и на гората и затова да възпиташ младото поколение да рециклира пластмасата е първа и основна стъпка към опазване на околната среда. Да съчетаеш пазарен принцип с принцип на кръговата икономика е най-модерен похват“, отбеляза директорът на РИОСВ Варна Ерждан Себайтин.

Автоматите дават възможност на клиентите лесно и бързо да върнат използваните от тях опаковки от напитки на мястото, където ежедневно пазаруват, като едновременно с това допринасят за опазването на околната среда. Станциите приемат пластмасови бутилки до 3 литра от PET материал (полиетилен терефталат, обозначени със съответния знак) и метални кенове. В тях не се приемат пластмасови бутилки от мляко и млечни продукти, олио, зехтин и оцет, както и бутилки и кенове, които съдържат течности или са деформирани или замърсени.

Получените срещу върнати бутилки ековаучери могат да бъдат ползвани при покупка над 10 лв. в същия магазин, в който са върнати бутилките, до 90 дни след издаването им. Събраните PET бутилки ще се рециклират в страната, а полученият материал ще се използва за производството на нови пластмасови изделия от български производители. По този начин се намалява използването на пластмаса, пестят се ресурси и се затваря жизненият цикъл на суровините.

Пилотният проект за разполагане на автомати за разделно събиране на пластмасови бутилки и кенове беше стартиран на 28 март едновременно от Kaufland и Lidl като част от ангажиментите, заложени в REset Plastic – международната стратегия за пластмаса на Schwarz групата, част от която са двете компании. Съоръженията са разположени в общо 15 магазина на двете вериги в девет града в страната. В Kaufland станции за рециклиране има в обекти на веригата в София, Пловдив и Варна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024