Снимка: © Facebook.com/Васил Божков

Васил Божков реши да поиска задочно право на отговор от всички български медии, в което настоява да не бъде идентифициран като “укриващият се бизнесмен” или “обвиняемият бизнесмен, който се укрива в Дубай”, защото "никога и от никого не се е крил".

Божков беше задържан в Обединените арабски емирства в края на януари 2020 г., дни след като срещу него бяха повдигнати обвинения за укриване на държавни такси от хазартния му бизнес. Арестът по искане на българската прокуратура продължи около две седмици.

Оттогава насам няма отговор по искането за екстрадирането му обратно в България - самият той също не се е връщал в държавата дори за да учреди собствената си партия "Българско лято". Божков е и кандидат за народен представител, но до момента води кампанията си само през социалните медии.

"Никога и от никого не съм се крил. Още по-малко съм бягал. Напуснал съм територията на България по законоустановения ред. Нещо повече, подал съм лично сигнал до прокуратурата и всички компетентни институции за рекет и изнудване с доказателства за най-голямата корупционна схема по върховете на държавата. Там е посочен и адресът ми в Дубай. Всеки, който ме е потърсил, ме е намерил, а всяка медия, която е пожелала, се е свързала с мен", пише Васил Божков в писмото си до медиите.

Той твърди, че се намира извън България "не по свой избор", като използва писмото си за изброяване на лични заслуги към спорта данъците и културно-историческото наследство.

"Има много хора, които са инвестирали в спорт повече от мен. Но не и в България. Има много хора, които са платили повече данъци от мен. Но не и българи. Няма нито един човек по света, който да е направил повече за опазването на културно-историческото наследство на България от мен. Можете да ме наричате най-големият данъкоплатец, можете да ме наричате най-големият колекционер, можете да ме наричате най-големият дарител в спорта. Това са фактите. Другото са манипулации, с които се включвате в хора на онези, които погазват правовия ред и рушат напълно умишлено законността в България", пише Божков.

Той се обръща и към собствениците на "малкото останали независими медии", за които коментира, че в даден момент са "удряни от хунтата".

"Не съм прочел да наричате нито един от тях “обвиняемият / подсъдимият/ осъденият бизнесмен и собственик на нашата медия”, завършва той.

Към момента Божков е задочно обвинен по близо 20 престъпни състава - от организиране на престъпна група за принуда и подкуп, до сексуално насилие и поръчка за убийства.

Божков е и водач на столична листа на формалния "носител" на регистрацията на "Българско лято" - "Българско национално обединение", чиито листи са изцяло запълнени с негови кандидати.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Соноя Мидзуно влиза в най-голямата си роля досега

Едно от атрактивните лица, които ще гледаме в "Домът на дракона"

България ще купи само един танкер с LNG за октомври

 "За ноември и декември не намерихме слотове"

Русия е изгубила "половината от авиацията на Черноморския флот" след взривовете в Крим

Путин назначи нов командир на Черноморския флот след провалите

Линда Еванджелиста отново блести във Vogue, но белезите от травмата остават по тялото ѝ

"Имам разрези по цялото тяло. Имах конци. Носих компресиращи дрехи под брадичката си. Цялото ми тяло беше здраво стегнато в продължение на 8 седмици - нищо не помогна"

„Захарни заводи“ Горна Оряховица празнува 110-години от основаването си

Компанията е най-дълго функциониращият и голям производител на захар и захарни изделия в страната

Татуировки "White Power" и "Кръв и чест": Как DAZN отмени мач на български боксьор

Иван Николов трябваше да се бие срещу английския рапър KSI, но неонацистките надписи по тялото му доведоха до провал

Ивайло от Банишора и 28-метровата витрина на бъдещето

28,80 метровата витрина в Kaufland Банишора е сертифицирана от TÜV

Сменено е цялото ръководство на ДФ "Земеделие"

Бившият директор изкара на поста си само 5 месеца