"Възраждане" изключи трима от най-важните си депутати заради скандала в СОС

Трима депутати от парламентарната група на „Възраждане“ са били изключени след заседание на партията.

Сред тях са организационният секретар на партията Николай Дренчев (бивш военен), както и координаторът на софийската структура Александър Арангелов (бивш полицай).

Оставките на Николай Дренчев, Иво Русчев и Александър Арангелов са били поискани от софийската организацията на „Възраждане“, за да им потърсят отговорност, след като номинирани от тях общински съветници в София подкрепиха Цветомир Петров за председател на СОС.

В четвъртък групата на "Възраждане" в СОС се разпадна, след като четирима от общо 7 членове решиха да подкрепят Цветомир Петров за председател на съвета.

Гласовете за него дойдоха от Красимир Гълъбов, Севделина Петрова, Васил Драганов и Венци Стойчев. Председателят на групата Деян Николов ги обяви за "предатели" и намекна, че гласовете им са били купени.

Още в първите дни след изборите групата на "Възраждане" остана с човек по-малко, след като Иван Алексиев напусна. Така представителите на партията в СОС остават само трима - Деян Николов, Ивайло Костадинов и Емил Димитров

Председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов обясни, че депутатите, които са предложили отцепниците в СОС, са отказали да подадат оставки и са предпочели да останат в парламента, затова впоследствие групата е решила да ги изключи.

Изключването на Николай Дренчев, Иво Русчев и Александър Арангелов от парламентарната група на „Възраждане“ на практика прави „Възраждане“ четвърта политическа сила в НС.

Групата на Костадин Костадинов остава с 34 народни представители – по-малко от ДПС.

Кои са изключените депутати?

Николай Дренчев е бивш военен пилот, депутат е още от 2021 г., когато "Възраждане" за първи път влезе в парламента. Отявлен путинофил, през януари 2023 г. той обяви в "Панорама", че единствената грешка на Владимир Путин била, че не направил блицкриг в Украйна.

Преди да стане народен представител, той е управлявал фирма за поставяне на дограми.

Николай Дренчев е брат на друг член на ПГ на "Възраждане" - Димо Дренчев. Не е ясно дали той ще се оттегли от групата или ще остане лоялен на Костадин Костадинов.

Той е и организационен секретар на "Възраждане" - една от най-важните позиции в йерархията на партията, сравнима с тази на зам.-председателите.

Съпругата на Дренчев - Красимира - е общински съветник на "Възраждане" в Ловеч.

Иво Русчев също е от първото "поколение" депутати на партията. Той беше сред небезизвестната група "ваксинирани антиваксъри" от парламентарната група през 2021 г., които бяха осветени в разследването на Мария Цънцарова по bTV.

Русчев стана известен и с това, че през 2019 г. беше подведен под наказателна отговорност, защото си призна, че е гласувал два пъти на Европейските избори - което е престъпление.

Вместо да внесе делото в съд, чак през 2023 г. прокуратурата реши да прекрати преписката.

Александър Арангелов е партийният отговорник на "Възраждане" за София. Той е бивш полицай от СДВР, който според медийни публикации е бил уволнен от системата на полицията, след като е бил задържан за подкуп и изнудване на собственици на автосервиз през 2008.

Арангелов е депутат от 2022 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024