ВАС отмени защита на залива Корал и върна казуса с "подпорния хотел" в Алепу на МРРБ

Две решения на Върховния административен съд върнаха с години назад опитите за защита на българското Черноморие.

Първото решение отменя заповед от 2022 г., с която тогавашният министър на околната среда Борислав Сандов за създаването на защитена зона в залива Корал - по-точно забрана за използване на моторни лодки близо до плажа освен при извънредни ситуации.

Второто решение засяга прословутата подпорна стена при брега на Алепу край Созопол, която се оказа част от бъдещ хотелски комплекс.

Интересното е, че адвокатът на печелившата страна по двете дела е един и същ.

Как отпадна защитата на морска територия Корал

В последните седмици на мандата си през 2022 г. Борислав Сандов подписва заповед, с която прави Залив Корал морска защитена територия, за да се опазят местообитанията на редки риби.

В границите на 1320 декара се забраняваха:

  • навлизането на моторни и моторно – ветроходни плавателни средства, с изключение при бедствия, извънредни ситуации, за провеждане на аварийни, контролни и спасителни дейности през цялата година и за нуждите на риболова през периода от 1 октомври до 1 март;
  • интензивно и екстензивно отглеждане на аквакултури;
  • използване на дънни, тралиращи, драгиращи средства, включително и бийм трал, депониране на драгажни маси, изхвърляне на отпадни води от плавателни съдове;
  • изграждане и поставяне на изкуствени подводни рифове или атракциони върху и под повърхността на водата;
  • изхвърляне на канализационни и/или отпадъчни води от сушата и заустване на канализации; изхвърляне/
  • изпускане на нефтопродукти и други отпадъци

Заповедта е обжалвана пред ВАС от две фирми - "Кортекс Трейдинг" и "Фантазия 5", както и от община Царево и Национална асоциация "Българско Черноморие".

"Фантазия 5" е наемател на плажа "Къмпинг Юг", а "Кортекс" са собственици на местен хотел.

На първа инстанция те губят делото, но петчленният състав на ВАС решава в тяхна полза и отменя защитата на морската територия.

От "Зелено движение" обвиняват съдиите в това, че са "дописали законите", вместо да поискат тълкуване на спорна разпоредба.

"Неразбираемо е ВАС да дописва Административнопроцесуалния кодекс. В неговия член 2 е записано, че Кодексът се прилага за административните производства пред всички органи на Република България, доколкото със закон не е установено друго“, коментира съпредседателят на Зелено движение Тома Белев.

За обявяването на защитените територии има специален ред в Закона за защитените територии и той е спазен, казват от партията.

"За нас решението на съда е пореден фарс, целящ унищожаването на защитените природни територии заради частни и корпоративни интереси. То доказва колко голяма вреда за обществото нанася нереформираната съдебна система. Считаме, че в българската съдебна система липсват гаранции и предпоставки за ефективен и справедлив съдебен процес", се казва в позицията на "Зелено двиижение".

Как строежът в Алепу може да започне отново

Още през 2021 г. ВАС се беше произнесъл, че разрешението за строежа на т.нар. подпорно съоръжение е нищожно.

Този документ беше дал повод на тогавашния министър на регионалното развитие Иван Шишков да откаже на инвеститора да узакони вече издигнатата подпорна стена на три етажа, след като тя се различава с одобрения проект.

В две поредни решения обаче съдът решава, че Шишков е нарушил закона с отказа си.

Според мотивите на първата инстанция - министърът на регионалното развитие няма правомощия да посочва дали даден административен акт е нищожен, а това може да прави само съдът. Тъй като няма жалби срещу разрешението за строеж и влязло в сила решение по тях, ВАС приема, че разрешението за строеж на втория етап от проекта е валидно.

"Сега на ход е регионалното министерство, което трябва да реши дали ще даде картбланш за довършването на стената-хотел на плажа "Алепу" или ще намери някокво основание това да не се случи", пише Mediapool, като съобщава за окончателния изход по делото.

Процесът започва след жалба от собственика на имотите до плажа "Бриз 2000". Адвокатът им е от дружеството "Бакалова и Дамянов" - същите, които представляват и жалбоподателите по горния казус.

Първоначален инвеститор в хотелския комплекс беше "Главболгарстрой", но компанията се оттегли след избухването на скандала през 2020 г. На тяхно място се появи общинският съветник от Приморско Стоян Василев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Ryanair обяви "съществено по-евтини" билети спрямо миналото лято

Нискотарифният превозвач отчита срив в тримесечната печалба

11:51 - 22.07.2024
Важно днес

Пожарът на границата с Гърция все още не е овладян

Температурите в следващите дни ще се понижат, според прогнозата на синоптиците

10:19 - 22.07.2024
Важно днес

Николай Денков върна втория мандат на Румен Радев

Кой и кога ще получи третия мандат зависи от Румен Радев

07:35 - 22.07.2024
Важно днес

Байдън се оттегли от президентската надпревара в САЩ и подкрепи Камала Харис

Президентът казва, че прави това "в най-добрия интерес" на партията и на страната си.

21:02 - 21.07.2024
Важно днес

Денков: Целта на Пеевски е да бъде единственият деребей в държавата

ПП-ДБ иска оставката на Калин Стоянов заради забавената реакция в село Воден

18:16 - 21.07.2024