Васил Божков ще чака екстрадиция на свобода в ОАЕ Снимка: © Unsplash

Васил Божков, който беше задържан в Абу Даби на 31 януари, е пуснат от ареста, твърдят БНТ и Нова ТВ, като се позовават на неофициална информация.

Според източниците на двете национални телевизии, властите в ОАЕ са уважили молбата на Божков да бъде освободен, докато тече съдебната процедура по искането за екстрадиция. Твърди се още, че международният му паспорт е отнет и му е наложена забрана за напускане на емирствата.

Решението по случая с Божков е дошло изненадващо за Министерството на външните работи. Посланикът на България в ОАЕ Богдан Коларов е отправил спешно запитване за потвърждение на информацията за променената мярка за неотклонение.

Молбата за екстрадиция на Божков се подготвяше от българската прокуратура от началото на месеца. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева обяви преди дни, че документацията в обем от 200 страници би трябало да бъде изпратена в Абу Даби до края на тази седмица.

Васил Божков беше обвинен за ръководство на престъпна група за укриване на държавни такси, подкупи, принуда, изнудване, търговия с влияние, отчуждаване на културни ценности и още серия престъпления, свързани с хазартния бизнес.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024