Възможно ли е цяла Европа да остане без достъп до Facebook? Възможно ли е социалната мрежа да поставя властите в ЕС в позиция да избират между защитата на потребителските данни и евентуални загуби от изключването на достъпа до платформата?

Тези въпроси бяха провокирани след разкритие на Vice за жалбата, която Facebook е внесла срещу предварителна заповед на ирландската Комисия за защита на личните данни за спиране на трансфера на данни от европейски потребители към сървъри в САЩ.

Причината за тази забрана е свързана със съдебно решение на Европейския съд, че потребителската информация на европейските граждани не е защитена в САЩ, доколкото може да се достъпва без предупреждение от американските служби за сигурност.

Ръководството на Facebook атакува решението на комисията в Ирландия, където се намира европейската централа на компанията. В показанията си под клетва, отговорникът по защитата на лични данни на Facebook в ЕС Ивон Кънан предупреждава, че "не е ясно как Facebook ще може да продължи да предоставя услугите си в ЕС".

Вицепрезидентът на Facebook Ник Клег - бивш зам.-министър председател на Великобритания в първия мандат на Дейвид Камерън - отхвърли съмненията, че компанията поставя ултиматум на властите.

"Разбира се, че няма да го направим (спирането на достъпа в Европа), а причината за това е, че искаме да продължим да обслужваме потребителите, малките и средните бизнеси в Европа", казва той по време на видеоконферентен дебат в сряда.

Той обаче отново повтаря, че ще има "огромни последствия" за дигиталните компании, ако не се намери начин за преодоляване на правната несигурност около трансфера на данни към САЩ.

"Имаме огромен проблем - поради различни комплексни правни, политически и други причини, възникват съмнения около настоящата юридическа база, върху която се случва трансферът на данни. Ако правните инструменти за този трансфер се премахнат - не от нас, а от регулаторите - то разбира се, че това ще има дълбок ефект не само върху нашите услуги, но и върху работата на безброй други компании", казва бившият британски политик.

Клег твърди, че медийната интерпретация на предупреждението от Facebook като заплаха за оттегляне от пазара в Европа e "леко преувеличена".

По думите му - евентуален сценарий с прекъсването на достъпа на европейските потребители до платформата би имал "абсолютно катастрофално влияние върху икономиката като цяло", освен че ще е "много лошо за Facebook".

Според TechCrunch - близо 25 милиона европейски фирми използват приложенията и инструментите на компанията на Марк Зукърбърг. Клег твърди, че рекламната платформа на Facebook има отношение към продажба на стоки и услуги за около 208 млрд. долара и поддържането на близо 3 млн. работни места.

"В миналото само големите компании имаха щедри маркетингови бюджети и можеха да купят билбордове или телевизионни и радио-реклами. Преформатиращият ефект от социалните медии и конкретно Facebook от икономическа гледна точка създаде равни условия пред играчите", казва още той.

Бизнес моделът на Facebook е подлаган на непрекъснати критики както в ЕС, така и в САЩ, където законодателната власт започна серия от изслушвания на мениджърите на компанията заради скандала с изтичането на личните данни на стотици милиони души през фирмата за политически маркетинг Cambridge Analytica.

Отделно, ЕК се бори да накара големите американски компании да плащат данъци за услугите си в европейските страни - включително се обмисля въвеждането на европейски дигитален данък, срещу който се води активна кампания и на политическо ниво от страна на администрацията на Доналд Тръмп.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Световната асоциация на издателите на новинарски медии подкрепи Mediapool срещу "Лев Инс"

Делото за клевета е отмъстително по своята същност и неоснователно по същество"

18:36 - 29.03.2023

Съдът прие 2 противоположни експертизи за дрогата в кръвта на Семерджиев

Вещите лица не могат да разберат дали и кога той е приемал метамфетамини

17:24 - 29.03.2023

Goldman Sachs: ChatGPT може да удари до 300 млн. работни места по света

Белите якички са по-застрашени от физическите работници, например в строителството и ремонтните дейности

16:30 - 29.03.2023

"Руската следа" във фалшивите заплахи се разми след намесата на Митрофанова

Демерджиев нямал предвид "руската държава", Радев "не може да се каже с категоричност" кой е източник

15:54 - 29.03.2023

Томислав Дончев: Подозрително е Радев да кори партиите, докато е в режим на практическа президентска република

"Мантрата "добрият президент - лошите партии" е опасна в дългосрочен план"

15:34 - 29.03.2023

The White Lotus 3: Пригответе се за ваканция в Тайланд

Третият сезон на сериала има нова дестинация

13:45 - 29.03.2023

Дронове и сделки за милиарди: Бурният подем на отбранителна индустрия на Турция

Повече от 20 години Анкара гради модерен отбранителен сектор, който днес ѝ носи приходи и международно влияние

13:25 - 29.03.2023