Снимка: © Screenshot/НС

В държавния бюджет има около 300 млн. лв., които могат да бъдат използвани за увеличение на заплатите в публичния сектор, ако се направят отпимизации. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев по време на парламентарния контрол. По думите му заплатите в сектор "Отбрана", МВР и Министерския съвет могат да се увеличат с до 20%.

Засега не е ясно какви точно ще са оптимизациите. Въпросът за увеличението на заплатите в МВР е тема на дискусии от месеци и в момента полицаи в различни градове протестират поетапно, настоявайки за увеличение на заплатите и повече социални добавки. Към недоволството им се присъединиха и надзирателите, които също настояват за увеличение. Очаква се в средата на този месец да има голям национален протест.

По време на изслушването в парламента Василев предупреди, че не се предвиждат допълнителни средства в бюджета. Той посочи, че догодина финансовото министерство ще предложи да се направи промяна в заплащането на осигуровките на държавните служители, като те да са като тези в частния сектор.

"В бюджета за догодина, ние като Министерство на финансите, бихме предложили такава промяна да бъде направена, така че държавните служители да се осигуряват по същия начин, по който се осигуряват служителите в частния сектор, като това, държа да отбележа, не доведе до намаляване на техните доходи", обясни Василев, като посочи, че такъв модел трябва да бъде гласуван и от Народното събрание и няма как да бъде наложен от правителството.

Плановете са бюджетното салдо да не се променя и дефицитът от 4.1% да остане както е приет в оригиналния Закон за бюджета, допълни още Василев. В рамките на тази година не се предвижда и да се променят максималния осигурителен доход и минималната работна заплата, като до края на годината ще важат параметрите, въведени от 1 април.

Вицепремиерът даде разяснения и около използването на съществуващите програми за бежанците от Украйна. Той обясни, че България може да използва общо 148 млн. евро от тях по решение на Европейската комисия. До момента от тези средства са изразходвани 60 млн. лв, а остатъкът ще бъде използван до края на годината.

По повод недоволството на българските театри и тяхното искане за по-високи заплати Василев каза: "Всеки театър сам си определя заплатите. Това, което държавата дава е субсидия, която е предвидена в Закона за бюджета и тя се дава на база продадени бюджети. Вече няма COVID. Театрите могат да работят нормално".

Младежки театър "Николай Бинев" излезе на протест


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени