ВАС окончателно разреши строежа на небостъргача "Златен век"

Върховният административен съд окончателно даде зелена светлина за строителството на сградата "Златен век" на компанията "Артекс" в София.

Съдът оставя в сила последното решение от ноември 2020 г. на втора инстанция, според която заповедта на ДНСК за спиране на строежа се отменя. ВАС приема, че отклоненията от проекта, които строителният регулатор е установил, не са съществени.

Потвърждава се и позицията, че разрешението за строеж на 34-етажната сграда е валидно и е със срок до 2028 г.

Това означава, че кулата ще може да се построи след 2-годишно замразяване на проекта.

Строителството беше спряно през април 2019 г. по настояване на премиера Бойко Борисов малко след аферата "Апартаментгейт", в която водещи фигури от ГЕРБ се оказаха собственици на нови луксозни жилища от фирмата "Артекс" на цени, близки до данъчната оценка.

Фокусирането на вниманието върху проекта в кв. "Лозенец" беше в две посоки - заради съмненията около валидността на удължаваното разрешително за строежа от 2007 г. и заради промените в устройствения план на София, според който в района не може да се строят нови сгради с височина над 20 метра.

Две години преди избухването на скандала с "Артекс" Народното събрание беше приело промени в Закона за устройство на територията, които позволяваха презаверяване на разрешението за строеж по искане на възложителя.

ДНСК приемаше, че сградата "не е незаконен строеж" (т.е. разрешението й е валидно), а е "строеж с нарушения". Произнасянето на ВАС от 14 май обаче е в полза на строителите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024