"Възраждане" постепенно губят от електората си, според "Маркет линкс" Снимка: © Народно събрание

"Възраждане“ постепенно губи електорална подкрепа. При евентуални предсрочни избори, партията на Костадин Костадинов би била четвърта политическа сила след ДПС.

Това показва национално представително проучване на „Маркет Линкс“ направено за bTV. То отразява електоралните нагласи при предсрочни избори и е проведено в периода 26 януари – 4 февруари. По съвпадение, данните излязоха точно когато парламентарната група на "Възраждане" отлъчи трима от най-важните си депутати, а четирима от седмината общински съветници в СОС бяха изключени заради "предателство".

Ако изборите за парламент бяха днес, ГЕРБ-СДС биха били първа политическа сила, втори са ПП-ДБ, а трети – ДПС.

"Възраждане" отстъпва с едно място назад, но все още партията би водила пред БСП. Националистическата формация би получила 9,9% подкрепа при избори към днешна дата, а БСП - 8,5%. "Има такъв народ" остава под чертата с 3,8% гласове.

Отчетените резултати са от анкетираните, които са заявили, че ще гласуват.

Близо 1/5 от участниците заявяват, че няма да гласуват или няма да подкрепят никого в случай на предсрочен вот.

Макар рейтингът на Румен Радев да остава най-висок, изследването показва, че доверието към него намалява. От 43% одобрение през октомври, сега Радев получава 40% одобрение.

Според социолога Добромир Живков от „Маркет Линкс“ презиздентската фигура по принцип стои встрани от политическите партии и до голяма степен подкрепата на всеки президент, не само на Румен Радев, се дължи на това, че фигурата му е равно отдалечена от всички политически играчки,“ коментира той и допълни, че всяко въвличане на президента и името към политически проект пряко или не, всъщност влияе негативно на одобрението за него.

Вицепремиерът Мария Габриел е политикът, който се нарежда на второ място по-рейтинг. Тя е с по-високо доверие от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Габриел се припознава като политик, близък до европейската политика, и политик, който може да представя страната ни като цяло", коментира Добромир Живков

На въпрос по-спокойна ли е ситуацията в страната 46% от респондентите отговарят, че не са съгласни. 37% обаче оценяват положително ставащото, а 17% са неутрални.

По-голямата част от българите смятат, че ротацията в управлението ще премине спокойно. 43% от участниците очакват смяната да премине без трусове между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. 40 на сто са скептични и не очакват преходът във властта да бъде плавен и безпроблемен.

Проучването отразява нагласите при евентуален предсрочен вот за парламент, но не е показателен за електоралните настроения преди изборите за европейски парламент.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024