Правителството ще отпусне средства за закупуване на допълнителни 1,1 млн. тона пшеница за държавния резерв. Отпуснати са и средства за фуражи, слънчоглед и царевица, за да няма недостиг и при животновъдството.

Това стана ясно след заседанието на Министерски съвет от изявленията на вицепремиерите Асен Василев и Корнелия Нинова. 

Двамата предупредиха, че започват проверки заради съмнения за картелни договорки в сектора на производството на олио заради рязкото повишаване на цената му. 

"Цена от 5 лв. за литър олио е спекула. Производствената цена е 2 лева - разликата от 2 до 5 не е оправдана печалба. Твърдението, че спирането на износа от Украйна и Русия е причина за вдигането на цените, имаме слънчогледово семе за 4,5 години производство на олио. Липса на суровина няма. Собствениците на слънчогледово семе и производителите на олио задържат количества в очакване цената да се повиши или да го изнесат по-скъпо, тъй като в Европа има недостиг", каза Корнелия Нинова. 

Тя обяви, че държавата "няма да допусне малцина да станат милионери за няколко дни на гърба на българския народ".

"От днес задвижваме КЗК със сигнал за монопол, картел, господстващо положение. КЗП от няколко дни е на проверки. Ще влезем във всеки склад и ще установим какво се случва там. Държавата винаги ще подкрепи белия сектор - предприемачите, които работят на пазарни принципи и конкурентна цена. Но онези, които се опитват да печелят свръхпечалби, ще срещнат цялата сила на държавата. Всички институции ще бъдат вдигнати на крак и няма да позволим чрез спекула да изнудвате българския народ в момент на кризи", каза Нинова. 

Асен Василев предупреди още, че правителството може да забрани износа не само за трети страни, но и за ЕС, ако производителите опитват да предизвикат спекулативен дефицит. 

"Държавата има право да ограничи износа, ако това би застрашило националната сигурност. Смятам, че продоволствието на българската държава е от изключително голямо значение. Изкупуваме количества за държавния бюджет. Това е възможно най-пазарния начин да се подходи към това да имаме стабилно продоволствие. Ако този начин не сработи, има и други начини", каза Василев. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руската офанзива в Донбас се засилва, Украйна изключва прекратяване на огъня

"Войната няма да спре, тя просто ще бъде поставена на пауза, а след това руснаците ще започнат още по-кървава и мащабна офанзива", твърди съветникът на украинския президент

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка