СОС най-после има председател, "Възраждане" и БСП се разделиха при вота Снимка: © BoulevardBulgaria.bg

Всички партии в Столичния общински съвет - без "Има такъв народ" - обявиха, че ще подкрепят общ кандидат за временен председател, за да сложат край на 3-месечната блокада в работата на институцията.

Цветомир Петров получи гласовете на 47 от 59 участвали съветници - явен сигнал за вътрешното разделение в част от партиите, които иначе се позиционират като опозиция.

ИТН представляват само трима от общо 12 неподкрепили Петров.

Всички съветници, които дадоха предварителен брифинг, държаха да подчертаят дебело, че това не означава наличие на мнозинство в СОС и че "формула за каквато и да е коалиция, сглобка, сватба, заварка не е налице", по думите на Прошко Прошков от ГЕРБ.

По време на заседанието Деян Николов от "Възраждане" реши да издигне свой кандидат, като се разграничи от колегите си в групата.

"Ще подкрепим председател, за да можем да отворим работата в общината. Засега е Цветомир Петров. Договорихме се единствено да изберем временен председател", каза Вили Лилков от "Синя София".

Петров ще остане на позицията временно, до месец юли, каза Карлос Контрера от ВМРО.

"Наречете го тестов, карантинен, изпитателен период с идеята да започне работата на СОС. Няма коалиции. Няма мнозинство. Никой не дава подкрепа занапред. Това е просто административно преодоляване на една пречка и нищо повече. Сглобки няма в Столична община", каза той.

Подкрепа за общия кандидат дойде от част от "Възраждане", чийто председател в СОС Деян Николов само преди дни твърдеше, че партията няма да участва в този тип договорки.

Нито Николов, нито Ваня Григорова (също твърд противник на консенсусен избор на председател) говориха пред журналистите на поредицата от брифинги в СОС на всички политически сили.

"Имаме решение от вчера на градския съвет на БСП да намерим решение при наличие на широк консенсус. Към момента чухме заявления от всички групи без ИТН, че са склонни да се търси временно решение - максимум до юли, за да заработи най-накрая СОС, тъй като градът е в аварийно състояние", каза Иван Таков, председател на БСП-София.

На забележка, че Корнелия Нинова е призовала БСП да не влиза в споразумения в СОС, Таков обяви, че не бил чул какво е казала, но вече има решение на градската организация в София.

Прошков (ГЕРБ) обяви, че партията му ще остане в "позитивна, конструктивна, на моменти яростна опозиция". Решението за подкрепата на общ кандидат било съгласувано и с ръководството на партията - т.е. с Бойко Борисов.

"За да няма оправдания, че не може да се правят необходимите неща при висящ бюджет - ние ставаме опасни на моменти. Мнозинство няма и се видя, че няма да има. Затова с много широка подкрепа, защото консенсус има само в Северна Корея,.. (ще бъде избран председател, б.р.). Днес не даваме политическа подкрепа на първата по големина група. Те нямат демократичното право да имат председател, защото не са спечелили пълно мнозинство", обяви още съветникът от ГЕРБ.

Според Прошков - кандидатурата на Цветомир Петров "не антагонизира политически".

"Той ще бъде администратор на процеса и нищо повече", каза още той.

Кой е Цветомир Петров - кандидатът за председател на СОС на Обединени за София


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Арести при полицейска акция срещу търговците на гласове в Бургас

Проверяват се търговски обекти за списъци с имена и оставени лични карти.

10:15 - 13.05.2024
Политика

Какво събра първите дами на Украйна и Сърбия в Белград?

Олена Зеленска е на посещение в Белград заедно с Дмитро Кулеба

10:03 - 13.05.2024
Важно днес

Двама младежи загинаха при тежка катастрофа в Пловдив

Още двама души на 22 г. са с опасност за живота

07:33 - 13.05.2024
Важно днес

Путин отстрани военния министър Сергей Шойгу, предложи икономист на поста

Шойгу ще смени секретаря на Съвета по безопасност Николай Парушев.

22:44 - 12.05.2024
Важно днес

Корнелия Нинова: Имам правото да кажа, че ние сме автентичното ляво

Лидерът на БСП видя приемственост в листите за ЕП

19:10 - 12.05.2024
Важно днес

Синът на Явор Божанков рани друго дете с пистолет на празненство в Арбанаси

Децата помислили изоставеното оръжие за играчка

17:21 - 12.05.2024