Снимка: © Булевард България

Собственикът на "Нове холдинг" Васил Божков преосмисли намеренията си да съдейства на прокуратурата по разследването срещу него и обяви, че няма да се върне, защото не вярва на българското правосъдие. 

Божков определи последното изявление на главния прокурор Иван Гешев като преломен момент за решението му да остане в чужбина. 

"Имах намерение да се връна, но след вчерашните изявления на главния прокурор се чувствам застрашен. Ако се стигне до съд, мога и да се явя, за да докажа своята невинност", каза той в телефонно интервю за bTV. На въпроси къде точно се намира Божков каза, че е в страна от Балканите, но не в Сърбия. 

Срещу него е издадена европейска заповед за арест, обявен е и за издирване от Интерпол заради задочно повдигнатите обвинения в организиране на престъпна група за принуда, подкупи, укриване на данъци и др.

От интервюто му стана ясно, че съпругата му е била сред арестуваните по време на акцията на Специализираната прокуратура в сряда. Не е ясно дали вече е освободена. 

Божков призова главния прокурор да "не бърка наказателното право с търговското" и обяви, че ако акционерното дружество "Национална лотария" има задължения, те трябва да се търсят от мениджмънта, а не от акционерите. 

Той посочи, че ако се търси отговорност за неравностойното облагане на лотарията през последните 5 години, разследването не трябва да спира на нивото на Комисията по хазарта, а да стигне до министъра на финансите и нагоре. 

"Ако трябва, ще осигурим и психологическа помощ"

Коментарът на главния прокурор Иван Гешев по темата беше ироничен: "Ще направим всичко възможно, за да си приберем г-н Божков и ще направим така, че да не се страхува. Ако трябва ще му осигурим и психологическа помощ". Гешев призова обществото "да си отговори на въпроса: олигарсите ли са жертвите?". 

"Българските граждани искат справедливост и ние им я даваме. А сега някакви хора, за които е ясно какви са, изведнъж стават жертви, как така се страхуват толкова много тези олигарси от криминалния преход? Защо не се страхуват хората, които живеят в мизерия и не могат да си плащат данъците, защото едни други спестяват половин милиард лева? Правим така, че да изправим пред българския съд всички хора, за които има данни за криминални деяния", каза още Иван Гешев преди заседание на Висшия съдебен съвет. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Kaufland България е Топ Работодател за четвърта поредна година

Сертификацията е на международния независим институт Top Employers Institute

Кремъл търси работа на Наталия Поклонская - "звездата" от окупацията в Крим се оказа неудобна

Бившата прокурорка на Крим вече е нежелана в Думата, при Путин и в партията "Единна Русия"

Бюджет 2022: Максималният осигурителен доход става 3400 лв.

Предвижда се ръст на БВП до 4,8% и намаляване на безработицата до 5%

Рок музикантът Мийт Лоуф почина на 74 г.

Авторът на "I'd Do Anything for Love (But I Won't Do That)" имаше над 50-годишна кариера на сцена

Ива Митева е фаворит за едно от местата в Конституционния съд

През февруари изтича мандатът на Гроздан Илиев и парламентът ще избира нови двама конституционни съдии

Адел отложи шоуто с 24 концерта в Лас Вегас заради Covid-19 в екипа ѝ

Певицата работи по нов график за "Уикенди с Адел"

3244 ограничителни заповеди за домашно насилие са били издадени у нас през 2021 г.

Надежда Йорданова: Предвиждаме разширяване на забраните за контакт и повече програми за децата - жертви или свидетели на домашно насилие

Прокуратурата проверява Атанас Мангъров за всяване на паника

След дебата по Нова ТВ, в който той свърза ваксината със смъртни случаи и беше опроверган от МЗ

Covid-19: 8932 нови случая, лек спад на общия брой хоспитализации

Още 87 пациенти са загубили битката с болестта, активните случаи нарастват