Чистотата на въздуха в София е драма, която се играе години – отопление на твърдо гориво, котловинен релеф, незавършени улици, постоянно строителство, кал и прахоляк.

Сравнително отскоро се появи растяща мрежа от станции за измерване на въздуха и проблемът стана особено видим.

Започнахме да мислим за въздуха, който дишаме. Започнахме да питаме и да търсим решения от отговорните за проблема институции. И разбрахме, че ще трябва да се оправяме сами, в рамките на собствените си домове.

В много от случаите проветряването не е опция, защото външният въздух е по-замърсен. Следователно, трябва да се пречиства въздухът вътре в жилището.

Как и с какво? Тъй като мръсният въздух и фините прахови частици далеч не са само български казус, много от производителите на климатична техника от известно време по-усилено маркетират пречистватели на въздух за домашна употреба.

В продължение на три седмици тествахме Daikin Streamer MC55W в домашна обстановка, както и една професионална станция за измерване на чистотата на въздуха, по която се ориентирахме все пак какво и колко чистим.

Първата изненада беше, че уредът е малък, лек и доста приятен на външен вид. Без да е авангардно постижение на промишления дизайн, този пречиствател е прекрасен пример за „form follows function“ – опростен и елегантен, не се натрапва и се вписва без никакъв проблем във всеки интериор.

Доста предвидливо е снабден с дръжки от двете страни, които позволяват да бъде преместван лесно от едно помещение в друго. Всичко това е важно, защото сме тествали и други пречистватели, но при тях мобилността се е оказвала по-трудна.

Друго предимство е наличието на доброто старо дистанционно управление. Лично аз силно предпочитам да не се налага да изтеглям поредното мобилно приложение и да свързвам в wifi мрежата N-тото подред устройство.

Изглежда, че всичко в Daikin Streamer MC55W е фокусирано в основното му предназначение – да чисти въздуха в помещението. Класически японец.


Още за пречиствателя можете да разберете от интервюто ни с Матей Петров от Daikin:


Дори и различните индикации са реализирани по максимално ненатрапчив и лесен за четене начин – няколко LED лампи в различни цветове показват какво точно замърсяване има в момента. Можете и да ги изключите, ако ви пречат да спите.

Между другото, на пречиствател се спи страхотно. Daikin Streamer MC55W шуми съвсем леко, точно колкото да те унесе, докато заспиваш. Технически погледнато, звуковото налягане е 19dB на най-ниския режим.

Въздухът в помещението става осезаемо чист, просто „мирише“ на чистота. Технологията, която Daikin използва, за да постигне това, се нарича Streamer – активен плазмено-йонен разряд.

За улавяне на праховите частици се използва електростатично зареден HEPA филтър, който според производителя се налага да бъде сменен чак след 10 години. Дотогава работи без проблем и няма нужда от поддръжка.

Според тестове, направени в Япония, технологията Flash Streamer успешно дезактивира повече от 99,9% от новия коронавирус (SARS-CoV-2) след облъчване на вируса в продължение на 3 часа*.

Иначе, пречиства всичко до 2.5 микрона. Ефективността му за филтриране на ФПЧ е 99,97%. Oсвен фините прахови частици, въздухопречиствателят успешно премахва вируси, бактерии, миризми (например цигарен дим), полени и др.

Ако сте на пазара за уред, който да пречиства въздуха у вас или в офиса ви, Daikin Streamer MC55W трябва да е високо в листата ви от потенциални кандидати.

Цената му е 918 лева, а на варианта с овлажнител - 1372 лева.

Още за въздухопречиствателя четете тук: Daikin Streamer MC55W


* Споменатите тестове не са предназначени за оценка на производителността на продукта. Освен това, трябва да се отбележи, че експерименти от този вид се провеждат в лабораторни условия, а те се различават от установените в стандартни ситуации на живот. Daikin се ангажира да предоставя точни и верни доказателства по отношение на вируса SARS-CoV-2. Компанията ще проведе допълнителни тестове на продукти, оборудвани с високоефективната технология Flash Streamer. Повече информация тук.


Този текст е част от newsletter-а на "Булевард България". Ако искате да получавате избрани от екипа ни статии веднъж седмично, абонирайте се тук.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024