Възможно ли е цяла Европа да остане без достъп до Facebook? Възможно ли е социалната мрежа да поставя властите в ЕС в позиция да избират между защитата на потребителските данни и евентуални загуби от изключването на достъпа до платформата? 

Тези въпроси бяха провокирани след разкритие на Vice за жалбата, която Facebook  е внесла срещу предварителна заповед на ирландската Комисия за защита на личните данни за спиране на трансфера на данни от европейски потребители към сървъри в САЩ.

Причината за тази забрана е свързана със съдебно решение на Европейския съд, че потребителската информация на европейските граждани не е защитена в САЩ, доколкото може да се достъпва без предупреждение от американските служби за сигурност. 

Ръководството на Facebook атакува решението на комисията в Ирландия, където се намира европейската централа на компанията. В показанията си под клетва, отговорникът по защитата на лични данни на Facebook в ЕС Ивон Кънан предупреждава, че "не е ясно как Facebook ще може да продължи да предоставя услугите си в ЕС". 

Вицепрезидентът на Facebook Ник Клег - бивш зам.-министър председател на Великобритания в първия мандат на Дейвид Камерън - отхвърли съмненията, че компанията поставя ултиматум на властите. 

"Разбира се, че няма да го направим (спирането на достъпа в Европа), а причината за това е, че искаме да продължим да обслужваме потребителите, малките и средните бизнеси в Европа", казва той по време на видеоконферентен дебат в сряда. 

Той обаче отново повтаря, че ще има "огромни последствия" за дигиталните компании, ако не се намери начин за преодоляване на правната несигурност около трансфера на данни към САЩ. 

"Имаме огромен проблем - поради различни комплексни правни, политически и други причини, възникват съмнения около настоящата юридическа база, върху която се случва трансферът на данни. Ако правните инструменти за този трансфер се премахнат - не от нас, а от регулаторите - то разбира се, че това ще има дълбок ефект не само върху нашите услуги, но и върху работата на безброй други компании", казва бившият британски политик. 

Клег твърди, че медийната интерпретация на предупреждението от Facebook като заплаха за оттегляне от пазара в Европа e "леко преувеличена". 

По думите му - евентуален сценарий с прекъсването на достъпа на европейските потребители до платформата би имал "абсолютно катастрофално влияние върху икономиката като цяло", освен че ще е "много лошо за Facebook". 

Според TechCrunch - близо 25 милиона европейски фирми използват приложенията и инструментите на компанията на Марк Зукърбърг. Клег твърди, че рекламната платформа на Facebook има отношение към продажба на стоки и услуги за около 208 млрд. долара и поддържането на близо 3 млн. работни места. 

 "В миналото само големите компании имаха щедри маркетингови бюджети и можеха да купят билбордове или телевизионни и радио-реклами. Преформатиращият ефект от социалните медии и конкретно Facebook от икономическа гледна точка създаде равни условия пред играчите", казва още той. 

Бизнес моделът на Facebook е подлаган на непрекъснати критики както в ЕС, така и в САЩ, където законодателната власт започна серия от изслушвания на мениджърите на компанията заради скандала с изтичането на личните данни на стотици милиони души през фирмата за политически маркетинг Cambridge Analytica

Отделно, ЕК се бори да накара големите американски компании да плащат данъци за услугите си в европейските страни - включително се обмисля въвеждането на европейски дигитален данък, срещу който се води активна кампания и на политическо ниво от страна на администрацията на Доналд Тръмп. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радев започна втория си мандат: "Без бърза реформа в съдебната власт ще има реванш на статуквото"

ГЕРБ напусна пленарната зала при обръщението на президента

Жестоко убийство на съпругата на координатора на ГЕРБ в Русе, двама мъже са обвинени

Извършителите са признали за убийството на шефката на аптеки Еранухи Пехливанян

Пореден случай на агресия срещу медици, Сербезова призова за "уважение, а не терор"

Мъж е задържан, след като нахлу в Covid-отделение в Русе и се спречка с лекари

Лена Бориславова: Прокуратурата забравя, че власт власт възпира

"КПКОНПИ няма да е едноличен, а колективен орган"

След уволнението в "Автомагистрали": "Задкулисието се връща през задния вход"

Десислава Христова уличи новия шеф на АПИ във връзка с проблемна фирма от "инхаус" поръчките

Microsoft купува създателите на Call of Duty и World of Warcraft за $69 млрд.

Това е най-голямата сделка по придобиване в историята на Microsoft