"Възраждане" развяха руски знамена на протест "срещу окупаторите" Снимка: © Булевард България

"Възраждане" организира протест срещу предложенията за предоставяне на военна помощ на Украйна и "въвличането на България във войната".

Почти цялата реч на Костадин Костадинов на митинга обаче беше насочена срещу присъствието на съюзнически войски от НАТО в България - част от усилията по укрепване на източния фланг на алианса заради руската военна инвазия в Украйна.

Председателят на партията обяви, че предложението за военна помощ на Украйна трябвало да се обсъжда от депутатите днес, "но те се уплашиха".

По същото време в пленарната зала на Народното събрание беше отхвърлено предложение на "Възраждане" за прекратяване на Споразумение между правителството на Република България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната.

"За" предложението гласуваха само 11 души - с двама по-малко от числеността на ПГ на "Възраждане".

Костадинов обвини "двете пети колони" - управляващите и опозиционните партии ГЕРБ и ДПС - в това, че правили "уникално състезание по слагачество" заради гласовете в подкрепа на осигуряване на военно-техническа помощ на Украйна.

Той обяви, че Украйна е "братска държава като Русия, затова не искаме да взимаме страна в този конфликт". В същото време той се възмути, че на 24 март имаше шествие в подкрепа на Украйна в София с флагове и лозунги на украински език.

"Ние пуснахме десетки хиляди украинци да дойдат, грижим се за тях и какво получихме - протест в центъра на София с украински знамена, в който се настояваше България да вземе участие във войната", каза Костадинов пред множеството.

На площада пред парламента се вееха множество руски флагове, т.нар. "Георгиевски ленти" от руския военен орден и емблеми "Z", превърнали се в символ на военната пропаганда на Кремъл.

На плакат на един от протестиращите беше изписано "Зеленски = наЦионист", като пребоядисаното знаме на Израел беше поставено до нацистка свастика.

Костадинов "изпреварващо" обвини медиите за това, че се фокусират върху проруската символика, развявана от привържениците на партията му.

"Това бъдете сигурни, че ще се развърти до края на деня, защото националните предатели, които ни управляват, държат на едно нещо - на заспалия български дух", беше коментарът му, докато зад гърба му до паметника на Цар Освободител мъж държеше "съчленен" българо-руски трибагреник.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024