ВАС обяви за нищожна отменена заповед на Кирил Ананиев за карантината Снимка: © Getty Images

Върховният административен съд обяви за нищожна заповед на здравния министър Кирил Ананиев, с която се въвежда предварително изпълнение на мерките за поставяне под карантина на прибиращите се в България граждани.

Определението е по жалба на българин, който е поставен в 14-дневна изолация след връщането си от Великобритания в България и е завел дело срещу законосъобразността на заповедите на здравния министър. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване.

Тричленният съдебен състав приема аргументите на жалбоподателя, като посочва, че заповедта от 23 март за предварително изпълнение на карантината е издадена "при липса на материална компетентност".

"Тя е издадена на основание чл. 60, ал. 3 във връзка с чл. 74 от АПК и няма самостоятелен характер, понеже по своето естество представлява разпореждане за предварително изпълнение на други, посочени в нея, общи административни актове. Съгласно чл. 180, ал. 1 от АПК обаче, оспорването не спира изпълнението на общия административен акт – т.е. предварителното изпълнение на такива актове се следва по силата на закона (чл. 180, ал. 1 от АПК) и не зависи от волята на издалия ги административен орган дали ще се осъществи или не. Изложеното сочи на липса на правомощие у министъра да се произнася по въпроса дали ще има предварително изпълнение на общи административни актове.

Извън горното, дори и това да не беше така, съгласно чл. 60, ал. 3 от АПК предварително изпълнение може да бъде допуснато и след издаване на акта, но по аргумент от чл. 167 от АПК, възможността на административните органи да допускат предварително изпълнение на издадените от тях актове (дори и в случаите, когато разполагат с подобно правомощие), се преклудира с обжалването им пред съд, защото само последният от този момент нататък може да допуска предварително изпълнение на оспорените пред него административни актове", се казва в определението на ВАС.

Атакуваната заповед на Кирил Ананиев не е в сила от 14 май 2020 г., когато здравният министър подписа нови заповеди във връзка с т.нар. "извънредна епидемиологична обстановка" след края на извънредното положение. Със заповед 265 беше въведена нова временна забрана за влизане на територията на България от чужди граждани и се въведе задължителна карантина за 14 дни за всички българи (или чужденци в групата на изключенията), които пристигнат в страната от чужбина.

До момента няма информация от Министерството на здравеопазването дали смятат да обжалват определението на ВАС.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024