Василев предвижда увеличение до 20% на заплатите в публичния сектор Снимка: © Screenshot/НС

В държавния бюджет има около 300 млн. лв., които могат да бъдат използвани за увеличение на заплатите в публичния сектор, ако се направят отпимизации. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев по време на парламентарния контрол. По думите му заплатите в сектор "Отбрана", МВР и Министерския съвет могат да се увеличат с до 20%.

Засега не е ясно какви точно ще са оптимизациите. Въпросът за увеличението на заплатите в МВР е тема на дискусии от месеци и в момента полицаи в различни градове протестират поетапно, настоявайки за увеличение на заплатите и повече социални добавки. Към недоволството им се присъединиха и надзирателите, които също настояват за увеличение. Очаква се в средата на този месец да има голям национален протест.

По време на изслушването в парламента Василев предупреди, че не се предвиждат допълнителни средства в бюджета. Той посочи, че догодина финансовото министерство ще предложи да се направи промяна в заплащането на осигуровките на държавните служители, като те да са като тези в частния сектор.

"В бюджета за догодина, ние като Министерство на финансите, бихме предложили такава промяна да бъде направена, така че държавните служители да се осигуряват по същия начин, по който се осигуряват служителите в частния сектор, като това, държа да отбележа, не доведе до намаляване на техните доходи", обясни Василев, като посочи, че такъв модел трябва да бъде гласуван и от Народното събрание и няма как да бъде наложен от правителството.

Плановете са бюджетното салдо да не се променя и дефицитът от 4.1% да остане както е приет в оригиналния Закон за бюджета, допълни още Василев. В рамките на тази година не се предвижда и да се променят максималния осигурителен доход и минималната работна заплата, като до края на годината ще важат параметрите, въведени от 1 април.

Вицепремиерът даде разяснения и около използването на съществуващите програми за бежанците от Украйна. Той обясни, че България може да използва общо 148 млн. евро от тях по решение на Европейската комисия. До момента от тези средства са изразходвани 60 млн. лв, а остатъкът ще бъде използван до края на годината.

По повод недоволството на българските театри и тяхното искане за по-високи заплати Василев каза: "Всеки театър сам си определя заплатите. Това, което държавата дава е субсидия, която е предвидена в Закона за бюджета и тя се дава на база продадени бюджети. Вече няма COVID. Театрите могат да работят нормално".

Младежки театър "Николай Бинев" излезе на протест


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Неточен, досаден, но и феномен. Безсмислен ли е "Spotify Wrapped"

Защо не казва наистина коя точно е любимата ни музика, обяснява критикът Алексис Петредис

19:45 - 06.12.2023
Култура

Кармата е на страната на Тейлър Суифт

Поп иконата разказва за паденията, физическата подготовка за Eras Tour и възмездието пред TIME.

18:40 - 06.12.2023
Важно днес

Мъж от Раднево е отвлечен и пребит от служители на фирма за бързи кредити

Нападателите са криминално проявени и осъждани

18:11 - 06.12.2023
Технологии

Google пусна Gemini - най-мощния си AI-модел и конкурент на OpenAI

Google твърдят, че Gemini надминава конкурентите си в 30 от 32 показатели за сравнение

17:40 - 06.12.2023
Важно днес

Сидеров призна, че стажът на Кошлуков в "ТВ Алфа" е фиктивен, в услуга на Борисов и Пеевски

"Борисов ми казва, че Делян искал Кошлуков да стане шеф на БНТ. И аз му правя услуга"

16:38 - 06.12.2023
Важно днес

След "уроци" по български език и енергетика - НС ще разследва газовия договор с Турция

След повече от 2 часа упражнения по български език и енергетика, депутатите създадоха временна комисия, която да провери сделката с турската "Боташ".

16:08 - 06.12.2023
Важно днес

Задържаха един от най-опасните българи в Испания за рекет в размер на 500 хил. евро

Иво Българина, познат и като "Трошача на кости", изнудвал футболен шеф

15:18 - 06.12.2023
Живот

"Изнасилвани, разчленявани". BBC чу и видя как свидетели разказват за сексуални престъпления на "Хамас"

израелската полиция разследва предполагаеми сексуални престъпления от страна на „Хамас“, направени с особена жестокост.

15:16 - 06.12.2023