Във ВКС не искат доказателства срещу главния прокурор. Само сигнали, ако може Снимка: © Скрийншот, NOVA

Материали и веществени доказателства по разследване, свързано с евентуално престъпление на изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов, са били върнати в прокуратурата от Върховния касационен съд. Това съобщи пред Нова тв председателят на наказателната колегия на ВКС Лада Паунова, като обясни, че е била "задължена по закон".

ВКС е съдът, където след приемане на новия механизъм за разследване на главния прокурор и негови заместници от независим магистрат, се предават сигналите за разследване. Механизмът е в сила от лятото на 2023 г. Сигналите вече са 65, като поне един от тях е срещу Сарафов.

Казаното от съдия Паунова защо е върнала материали в прокуратурата обаче звучи като признание, че съдът се чувства "заплашен" от държавното обвинение, смята юристът Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд. Той пита "кой закон" задължава Паунова да предаде материалите.

Преди дни бившият ръководител на Софийската районна прокуратура Невена Зартова съобщи, че след публикуваната снимка на и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов с Петьо Петров - Еврото е образувано спешно производство. Кадърът е публикуван преди две години.

По време на обиски в България и във вила в Гърция са открити флашки, видео и аудио материали с неизвестно съдържание, но засягащи данни за вероятно престъпление на Сарафов.

От думите ѝ стана ясно още, че въпросните доказателства са изпратени във Върховния касационен съд (ВКС). Това са и материалите, за които говори съдия Лада Паунова.

В интервюто си в предаването "На фокус с Лора Крумова" тя каза, че "механизмът предвижда до ръководителя на Наказателната колегия да се изпращат сигнали. Никъде не предвижда да се изпращат преписки и веществени доказателства.

В качеството си на преценяващ сигнала, аз не мога да ги разглеждам. Върнах ги в Софийската градска прокуратура, защото наблюдаващият прокурор по делото ме сезира с постановление, което изисква да бъдат върнати - с напълно защитимата теза, че тези веществени доказателства са необходими за разследването".

По думите ѝ тя е била "законово задължена да го направи и е укорима, включително за престъпление срещу правосъдието".

Според адвокатския сътрудник на Антикорупционния фонд (АКФ) Андрей Янкулов обаче твърдението на Паунова показва "завързаните ръце" на Съда.

"Ако ВКС по принцип не вижда нищо нередно в цялата тази конструкция, при която ТРЯБВА да предаде доказателства на прокуратурата, касаещи потенциална престъпна дейност на ръководителя й, без да може да преценява целесъобразност и под страх от наказателна отговорност, това е гигантски системен проблем на правосъдието ни", написа Янкулов в публикация във Фейсбук, като попита задочно ръководителя на Наказателната колегия на кой закон се позовава.

Паунова коментира и т.нар. от Зартова кръг на отделна издръжка около Петьо Петров -"Семейство".

"Не съм получавала сигнали за т.нар "Семейство". Аз не мога да се самосезирам, защото нямам такава компетентност. Всеки, който смята, че в казаното от прокурор Зартова има данни за престъпление, може да подаде сигнал до ръководителя на Наказателна колегия", каза зам.-председателката на ВКС, като подчерта, че е научила за съществуването на кръга от медийни публикации.

Тя допълни още, че не ѝ е известно след изслушването на Зартова в Народното събрание да са предприети стъпки по законов път. В парламента беше създадена специална комисия, която проверява мрежите за влияние в правосъдната система на убития на 31 януари Мартин Божанов - Нотариуса.

"Въз основа на фактите, които се установят, би следвало те да бъдат съобщени в този вид на обществеността. А не, например, в този случай, е оставено, че еди-кой си, се е виждал с еди-кой си, и веднага да се направи генерално обобщение, че всички съдии в еди-кой си съд са маскари, защото са участвали в някаква сбирка", каза тя, без да конкретизира кого визира.

Междувременно стана ясно, че Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) е проверявал сигнали за натиск на магистрати от страна на съдии от Специализирания съд и за нерегламентирани контакти на съдии и прокурори.

Сигнали са постъпвали и срещу съдия Георги Ушев, но впоследствие те са били прекратени.

До момента в Инспектората не са проверявали дали магистрати са посещавали частния клуб на убития Мартин Божанов-Нотариуса - информация, която се коментира публично от няколко седмици - защото не са получил сигнали за това.

Това се разбира от отговор на въпроси на "Дневник" по темата за натиска над съдии и за влияние на Божанов-Нотариуса в съдебната система.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Спорт

Гриша Ганчев се оттегля от управлението на ЦСКА

Притежаваните от тях акции са прехвърлени безвъзмездно на фондация „Национален Фонд за Спорт, Култура, Изкуство и Наука“

12:47 - 30.04.2024
Важно днес

На път за празниците: транспортна стачка блокира Гърция на 1 май

Няма да се движат кораби, фериботи, влакове и градски транспорт

12:10 - 30.04.2024
Важно днес

Съдът пусна под домашен арест Габриела Славова, обвинена в убийството на съпруга си Пейо Пеев

Габриела Славова пак излиза под домашен арест

11:21 - 30.04.2024
Важно днес

Душана Здравкова припомни случай от 2008 г. в ГЕРБ., който прилича на скандала "Корал"

Тогава има жалба в съда, но е оставена без разглеждане, а прокуратурата не реагира

11:14 - 30.04.2024
Важно днес

Днес изтича срокът за подаване на данъчни декларации. Най-важните стъпки при попълване

Последен ден за подаване на данъчни декларации за физическите лица

10:26 - 30.04.2024