Снимка: © Getty Images

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев въведе заповед, с която се въвеждат изключения на задължителната 14-дневна карантина на пристигащите от чужбина - ще има специални правила за водачите на тежкотоварни автомобили.

Те вече ще могат да шофират, да извършват товаро-разтоврни дейности, да преминават транзитно през България и да я напускат преди да е изтекъл карантинният период. Изискването преминаващите да напуснат страната в рамките на едно денонощие остава в сила.

Освен това в заповедта се забранява допускането на чужди граждани от трети страни на територията на Република България. 

Към забраната са включени и всички пътници, пристигащи от следните 12 европейски държави, които са с висок риск на разпространение на Covid-19: Италия, Испания, Франция, Великобритания и Северна Ирландия, Германия, Нидерландия, Швейцария, Австрия, Белгия, Исландия, Лихтенщайн и Люксембург.

Изключенията включват български граждани, членове на семействата им, лица със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на страната и членовете на техните семейства. Също така медицински специалисти, чиято цел на пътуването е упражняването на професията им, транспортният персонал, ангажиран с превоз на товари, екипажите на въздухоплавателните средства, извършващи търговски въздушен превоз и "друг транспортен персонал при необходимост"/

Достъп имат още чуждестранните официални длъжностни лица и членовете на делегациите им, дипломати, служители на международни организации, военнослужещи и хуманитарни работници при изпълнение на техните задължения. На територията на държавата могат да бъдат допуснати също лица пътуващи по хуманитарни причини, погранични работници, сезонни земеделски работници и граждани на държави членки на Европейския съюз и на страни по Шенгенското споразумение, отвъд посочените по-горе. Граждани на трети страни ще се допускат само ако имат пряко отношение към изграждане, поддържане, експлоатация и осигуряване на безопасността на стратегическата и критичната инфраструктура на Република България.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков сравни "битката за прозрачност" на Бербатов с тази на ПП

Не е ясно дали го е канил за спортен министър

Цвета Караянчева остана извън 47 НС, но е готова да помага на Никола Минчев

"Aкo имa нуждa, бих пoмoгнaлa нa нoвия прeдceдaтeл, зaщoтo e мнoгo труднo, кoгaтo нямaш и пaрлaмeнтaрeн oпит"

"Булевард България" и LG препоръчват: Най-добрите коледни филми на 2021

Тази година има много интересни истории с участието на Нина Добрев, Нийл Патрик Харис и други

МОН: Тестването на всички ученици на 6 декември е осигурено

МЗ са обещали доставка на още тестове другата седмица, за да може процесът да продължи

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев