Бъдещето на строящата се сграда "Златен век" на "Артекс" остава в ръцете на Върховния административен съд въпреки настояването на новия районен кмет на "Лозенец" Константин Павлов да започне събарянето й.

В четвъртък Павлов изпрати писмо до Иван Несторов, ръководител на Дирекцията за национален строителен контрол, в което настоява да се издаде заповед за премахването на "Златен век" поради изтекло разрешение за строителство. 

"Като кмет на район "Лозенец", считам, че всичко изградено на обект "Златен век" след 19 ноември 2017 г. представлява незаконен строеж на основание чл. 225, ал. 2, т.2 от Закона за устройството на територията, не може да се узакони и подлежи на премахване, за което настоявам", се казва в писмото. Павлов припомня, че самият Несторов е поискал от главния архитект на Столична община да представи писмено становище дали презавереното разрешение за строеж на обекта е загубило правно действие, а такава оценка от страна на арх. Здравко Здравков все още не е предоставена. 

В отделно искане, отправено до кмета на София Йорданка Фандъкова и главния архитект, Павлов настоява за служебно изменение на действащия подробен устройствен план на кв. 272а, м. "Лозенец I-ва част", така че да бъдат приведени предвижданията на подробния план с тези на Общия устройствен план в съответствие с действащите законови изисквания. 

Промяната би засегнала "Златен век", доколкото въвежда максимална височина (кота корниз) на новите сгради до не повече от 20 метра. Проектът на "Артекс" предполага изграждането на 34-етажна структура. 

Строителството на площадката беше замразено през април 2019 г. по настояване на премиера Бойко Борисов малко след избухването на аферата "Апартаментгейт", в която водещи фигури от ГЕРБ се оказаха собственици на нови луксозни жилища от фирмата "Артекс" на цени, близки до данъчната оценка. 

Константин Павлов публикува писмата си с коментар: "Крайно време беше някой да заяви, че царят е гол и да попита в прав текст - законен ли е строежът и ако да, да премахваме? Това е съвсем различен въпрос от въпроса - а законен ли беше начинът, по който беше спряно временно строителството?". 

ДНСК: "Златен век" има нарушения, но не е незаконен строеж

Ден след призива на районния кмет - ДНСК реагира, като прехвърли казуса към съда. 

Иван Несторов напомня, че е издал заповед за спирането на "Златен век" заради установени нарушения, като е поискал писмена информация за валидността на разрешението за строеж от Столична община. 

Заповедта му беше обжалвана от "Артекс", като Административен съд - София град (АССГ) отсъди в полза на компанията на първа инстанция през юли. Въпреки че обжалва решението му пред ВАС, директорът на ДНСК се позовава на част от мотивите на АССГ, като посочва: 

"Видно от мотивите на съдебното решение, съдът е посочил също, че заповедта за допълване на разрешение за строеж новира срока по чл. 153, ал. 2 от ЗУТ, като от влизането й в сила започва да тече нов срок. По делото са налице няколко заповеди за допълване на разрешение за строеж на главния архитект на Столична община (последното - от август 2018 г., б.р.). Съобразно сочена в решението практика на ВАС десетгодишният срок спрямо издаденото разрешение за строеж ще изтече през 2028 г.", се казва в съобщението на Националния строителен контрол и се допълва: "...следва да се има предвид, че от органите на ДНСК не е установен незаконен строеж, а такъв с нарушения".

От ДНСК посочват, че няма да предприемат действия по отношение на "Златен век", докато процесът във ВАС не приключи с влязъл в сила съдебен акт. Дотогава - строителството на обекта остава замразено. 

Разглеждането на делото пред Върховния административен съд е насрочено за 31 март 2020 г. 

Реакцията на "Артекс" 

Часове преди ДНСК да отговори на Константин Павлов - строителната компания "Артекс" подсказа посоката на аргументацията му в своя позиция до медиите. 

Извън позоваването на текущото дело пред ВАС, инвеститорите в "Златен век" посочват, че "на широката публика се внушава, че е налице някакво меродавно становище за незаконност на сградата, каквото всъщност няма".

"Съдът счита, че съобразно практиката на ВАС, десетгодишното разрешение за строеж на този и други подобни строежи, които промяната на ЗУТ е заварила през 2017, ще изтече през 2028 г. Решението на съда е подкрепено от множество официални правни становища на авторитетни правни експерти като проф. Огнян Герджиков, проф. Дончо Хрусанов, проф Иван Русчев, проф. Димитър Костов, проф. Иван Тодоров, Явор Зартов и други. Не ни се иска да вярваме, че г-н Константин Павлов смята всички тези правни становища за нищожни и би предприел каквито и да било действия, които не отговарят на изводите, направени от българския съд", се казва в позицията на "Артекс". 

Строителната компания смята, че опитът за събаряне на "Златен век" ще бъде "негативен сигнал към българските и чуждестранни инвеститори", тъй като евентуалното решение за прекратяването му "ще създаде възможност да се атакуват редица мащабни строежи, включително и редица инфраструктурни проекти в страната", които са удължили строителните си разрешителни по сходен начин като "Артекс". 

От "Демократична България" опровергаха част от твърденията на компанията, като посочиха, че "ВАС няма практика по прилагането на чл. 153 от ЗУТ след измененията му от началото на 2017 г., противно на твърденията на "Артекс". 

"Изясняването на въпроса за законността на започнатия строеж е в интерес и на бизнеса, и на жителите на столицата", се казва в позицията на коалицията. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Борис Джонсън и съпругата му Кари очакват второ дете

Жената на британския премиер е преживяла спонтанен аборт в началото на 2021 г., но отново е бременна

Сателитна станция „Плана“ на Vivacom получи най-високия сертификат

В момента само 19 подобни съоръжения в света притежават сертификат Tier 4

Мобилното приложение за деца Hopster става част от EON

Платформата стимулира креативността и усвояването на нови знания

Новата кралица на The Crown: Имелда Стонтън поема короната от Оливия Колман

Номинираната за "Оскар" актриса ще бъде последната Елизабет II в сериала на Netflix

Борисов съчувства на "тричания" кандидат-премиер Пламен Николов

ГЕРБ може да "спаси" кворума при избора на правителство на ИТН

"В името на Отца, и Сина, и "Гучи": Убийствената италианска афера на Лейди Гага и Ридли Скот

Първият трейлър на House of Gucci - истинската история на войната в модната фамилия

Да се изгубиш във въздуха - защо легендата Симон Байлс не иска да се състезава в Токио

Златната медалистка разкри, че е започнала да губи ориентация