Снимка: © Булевард България

Собственикът на "Нове холдинг" Васил Божков преосмисли намеренията си да съдейства на прокуратурата по разследването срещу него и обяви, че няма да се върне, защото не вярва на българското правосъдие. 

Божков определи последното изявление на главния прокурор Иван Гешев като преломен момент за решението му да остане в чужбина. 

"Имах намерение да се връна, но след вчерашните изявления на главния прокурор се чувствам застрашен. Ако се стигне до съд, мога и да се явя, за да докажа своята невинност", каза той в телефонно интервю за bTV. На въпроси къде точно се намира Божков каза, че е в страна от Балканите, но не в Сърбия. 

Срещу него е издадена европейска заповед за арест, обявен е и за издирване от Интерпол заради задочно повдигнатите обвинения в организиране на престъпна група за принуда, подкупи, укриване на данъци и др.

От интервюто му стана ясно, че съпругата му е била сред арестуваните по време на акцията на Специализираната прокуратура в сряда. Не е ясно дали вече е освободена. 

Божков призова главния прокурор да "не бърка наказателното право с търговското" и обяви, че ако акционерното дружество "Национална лотария" има задължения, те трябва да се търсят от мениджмънта, а не от акционерите. 

Той посочи, че ако се търси отговорност за неравностойното облагане на лотарията през последните 5 години, разследването не трябва да спира на нивото на Комисията по хазарта, а да стигне до министъра на финансите и нагоре. 

"Ако трябва, ще осигурим и психологическа помощ"

Коментарът на главния прокурор Иван Гешев по темата беше ироничен: "Ще направим всичко възможно, за да си приберем г-н Божков и ще направим така, че да не се страхува. Ако трябва ще му осигурим и психологическа помощ". Гешев призова обществото "да си отговори на въпроса: олигарсите ли са жертвите?". 

"Българските граждани искат справедливост и ние им я даваме. А сега някакви хора, за които е ясно какви са, изведнъж стават жертви, как така се страхуват толкова много тези олигарси от криминалния преход? Защо не се страхуват хората, които живеят в мизерия и не могат да си плащат данъците, защото едни други спестяват половин милиард лева? Правим така, че да изправим пред българския съд всички хора, за които има данни за криминални деяния", каза още Иван Гешев преди заседание на Висшия съдебен съвет. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети