Снимка: © Facebook.com/Васил Божков

Васил Божков реши да поиска задочно право на отговор от всички български медии, в което настоява да не бъде идентифициран като “укриващият се бизнесмен” или “обвиняемият бизнесмен, който се укрива в Дубай”, защото "никога и от никого не се е крил". 

Божков беше задържан в Обединените арабски емирства в края на януари 2020 г., дни след като срещу него бяха повдигнати обвинения за укриване на държавни такси от хазартния му бизнес. Арестът по искане на българската прокуратура продължи около две седмици.

Оттогава насам няма отговор по искането за екстрадирането му обратно в България - самият той също не се е връщал в държавата дори за да учреди собствената си партия "Българско лято". Божков е и кандидат за народен представител, но до момента води кампанията си само през социалните медии. 

"Никога и от никого не съм се крил. Още по-малко съм бягал. Напуснал съм територията на България по законоустановения ред. Нещо повече, подал съм лично сигнал до прокуратурата и всички компетентни институции за рекет и изнудване с доказателства за най-голямата корупционна схема по върховете на държавата. Там е посочен и адресът ми в Дубай. Всеки, който ме е потърсил, ме е намерил, а всяка медия, която е пожелала, се е свързала с мен", пише Васил Божков в писмото си до медиите. 

Той твърди, че се намира извън България "не по свой избор", като използва писмото си за изброяване на лични заслуги към спорта данъците и културно-историческото наследство. 

"Има много хора, които са инвестирали в спорт повече от мен. Но не и в България. Има много хора, които са платили повече данъци от мен. Но не и българи. Няма нито един човек по света, който да е направил повече за опазването на културно-историческото наследство на България от мен. Можете да ме наричате най-големият данъкоплатец, можете да ме наричате най-големият колекционер, можете да ме наричате най-големият дарител в спорта. Това са фактите. Другото са манипулации, с които се включвате в хора на онези, които погазват правовия ред и рушат напълно умишлено законността в България", пише Божков. 

Той се обръща и към собствениците на "малкото останали независими медии", за които коментира, че в даден момент са "удряни от хунтата". 

"Не съм прочел да наричате нито един от тях “обвиняемият / подсъдимият/ осъденият бизнесмен и собственик на нашата медия”, завършва той. 

Към момента Божков е задочно обвинен по близо 20 престъпни състава - от организиране на престъпна група за принуда и подкуп, до сексуално насилие и поръчка за убийства. 

Божков е и водач на столична листа на формалния "носител" на регистрацията на "Българско лято" - "Българско национално обединение", чиито листи са изцяло запълнени с негови кандидати.  


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина