Възможна ли е повторна инфекция с новия коронавирус? Снимка: © Getty Images

Един от най-важните въпроси около пандемията с новия коронавирус е дали преболедувалите пациенти могат да се заразят повторно или създават имунитет срещу Covid-19.

Казусът възникна, след като през февруари в Япония беше съобщено за жена с втори положителен тест след предполагаемо оздравяване от коронавируса. В Китай, откъдето тръгна пандемията и където бяха засечени най-висок брой случаи, има данни за над 100 освободени от болница пациенти, които впоследствие са дали втора положителна проба за Covid-19.

В един от случаите 36-годишен мъж от Ухан е починал пет дни след като е напуснал болница с показатели на оздравял пациент.

Въпросът за имунитета от новия коронавирус все още няма категоричен отговор - заболяването беше открито преди по-малко от три месеца, а изследванията върху характеристиките му започват едва сега. Обясненията на изследователите за особените случаи са различни.

Повечето от тях смятат, че е много слабо вероятно да се случи повторна инфекция с един и същи вирус при здрав човек.

По-вероятните причини за подобно разминаване са две: грешки при провеждането на изследванията или прибързано изписване на болни пациенти от лечебните заведения.

Филип Тиерно, професор по микробиология и патология в Университета на Ню Йорк, посочва пред Reuters, че когато човек се зарази с вирус, той може да остане латентен в организма му, като проявява минимални симптоми. Ако вирусът успее да влезе в белите дробове на пациента, тогава развитието на болестта става много по-остро.

Преболедуването на инфекциозно заболяване подготвя имунната система за разпознаване на вирусния щам и за справяне с него при евентуално повторно излагане. Реинфекция може да се случи, ако имунната система на пациента не функционира нормално.

Според Кейджи Фукуда, който ръководи Школата по обществено здравеопазване в Хонконг, пациентите с втори положителен тест може да са освободени от болнично лечение, докато носят "спящи" фрагменти на Covid-19, които не са заразни, но дават сходни резултати с вируса при изследване. Тоест - тестът може да е положителен, но да няма инфекция.

Друго следствие от неусъвършенстваните тестове за Covid-19 е да се появи фалшиво отрицателна проба, на база на която пациентът да бъде освободен от болница, без да е напълно излекуван. Неправилните резултати при тестовете може да се дължат на замърсени проби, човешка грешка при вземането на материал за изследване или на свръхчувствителност на тестовете.

Директорът на американския Институт по алергиите и инфекциозните заболявания Антъни Фаучи казва, че все още няма официално потвърждение на хипотезата за имунитета при преболедувалите Covid-19, но "има силна вероятност това да се потвърди".

"Ако новият коронавирус действа като всеки друг вирус - когато човек се възстанови, не се заразява повторно", казва той на изслушване пред Комисията за контрол и реформа към Камарата на представителите в американския Конгрес.

Главните съветници по медицина и научни изследвания към британското правителство проф. Крис Уити и Патрик Валанс също поддържат тезата, че оздравелите от вируса пациенти ще развият определен имунитет срещу него, а повторна инфекция с него би била рядко явление. Все пак този вариант не е невъзможен, особено при имунокомпрометирани пациенти.

Британският експерт по вирусология проф. Марк Харис от Университета в Лийдс казва пред "Гардиън", че реинфекцията е слабо вероятен сценарий, но добавя, че има някои данни в научната литература за упорити заразни заболявания при животинските коронавируси, предимно при прилепите.

Джон Коен от Медицинската академия на Брайтън и Съсекс също казва, че на база на известните вирусни инфекции може да се предположи, че човек не би се заразил повторно, защото в общите случаи ще е изграден имунитет.

"Разбира се, винаги може да има изключения, но това е напълно разумно очакване", казва той.

"Индипендънт" цитира Ли Кин Гуан, директор на звеното по превенция и лечение на пневмония в болницата "Приятелство между Китай и Япония" в Пекин, според когото преминалите през Covid-19 пациенти развиват защитно антитяло, но все още не е ясно колко дълго може да издържи то.

Смята се, че при децата вирусът на Covid-19 води до създаването на имунитет поне в краткосрочен план.

Досегашният опит с изследването на инфекции от коронавируси показва, че е слабо вероятно човек да се зарази отново със същия щам скоро след оздравяване. Все пак медицинските специалисти продължават да изследват дали имунната защита се активира по подобен начин и при пациенти с Covid-19.

Как имунната система реагира на сблъсъка с новия коронавирус?

Учени от Института за инфекциозни болести в Мелбърн публикуваха свое изследване, с което твърдят, че са установили как имунната система на човешкия организъм се бори с вируса на Covid-19.

Изследването е проведено върху данни от терапията на 47-годишна жена от Ухан, постъпила в австралийска болница с коронавирус. Пациентката е излекувана за 14-дневен период, а екипът на проф. Катрин Кедзиерска е успял да изследва в дълбочина процесите на имунна реакция. Според учените - три дни преди жената да започне да се подобрява, в кръвоносната й система са установени специфични клетки.

Същите клетки се наблюдават и при пациентите, болни от грип, в приблизително същия период от развитието на заболяването.

Изследваната жена е била в добро здравословно състояние преди инфекцията с новия коронавирус, не е приемала лекарства, не е пушачка. Не е поставяна на допълнителна оксигенация по време на лечението, не са й предписвани антибиотици, стероиди или антивирусни агенти. Изследването от Мелбърн показва развитието на болестта при един от над 180 000 пациенти от цял свят и не е изчерпателно, но дава определена картина на новия коронавирус.

Следващата стъпка на учените е да проверят защо имунната реакция е по-слаба при пациенти, които се влошават значително при инфекция за вируса.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024
Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024